Noi in Spania
 

Maltratarea psihologică este în lucruri de zi de zi, precum lipsa de respect sau comentarii ofensive

zoom Maltratarea psihologică este în lucruri de zi de zi, precum lipsa de respect sau comentarii ofensive

13 iulie 2017

Când se vorbește de violență de gen, aceasta este asociată mai ales cu maltratarea fizică a bărbatului asupra femeii. Totuși, există și un alt tip de maltratare, care se întâlnește chiar mai des și poate trece neobservat: cel psihologic. Multe femei îl suferă și nu sunt conștiente de el, ori sunt și nu iau măsuri. Suferința ce poate exista în unele relații este analizată de psihologa Silvia Congost, expert în respectul de sine, dependență emoțională și conflicte ale perechii, în cartea Dacă doare, nu este dragoste (Si duele, no es amor; editura Zenith, 2017).    

Suferința, spune experta, nu ar trebui să existe într-o pereche. Totuși, nu orice suferință este considerată maltratare, deși toate maltratările implică suferință. În plus, această durere este cauzată, de multe ori, de mici detalii care, la prima vedere, nu sunt considerate maltratare psihologică, chiar dacă în realitate așa sunt. 

„Maltratarea psihologică de multe ori trece neobservată pentru că apare în lucruri mici, de zi de zi, pe care le normalizăm și chiar nici nu ne mai dăm seama de ele, precum lipsa de respect sau comentarii ofensive, cărora nu le dăm importanță și care adesea au extrem de multă”, asigură.

O altă problemă principală ce se reflectă în situațiile de violență de gen este teama femeii de a abandona maltratatorul. Motivele sunt diferite, după cum confirmă Congost, deși regretul este, fără îndoială, unul dintre cele mai semnificative. „Maltratatorul are o dublă față, atunci când vede că cealaltă persoană vrea să îl abandoneze, începe să plângă, asigură că se va schimba etc.”.

Totuși, încă o variabilă face ca victima să nu fie capabilă să lase relația: nivelul redus al respectului de sine. „Maltratatorul este, în general, o persoană care face să scadă mult respectul de sine al victimei, o face să simtă că nu este capabilă de nimic, că nu e bună de nimic. Persoana în cauză ajunge să creadă acest lucru și îi este atât de frică să plece, din această zonă cunoscută, încât preferă să rămână”.  

Copiii sunt alți mari afectați de situație, chiar dacă nu sunt maltratați de tată – lucru ce de puține ori apare într-o situație de violență de gen. Acest psiholog spune că, în general, copiii tind să imite comportamentul unuia dintre părinți, astfel încât „dacă au văzut că tatăl o maltrata pe mamă, de exemplu, sau vor face același lucru cu perechea lor, pe viitor, ori vor reproduce rolul mamei și vor căuta un maltratator, pentru că vor fi supuși”.

Chiar plecând de la acest aspect insistă Congost pe importanța pe care o are educația pentru a se termina definitiv cu violența de gen. După părerea ei, se educă mai bine în ceea ce privește violența fizică, nu și cu privire la maltratarea psihologică. Pentru ca acest lucru să se schimbe, explică, persoanele trebuie educate din copilărie, ca să știe clar unde sunt limitele ce trebuie puse în fiecare situație.

Sunt și cazuri în care cei care maltratează din punct de vedere psihologic nici nu știu că o fac. De fapt, Congost consideră că așa este în cele mai multe situații. „Mulți maltratatori psihologici nici nu își dau seama că așa sunt. Pentru ei tot ce fac este normal. Puțini dintre ei ajung să fie conștienți”, spune psihologa.    

Deși majoritatea cazurilor sunt de maltratare a femeii de către bărbat, Congost asigură că ea însăși are cazuri cu maltratare a bărbatului de către femeie. „Sunt multe cazuri, chiar dacă ne surprinde, de maltratare a bărbaților și este incredibil că lor le este mult mai greu să ceară ajutor”, explică.   

Sechelele lăsate de maltratarea psihologică sunt, de multe ori, mai grave decât cele ale brutalizării fizice. Totuși, asigură experta, nu este imposibil să te recuperezi din ea, dar pentru asta este esențial să îți recuperezi respectul de sine pe care l-ai pierdut. „Cel mai important este să îți recuperezi demnitatea. Aceasta este lovitura cea mai puternică”, concluzionează.             

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: