Noi in Spania
 
alexandriongroup

Prima Sfântă Liturghie arhierească în Catedrala din Madrid

zoom Prima Sfântă Liturghie arhierească în Catedrala din Madrid

4 decembrie 2017

Prima Sfântă Liturghie arhierească săvârșită în noua Catedrală ortodoxă română de la Madrid a avut loc la 18 noiembrie. Acest proiect de suflet, Catedrala românilor din Madrid, a debutat acum 7 ani și jumătate de la punerea pietrei de temelie de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.    

La acest eveniment liturgic au participat ierarhi din țară și străinătate: Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Policarp, Mitropolitul grec al Spaniei și Portugaliei și Exarh al Mării Mediterane, Preasfințitul Ignatie al Hușilor, Preasfințitul Siluan al Episcopiei Italiei, Preasfințitul Timotei al Episcopiei Spaniei și Portugaliei și Preasfințitul Marc Nemțeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; preoți și diaconi veniți din România, Spania, Portugalia și Franța, însoțiți de credincioșii din parohii. De asemenea la slujbă au asistat Cardinalul Arhiepiscopiei Catolice de Madrid, don Carlos Osoro Sierra și Arhiepiscopul Bisericii Siriene Ortodoxe - Vicariatul spaniol, IPS Nicolas Matti Abd Alahad.  

Din partea autorităților române au participat Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac; Secretarul de Stat pentru culte, Victor Opaschi: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău; Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Portugheză, Ioana Bivolaru; consulii generali ai Consulatelor României în Regatul Spaniei și alți atașați și reprezentanți ai autorităților române în Peninsula Iberică.

Din partea autorităților spaniole au participat: Directorul General de Cooperare Juridică Internațională și Relații cu Cultele în cadrul Ministerului de Justiție, Javier Herrera, și sub-directorul aceluiași Departament, Jaime Rosselló Granados, plus alte autorități locale și regionale din comunitatea de Madrid, a informat Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Timotei a adresat cuvinte de mulțumire tuturor ostenitorilor și binefăcătorilor Catedralei de la Madrid, oferind reprezentanților Statului Român, principalul ctitor al acestei catedrale, reprezentanților autorităților spaniole, arhitecților catedralei și celorlalți ostenitori clerici și laici diplome de Excelență și Recunoștință, icoane și cărți.

Secretarul de Stat pentru Culte Victor Opaschi a primit din partea Preasfinției Sale Diploma de Excelență însoțită de recunoștință și mulțumiri pentru implicarea directă a domniei sale și sprijinul consistent oferit până acum pe parcursul lucrărilor desfășurate la ansamblul Catedralei de la Madrid. În cuvântarea rostită, Secretarul de Stat Victor Opaschi a accentuat importanța finalizării acestui proiect care este expresie vie a credinței și culturii românești în diaspora din Spania, arătând că prin această susținere Guvernul României și-a făcut doar datoria de a fi aproape de românii din diaspora.

Părintele Teofil Moldovan, care a obținut terenul pentru construirea Catedralei, și doamna preoteasă Lucreția au primit din partea Preasfințitului Timotei Diploma de Excelență, iar din partea Consiliului parohial al Parohiei Preasfânta Fecioară Maria din Madrid calde mulțumiri, urări de bine și un aranjament floral. În cuvântarea sa, Părintele Teofil a evocat jertfa parohiei din Madrid, veche de aproape 40 de ani, în lungul ei drum misionar și în demersurile privitoare la obținerea terenului și construirea Catedralei de la Madrid.

După terminarea discursurilor și a cuvintelor de mulțumire credincioșii au participat la miruit și apoi a urmat agapa frățească.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: