Noi in Spania
 

MRP a discutat cu autoritățile spaniole despre situația cetățenilor români din Pedrera

zoom MRP a discutat cu autoritățile spaniole despre situația cetățenilor români din Pedrera

13 ianuarie 2018

O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) s-a deplasat, pe 13 ianuarie, în Sevilla pentru a fi aproape de comunitatea numeroasă de români din teritoriu, având în vedere complexitatea cazului incidentului petrecut în localitatea Pedrera, impactul acestuia și efectele asupra situației cetățenilor români.

În vederea prevenirii escaladării cazului delegația MRP a avut întrevederi cu autoritățile locale spaniole pentru a analiza și monitoriza îndeaproape contextul și evoluțiile acestuia, precum și întâlniri cu membrii comunității românești.

Delegația Guvernului României s-a întâlnit cu prefectul regiunii Sevilla, Ricardo Gil Toresano, pentru a discuta despre situația cetățenilor români din Pedrera. La întrevedere au fost prezenți și reprezentanți ai mediului asociativ românesc din teritoriu.

„În discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile spaniole a reieșit foarte clar nevoia de atenție sporită în continuare pentru a evita ca sentimentele să degenereze în cadrul comunității, care altfel nu are un istoric confruntraţional care ar putea să ne îngrijoreze din perspectiva relațiilor interetnice”, a afirmat Andrei Luca, director în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

MRP susține respectarea drepturilor, libertăților și obligațiilor cetățenilor români, în calitatea lor de cetățeni europeni, și îi îndeamnă pe românii din Pedrera să se adreseze autorităților române, în cazul în care au nevoie de asistență.

Partidul Socialist (PSOE) a cerut demisia primarului localității Pedrera, Antonio Nogales, după declarațiile „responsabile” ale acestuia făcute după disputele care au apărut între locuitorii din Pedrera și mai mulți cetățeni români, relatează El País.

Săptămâna trecută, a avut loc un accident rutier în localitatea Pedrera, situată în provincia Sevilla, în care au fost implicați mai mulți români. Aceștia au lovit în mod repetat celălalt autoturism implicat în accident și l-au agresat pe șofer, fiind ulterior reținuți de către Politia Locală.

Scandalul a provocat nemulțumirea locuitorilor din Pedrera, care s-au adunat în fața secției de Politie pentru a protesta împotriva prezenței românilor în această localitate. La o zi distanță, peste 200 de spanioli au participat la un protest în fața Primăriei pentru a-și manifesta nemulțumirea fată de cetățenii români.

Primarul Nogales a ieșit să vorbească cu manifestanții, anunțându-i că Poliția a luat măsurile care se impuneau, însă spaniolii nu au fost mulțumiți de răspunsul acestuia. Protestatarii au avariat mai multe autovehicule ale cetățenilor români, le-au spart geamurile și au răsturnat trei dintre ele, apoi au vrut să meargă spre locuințele acestora pentru a le cere socoteală.

„De ei trebuie să se ocupe judecătorii, nu noi. Cine încalcă legea, trebuie să vadă cum se aplică legea. Și mie mi-ar plăcea să văd niște oameni împușcați. Le-am zis destule, nu mai am ce să le mai zic”, le-a mai spus primarul manifestanților nemulțumiți din Pedrera.

Aceste declaraţii ale lui Nogales au atras nemulțumirea liderilor PSOE, care i-au cerut demisia primarului din Pedrera.

„Primarul din Pedrera nu trebuie să mai stea nici un minut în funcție după aceste declarații iresponsabile și incendiare. Este inadmisibil! Nu putem tolera asemenea declarații radicale a unui om public care, în momente delicate precum cel din Pedrera, ar trebui să încerce să reducă tensiunile, nu să pună gaz pe foc”, a declarat Veronica Perez, secretarul general PSOE din regiunea Sevilla.

„Afirmațiile primarului înrăutățesc climatul de conviețuire din acest oraș și Antonio Nogales trebuie să demisioneze”, a adăugat reprezentantul PSOE. 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: