Noi in Spania
 

Comunitatea Madrid va finanţa tratamente buco-dentare pentru 25.000 de copii

zoom Comunitatea Madrid va finanţa tratamente buco-dentare pentru 25.000 de copii

13 iulie 2017

Aproape 25.000 de copii madrileni vor beneficia de noul Plan de Tratament Stomatologic Infantil demarat de Gerencia Asistencial de Atención Primaria din Comunitatea Madrid şi care include finanţarea publică a tratamentelor bucale speciale pentru copii între 6 şi 16 ani. Aceste noi tratamente se oferă pe baza acordului semnat de Serviciul Madrilen pentru Sănătate şi Colegiul Oficial de Odontologi şi Stomatologi din Regiunea I pentru a extinde măsurile de prevenţie buco-dentară ce, din 2007, sunt oferite de odontologi în policlinici.

„Ceea ce am făcut noi, un grup tehnic de asistenţă medicală primară format din igienişti dentari şi odontologi, a fost să punem pe primul plan tratamentele care nu erau avute în vedere până acum”, a declarat José Enrique Villarés, directorul medical specializat pe sănătate buco-dentară.

Este vorba de procese precum endodonţii, aşezări de coroane sau reconstrucţii ale dinţilor care, pe durata unui an, implică o economie de circa două milioane de euro pentru familiile madrilene care au nevoie de aceste tratamente pentru copiii lor.

„Sunt incluse şi plombările de incisivi şi canini, cele ale molarilor şi premolarilor realizându-se deja în asistenţa primară”, precizează Villares. 

Copiii care au nevoie de tratamente speciale sunt derivaţi de la policlinica de care aparţin către medicii din Colegio Oficial de Odontólogos y Estomatólogos de la I Región.    

Consiliul pentru Sănătate din Comunitatea Madrid dezvoltă astfel acţiunile pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale a copiilor, ce se oferă în 68 de centre de sănătate. În plus, extinde vârsta ce se acoperă, ce ajunge la 16 ani, până acum fiind de 14.

Conform consiliului, acordul are un buget de 1.703.105,50 euro pentru 2017.   

Se prevede că majoritatea tratamentelor vor fi mari reconstrucţii de dinţi (12.645 pe an), următoarele ca frecvenţă fiind endodonţiile (5.000 pe an). 

Aceste acţiuni „au impact direct asupra sănătăţii orale a copiilor, în principal a celei cuprinse între şase şi zece ani, vârstele la care se înregistrează cele mai multe carii”, după cum se informează în Analiza de Sănătate Orală în Comunitatea Madrid, prezentată pe 21 aprilie, au informat surse din Consiliul Sănătăţii.

Acordul nu limitează numărul de tratamente pentru fiecare copil, nici tipul de tratament, cu condiţia ca acesta să fie menţionat în normativă.

În Comunitatea Madrid se oferă tratamente stomatologice pentru copii din anii ”90. Din 2007, acestea sunt regularizate în cadrul Serviciului de Tratament pentru Copii din Asistenţa Primară.

Anul trecut au fost trataţi aproape 117.000 de minori.

Revizuirea buco-dentară a copiilor se realizează cel puţin o dată pe an şi cuprinde analizarea stării dinţilor şi a indicelor de carii, studierea obiceiurilor inadecvate şi informarea cu privire la măsuri de igienă, între alte acţiuni.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: