Noi in Spania
 

Limba română ne ține uniți și aproape de patria noastră

zoom Limba română ne ține uniți și aproape de patria noastră

7 septembrie 2017

Pe 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române, fiind un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, atât în țară, cât și în rândul comunităților românești din diaspora.  

Ambasada României în Regatul Spaniei și Institutul Cultural Român de la Madrid au marcat Ziua Limbii Române prin organizarea, de-a lungul zilei de 31 august, la sediul Institutului, a unor activități dedicate iubitorilor limbii române.

Vizitatorii au participat la ateliere lingvistice organizate de profesorii Institutului – un mini-curs de limbă română și două ateliere de conversație – au răsfoit cărțile din bibliotecă sau au făcut conversație în limba română la un pahar de vin ori o ceașcă de cafea.

Tuturor vizitatorilor li s-au oferit cărți de beletristică ale unor autori români sau străini, editate în limba română.

Ambasada României în Regatul Spaniei a organizat cu prilejul Zilei Limbii Române un

concurs pentru copiii români între 4 și 16 ani. Copiii au trimis o înregistrare video în care interpretează proză, versuri ori un cântec în limba română, cu tema România, dragostea de țară, limba română, neamul românesc, patria sau strămoșii.

Între 1 și 9 septembrie înregistrările se publică pe pagina de Facebook a Ambasadei, unde pot fi votate de public, câștigătorii fiind cei care au primit cele mai multe aprecieri („like”). Vor fi acordate trei premii (locurile I, II, III) și o mențiune.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 16 septembrie, în cadrul Zilei Porților Deschise la Ambasadă.

Institutul Hispano Român din Castellón a omagiat Ziua Limbii Române organizând serata culturală Limba română este patria mea, la care au participat reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, ai Consiliului Județean Dâmbovița și ai Consulatului României din Castellón.

Pe 3 septembrie, municipiul Castellón a fost pentru a doua oară consecutiv gazda omagierii Zilei Limbii Române de către comunitatea românească din provincia Castellón, organizată de către Institutul Hispano Român în colaborare cu Asociația Română din Onda.

Serata culturală s-a desfășurat la centrul cultural „La Bohemia” și a fost deschisă de grupul coral condus de artistul Tibi Mateescu. Mădălina Petcu și Mihaela Zlota au oferit publicului o prezentare bilingvă care subliniază contribuția limbii române la îmbogățirea patrimoniului literaturii universale, urmată de o scurtă prezentare a istoriei limbii române, realizată de Marius Pruteanu, absolvent al Facultății de Istorie din București.

Unul dintre cele mai emoționante momente ale serii a fost înmânarea diplomelor și premiilor copiilor care au participat la concursul organizat de către Institutul Hispano Român cu această ocazie, intitulat Vise în graiul meu, ne-au comunicat organizatorii. Înmânarea acestora a fost făcută de către secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Ovidiu Iane împreună cu vicepreședinta Consiliului Județean Dâmbovița, Gilia Claudia, președintele Asociației Române din Onda, Nicușor Mocanu, și președintele Institutului Hispano Român, Manuel Păduraru.

Atracția serii au fost elevii spanioli de la Școala de Limbi Străine din Castellón, Santiago Roda Gil și Joaquim Escrig, care studiază limba română și au interpretat cunoscutul dialog dintre Baiazid și Mircea cel Bătrân din Scrisoarea a III-a, de Mihai Eminescu.

Interpretarea piesei Copacul de către profesoara de pian și canto Alina Pele a făcut să tresară inimile asistenților, reamintindu-le tuturor cum se simte românește și cum distanța de casă nu poate fi un obstacol în calea păstrării identității naționale a celor care trăiesc pe meleaguri îndepărtate.

George Coșbuc nu a lipsit din cadrul acestei emotive omagieri a Limbii Române. Rugămintea din urmă a fost recitată de Alina Todorut. A urmat interpretarea la pian de către tânăra Carla Todorut a piesei Eminescu să ne judece, care a adus lacrimi de bucurie și mândrie de a fi român în ochii asistenților din sală.

Despre poeta Ana Blandiana a vorbit profesoara de filologie engleză la Universitatea din Salamanca Viorica Pâtea, care a făcut o prezentare a vieții poetei și a recitat câteva din poeziile acesteia atât în limba română, cât și în limba spaniolă. A fost urmată de interpretarea Marșului Turcesc de Mozart de către tânărul Thomas Manuel Istrate, care a și fost premiat în cadrul concursului Vise în graiul meu.

„Un stat are trei elemente care îl definesc: teritoriul, populația și limba. Pentru românii care trăim în afara granițelor țării elementul care ne ține uniți și aproape de patria noastră este Limba. Să o sărbătorim în fiecare zi, nu numai pe data de 31 august”, au fost cuvintele președintelui Institutului Hispano Român, Manuel Păduraru, care a mulțumit în mod special reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Consiliului Județean Dâmbovița pentru prezența la acest eveniment și pentru sprijinul pe care l-au acordat pentru buna desfășurare a acestuia.

De asemenea, Institutul Hispano Român mulțumește tuturor persoanelor și entităților care au contribuit la realizarea acestui eveniment, între care profesoarele de limbă română Simona Pușcaș și Anca Diana Istrate, Centrul Cultural „La Bohemia”, Asociația Europa Cultural, Consiliul Județean Castellón.

Actul a fost încheiat prin discursul secretarului de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Ovidiu Iane și cel al vicepreședintei Consiliului Județean Dâmbovița, Gilia Claudia, care au vorbit despre importanța folosirii limbii române în viața de zi cu zi și în mod special în familie, cât și a păstrării identității noastre naționale, chiar dacă din diverse motive am fost nevoiți să locuim în afara granițelor tării.

Pentru prima dată, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Academia Română, în parteneriat, au organizat, pe 31 august, o dezbatere dedicată celebrării Zilei Limbii Române.

Evenimentul a urmărit să aducă în prim-plan necesitatea dezvoltării de noi strategii, adaptate contextului actual, precum și intensificarea colaborării interministeriale și interinstituționale, care să asigure, printr-o abordare integrată, continuitatea limbii române în afara granițelor țării.

În acest context, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a prezentat personalităților prezente, academicieni, profesori universitari, cercetători, studenți, reprezentanților mass-media de limba română din România și din străinătate, programele pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le derulează în vederea sprijinirii promovării limbii române. Subliniem aici programul Limba română, educație și comunicare, prin care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a trimis suporturi de curs pentru predarea și învățarea limbii române (în format print și electronic) către mediul asociativ, școlile parohiale și organizațiile care derulează cursuri de limba română în  Italia, Spania, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Proiectul va continua cu distribuirea de manuale și în alte țări, unde se găsesc comunități românești semnificative.

Totodată, în cadrul evenimentului de pe 31 august, ministrul Andreea Păstîrnac a lansat și un concurs de idei cu tema „Limba română, la îndemână”, cu scopul de a realiza o aplicație interactivă de învățare a limbii române, în variantă electronică, disponibilă gratuit pentru toate tipurile de calculatoare și telefoane mobile. Proiectul se adresează copiilor de origine română, cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, care trăiesc în afara granițelor țării. Dezvoltarea aplicației de limba română ia în considerare două elemente generale, învățarea și cunoașterea limbii române, precum și partea de vocabular și conținut cultural.

Astfel, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni așteaptă pe adresa aplicatielimbaromana@mprp.gov.ro toate ideile, sugestiile și observațiile celor interesați.

„În viziunea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, o prioritate fundamentală este facilitarea studiului limbii române în comunitățile istorice, precum și în cele emergente. Ne dorim să promovăm proiecte educaționale moderne, dedicate românilor de pretutindeni, având alături în acest demers specialiști în domeniu, care prin expertiza și experiența lor pot contribui la perfecționarea strategiilor și programelor dedicate studiului în limba română. Trăim într-o societate cu o evoluție rapidă, unde trebuie întotdeauna să fim atenți la complexitatea fenomenelor sociale, economice, culturale, pentru a putea face față provocărilor și, mai ales, pentru a putea oferi sprijinul de care românii au nevoie. De aceea, cred foarte mult că, după ce mergem peste tot și dăm manuale de limba română copiilor care astăzi învață în limba română, avem din ce în ce mai multă nevoie de experți, de vocile lingviștilor, de vocile scriitorilor, ale profesorilor de limba română, ale academicienilor, avem nevoie de cupola Academiei pentru a explica importanța limbii materne”, a subliniat ministrul Andreea Păstîrnac.

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: