Noi in Spania
 

O nouă ediție a concursului tematic de limbă, cultură și civilizație românească „Cunoaște România”

zoom O nouă ediție a concursului tematic de limbă, cultură și civilizație românească „Cunoaște România”

2 noiembrie 2017

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa din Spania, în colaborare cu Institutul Limbii Române din București, anunță organizarea concursului tematic de limbă, cultură și civilizație românească „Cunoaște România”, dedicat copiilor români de vârstă școlară mică. Concursul se va desfășura în mai multe orașe reprezentative pentru comunitatea românească din Spania și Italia: Madrid, Zaragoza, Castellón de la Plana (Valencia), Bilbao, Guadalajara, Motril (Granada-Andaluzia), Alicante, Torino și Roma. Ediția finală, de la Madrid, va coincide cu sărbătorirea Zilei României, în jurul datei de 1 Decembrie. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa doresc ca prin aceste activități culturale să ajute la păstrarea, afirmarea și promovarea identității culturale românești, să deschidă noi căi de comunicare interculturală și educație nonformală interactivă, dând populației românești stabilite în Spania și Italia posibilitatea exprimării cultural-artistice, consolidării interne și întăririi legăturilor acesteia cu România. Prin organizarea de activități cultural-educative de acest tip se încearcă, de asemenea, mărirea gradului de cointeresare  a populației românești în conținutul de elemente culturale, tradiționale și de civilizație, pentru menținerea în acest fel a contactului lingvistic și cultural cu „patria mamă, România”. Organizarea celei de-a V-a ediții a Concursului tematic face parte dintr-un proiect ambițios inițiat de către Ambasada  României la Madrid, care s-a bucurat de un enorm succes în rândul comunității românești, dar mai ales al copiilor români. Asociația Rumes Europa a preluat organizarea concursului în anul 2016, păstrează cadrul general de desfășurare al acestuia, dar introduce în metodologie unele schimbări izvorâte din necesitatea includerii unui număr cât mai mare de participanți, iar ca noutăți pentru acest an introduce votul publicului pentru lucrările tematice pe pagina de facebook.

Și anul acesta proiectarea conținutului de activități culturale și educative include Concursul tematic propriu-zis de cultură generală „Cunoaște România”, organizarea expozițiilor cu cele mai reușite lucrări tematice „cu gândul la România”, în colaborare cu Institutul Limbii Române prin Proiectul Limbă, cultură și civilizație românească, și a unor momente artistice, prezentate de copiii și artiștii români din Spania, cu titlul „România, te iubim!”. Activitățile proiectate în cadrul concursului se vor încheia cu degustări de produse tradiționale românești. Se vor acorda premii și diplome de participare. Toate activitățile și detaliile de participare, bibliografia și alte date importante vor fi anunțate pe pagina de Facebook Concurs tematic de Limbă, Cultură și Civilizație Românească „Cunoaște România”, iar la finalul proiectului, întrebările din concurs și temele interesante utilizate la sesiunile de pregătire vor fi recompilate într-un Compendiu al concursului, intitulat „Cunoaște România”, ediția a V-a, 2017.

Concursul este deschis atât asociațiilor de români, bisericilor, dar mai ales copiilor înscriși la Cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească. Pentru detalii, e-mail-ul de contact este cunoaste_romania@hotmail.com. Gândit și pregătit special pentru copiii români din Spania și Italia, acest concurs deschide pentru ei porțile României, pentru ca împreună cu organizatorii să descopere frumusețile acestui colțișor din Europa unde au trăit părinții noștri și trăiesc încă bunicii, străbunicii, precum și prieteni de-ai noștri.

„S-a pregătit, așadar, acest concurs pentru copiii români, cu tot dragul și bucuria de a-i auzi vorbind în limba română, despre țara noastră, România!”, ne-au transmis organizatorii, într-un comunicat.  

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: