Noi in Spania
 
alexandriongroup

Se simplifică înscrierea la vot a românilor din diaspora

zoom Se simplifică înscrierea la vot a românilor din diaspora

8 martie 2018

Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 2 martie, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 47/2016 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016 și pentru modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente (AEP) și a Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea AEP.

Legea prevede că „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate și semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoțită de o copie a actului de identitate și o copie a documentului care dovedește reședința, eliberat de autoritățile străine, sau a pașaportului, cu menționarea statului de domiciliu, transmise prin poștă, inclusiv prin poșta electronică, ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular”.

Legea prevede și formulele de calcul pentru numărul total al alegătorilor în listele electorale existente în secția de votare, de pe listele electorale permanente și suplimentare, care s-au prezentat la urne, care au votat prin intermediul urnei speciale, prevăzuți în listele electorale din circumscripția electorală.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: