Noi in Spania
 

Ministrul spaniol al afacerilor externe și al cooperării, în vizită oficială la București

zoom Ministrul spaniol al afacerilor externe și al cooperării, în vizită oficială la București

2 noiembrie 2017

Ministrul afacerilor externe și cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso María Dastis Quecedo, a realizat o vizită oficială la București, pe 18 octombrie 2017, la invitația ministrului român al afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

În cadrul vizitei, ministrul spaniol al afacerilor externe a fost primit și de către Președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Președintele României a subliniat caracterul excelent al relației de parteneriat strategic dintre cele două țări, fapt împărtășit pe deplin de ministrul spaniol.

Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei, subliniind necesitatea, în contextul evoluțiilor din Catalonia, a respectării cadrului constituțional, precum și a principiilor dreptului internațional.  

Referindu-se la comunitatea românească din Spania, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților spaniole de a facilita integrarea cetățenilor români în societatea spaniolă, fiind recunoscută contribuția pozitivă a acestora la economia Spaniei.

Ministrul Alfonso Maria Dastis Quecedo a fost de acord că integrarea comunității românești din Spania reprezintă o poveste de succes și a arătat că Regatul Spaniei se bucură să aibă această comunitate importantă pe teritoriul său.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, de asemenea, nevoia ca România și Spania să consolideze tendința ascendentă a cooperării în domeniul economic, în contextul în care în prima jumătate a anului 2017 schimburile comerciale au crescut cu peste 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În cadrul reuniunii pe care ministrul spaniol de externe a avut-o cu omologul său român, cei doi înalți demnitari și-au exprimat satisfacția pentru relația bilaterală excelentă, confirmată de Parteneriatul Strategic, precum și de frecvența și calitatea dialogului bilateral.  

A fost evidențiată consistența cooperării în plan economic, susținută de prezența dinamică a companiilor spaniole în România, precum și de volumul schimburilor comerciale în creștere, care se apropie de 4 miliarde de euro.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Spania, inclusiv prin prisma contribuției semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei țări și a mulțumit omologului străin pentru sprijinul pe care autoritățile spaniole îl acordă pentru integrarea comunității de români în societatea spaniolă.

Cu prilejul întrevederii, șeful diplomației române a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Spaniei și a manifestat deplina solidaritate cu Regatul Spaniei, arătând că aceasta este și va rămâne un partener strategic valoros al țării noastre.

Cei doi miniștri ai afacerilor externe au semnat, cu ocazia vizitei, și un Acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, document cu o relevanță fiscală și economică pentru cetățenii și antreprenorii din cele două state și care completează cadrul juridic ce vizează încurajarea relațiilor economice în plan bilateral. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: