Noi in Spania
 

Proiectul Concurs tematic de Limbă, cultură și civilizație românească Cunoaște România!, finalizat cu succes

zoom Proiectul Concurs tematic de Limbă, cultură și civilizație românească Cunoaște România!, finalizat cu succes

20 decembrie 2017

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa, în colaborare cu Institutul Limbii Române din București, anunță încheierea proiectului Concurs tematic de Limbă, cultură și civilizație românească Cunoaște România!, dedicat copiilor români pasionați de România din Spania și Italia.

Concursul s-a desfășurat în mai multe orașe reprezentative pentru comunitatea românească din Spania: Madrid, Bilbao – Țara Bascilor și La Rioja, Motril – Granada, Torrevieja – Alicante, Castellón de la Plana – Valencia, Guadalajara – Castilia la Mancha, Zaragoza – Aragón, iar din Italia: Roma și Torino. Concursul a fost deschis copiilor înscriși la cursurile de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), dar și asociațiilor de români, bisericilor, a informat echipa de coordonare a proiectului concurs Cunoaște România!, într-un comunicat de presă.    

Proiectul a început în luna mai a acestui an, edițiile locale s-au desfășurat de-a lungul lunii noiembrie, iar ediția finală a avut loc la Madrid la data de 3 decembrie. S-au marcat cu această ocazie Ziua României și împlinirea unui deceniu de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în școlile spaniole și italiene, proiectul inițiat de către Ministerul Educației din România în școli din țările Uniunii Europene.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Asociația Rumes Europa au intenționat ca prin aceste activități culturale să impulsioneze promovarea și afirmarea identității culturale românești, să deschidă noi căi de comunicare interculturală și educație nonformală interactivă, dând populației românești stabilite în Spania posibilitatea exprimării cultural-artistice, consolidării interne și întăririi legăturilor acesteia cu România.

Proiectul Concurs tematic de Limbă, cultură și civilizație românească Cunoaște România!, ajuns la cea de-a V-a ediție, a inclus activități culturale și educative:

- Concursul tematic propriu-zis de cultură generală Cunoaște România;

- Expoziția Cu gândul la România, în colaborare cu Institutul Limbii Române, prin proiectul LCCR, cu cele mai reușite lucrări tematice realizate de copiii înscriși la cursuri;

- Momentele artistice România, te iubim, prezentate de copii și mici artiști români.

Proiectul a reunit peste 1.000 de copii români, la toate cele trei secțiuni, din toate colțurile Spaniei și din Italia, iubitori de cultură și literatură română, pasionați de istoria și geografia României, copii care au dedicat timp pentru pregătire și care și-au văzut eforturile încununate de succes. Astfel, au fost înmânate diplome de participare și premii constând în dulciuri tradiționale românești, cărți în limba română, hărți și material turistic informativ despre România, rechizite școlare, tablete și cărți electronice etc.

Echipele intrate în competiția finală au fost câștigătoarele Premiului I în cele șapte etape locale din Spania:

1. Echipa „Floare de colț”, din Rivas Vaciamadrid (Madrid), coordonată de

Adriana Șupeală și Lucia Maria Lupu și formată din copiii: Letiția Alexandra Ciupe, Adrian Nicolae Tabără, Gabriel Șupeală și Denisse Maria Lupu Vrânceanu.

2. Echipa „Mureș”, din Castellón de la Plana (Valencia), coordonată de profesoara Anca Diana Istrate și formată din copiii: Ines Ciotea, Ilinca Grosu, Irene Oniga și Tomas Istrate.

3. Echipa „Făgărașul”, din Guadalajara (Castilla-La Mancha), coordonată de profesoara Eleonora Gaşpar și formată din copiii: Alicia Gruia, Giorgiana Alexandra Pavel, Andrada Nicoleta Florea și Raul Florean Bodea.

4. Echipa „Exploratorii”, din Logroño (La Rioja), coordonată de profesoara Melania Cosma și formată din copiii: Lorena Alexandra Mureșan, Abel Emanuel Cosma, Otilia Florentina Gheorghe și David Andres Florescu.

5. Echipa „Voinicii”, din Motril (Granada), coordonată de profesoara Lucica Loliceru și formată din copiii: Eunice Domnica Susan, Maria Alexandra Gheorghe, Mihaela Jimena  Popica și Gheorghe Zăgrean.

6. Echipa „Cireșarii”, din Torrevieja (Alicante), coordonată de profesoara Lucica Loliceru și formată din copiii: Roxana Enache, Constantin Viorel Simoiu, Bogdan  Enache, Isidoro Călin George.

7. Echipa „Lupii  lui Zamolxis”, din Zaragoza (Aragón), coordonată de Alina Gheorghe și formată din copiii: Alina Georgiana Văsii, Alexandra Lorena Mureşan, Lorena Diana Balogh și Bogdan Andrei Cîmpian.

Pe primele trei locuri la ediția finală și marii câștigători ai acestei a V-a ediții s-au situat următoarele trei echipe, după cum urmează:

Locul I: Echipa „Mureș”, din Castellón de la Plana

Locul II: Echipa „Floare de colț” din Rivas Vaciamadrid (Madrid)  

Locul III: Echipa „Exploratorii” din Logroño (La Rioja)

În Italia, concursul tematic „Cunoaște România!” s-a desfășurat în două orașe reprezentative pentru comunitatea românească de aici: Roma și Torino. Copiii români din aceste localități au pus multă pasiune în pregătirea lor pentru concurs și în luna noiembrie, într-o atmosferă plină de entuziasm, s-au întrecut în cunoștințe despre România, astfel încât premiile și diplomele au fost binemeritate. Ambasada României din Italia, Accademia di Romania, din Roma, și Consulatul României la Torino au fost mereu alături de echipa de coordonare: profesoarele Angela Nicoară și Mariana Paliev, dar mai ales de copiii români, de părinții și de prietenii acestora, participanți la evenimentele dedicate celor 10 ani de LCCR în Italia și Zilei României.

Pentru secțiunea Lucrări tematice Cu gândul la România cele trei premii speciale au fost câștigate, în urma contabilizării votului publicului, după cum urmează:

- Premiul special al publicului – la secțiunea Creație  literară: Diana Andreia Marin, România – gânduri și sentimente;

- Premiul special al publicului – la secțiunea Creație plastică: Tomas Istrate, Acasă în Bucovina;

- Premiul special al publicului – la secțiunea Interpretare artistică: Abel Cosma, Deșteaptă-te, române!,  interpretare la pian și voce.

Momentele artistice intitulate sugestiv România, te iubim, prezentate de-a lungul celor zece ediții, au reunit peste 100 de copii talentați, minunate interpretări la pian, vioară, violoncel și voce, ale celor mai renumiți compozitori români, muzică populară și ușoară românească, melodii din folclorul copiilor, cântece pentru copii dedicate României, dansuri populare și moderne, recitări de poezii și piese de teatru scurt.

Alte rezultate concrete oferite spre consultare, odată cu finalizarea proiectului, sunt: Compendiul care reunește întrebările din concurs, intitulat Cunoaște România, ediția a V-a, și Documentul cu acces on-line care reunește prezentările în format PPT, intitulat Cunoaște România - PPT Interactiv, ediția a V-a, 2017.

Pagina de Facebook Concurs tematic Cunoaște România a reunit toate aceste informații în timp real prin comunicatele de presă, fotografiile și înregistrările video din timpul activităților, dar și prin celelalte detalii despre activitățile programate, datele tehnice ale fiecărei etape, bibliografia și regulamentul de concurs.

Ministerul Turismului din România, firma de telefonie Digi Mobil și Fundația Lufkin – Flame au participat și contribuit la implementarea acestui proiect în Spania și Italia, cu precădere în premierea copiilor participanți, completând astfel premiile oferite de organizatori.

Partenerii media TVR Internațional și publicația Noi în Spania au oferit informații corecte, complete și prompte publicului din România, Spania și întreaga lume prin emisiunea Corespondent TV și paginile de informație și reportaj dedicate concursului Cunoaște România!, contribuind în acest fel la difuzarea și succesul proiectului, a menționat echipa de coordonare a proiectului concurs Cunoaște România!.

Echipa de coordonare a proiectului felicită premianții etapelor locale, marii finaliști, micii artiști și pe toți copiii participanți, le mulțumește profesoarelor de LCCR și coordonatoarelor echipelor participante pentru munca depusă la pregătirea acestor copii minunați, pentru răbdarea și pasiunea lor, le mulțumește sponsorilor și colaboratorilor pentru premiile minunate venite în completarea celor oferite de organizatori.

Pentru orice alte detalii și informații suplimentare, e-mailul  de contact al proiectului este: cunoaste_romania@hotmail.com, iar pagina de Facebook, Concurs tematic Cunoaşte România.  

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: