Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Madrid

zoom Ziua Internațională a Limbii Materne, sărbătorită la Madrid

8 martie 2018

Institutul Limbii Române, din București, a organizat, în data de 24 februarie, un eveniment dedicat celebrării Zilei Internaționale a Limbii Materne, găzduit de Ambasada României în Regatul Spaniei. Acesta se înscrie între activitățile de promovare a Proiectului de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) din Comunitatea Madrid, prin intermediul căruia, de-a lungul anului școlar, se oferă cursuri gratuite în limba română elevilor din Spania, dar și din alte state membre UE, ne-a comunicat Vanina-Mirela Constantin-Peța, profesoară de LCCR.  

Vanina-Mirela Constantin-Peța, Daniela Nicolae, Mihaela Bogdan, Mihaela Marin, Mihaela Ignat și Eleonora Gașpar, profesoare de Limbă, cultură și civilizație românească în Comunitatea Madrid, au fost organizatoarele evenimentului intitulat Călătorie prin limba și literatura română, al cărui obiectiv principal a fost de promovare, în rândul elevilor participanți, a limbii române ca limbă maternă.

Copiii, prezenți în număr mare, au fost, de-a lungul a două ore, călători prin spațiul limbii și literaturii române. Având drept ghid pe profesorul însoțitor, aceștia au format  grupuri și, în funcție de abilitățile și talentele fiecăruia, au străbătut și au cucerit teritorii, precum Tărâmul Ghicitorilor, Zona Cuvintelor Interzise, Ținutul sinuos al Frământărilor de limbă, Regiunea Dramatizărilor, Comunitatea Karaoke, cu popas prin Comuna Deliciilor.

Miza acestei călătorii-concurs captivante, antrenante și educative, conform aprecierilor elevilor și părinților, a fost obținerea pașaportului, dar și a celorlalte premii în cărți, dulciuri, rechizite etc. La sfârșitul activității, toți participanții au fost câștigători, ne-a informat profesoara Vanina-Mirela Constantin-Peța.   

„Mulțumirile profesorilor organizatori se îndreaptă către Institutul Limbii Române, din București, pentru șansa dată elevilor români din Spania, și nu numai, de a studia în limba română; Ambasadei României în Regatul Spaniei pentru sprijin și găzduire; Autorității Naționale de Turism, Asociației Rumes Europa și Maty Express pentru premii; Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru cărțile oferite participanților, în urma cooptării în proiectul Te caută o carte, zburând spre tine, prin care copiii din școlile din țară au trimis cărți colegilor lor români din Spania, și, nu în ultimul rând, părinților care, zi de zi, îndreaptă pașii copiilor lor către tezaurul imaterial al Limbii, Culturii și Civilizației Românești”, a transmis Vanina-Mirela Constantin-Peța.    

***   

Ziua Internațională a Limbii Materne  se sărbătorește din anul 2000 pe 21 februarie pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data amintește ziua anului 1952, când patru studenți au fost uciși de poliția din Dacca, astăzi devenită capitala Bangladeshului, pentru că demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bengali, ca limbă oficială a Pakistanului.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare  a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopului încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

Pentru stimularea dezvoltării durabile, elevii trebuie să aibă acces la educație în limba maternă și în alte limbi. Stăpânirea primei limbi sau a limbii materne este importantă pentru deprinderea abilităților de bază – cititul, scrisul, operațiile matematice –, în timp ce cunoașterea limbilor străine conduce la descoperirea unor noi culturi, valori și tradiții și joacă un rol important în promovarea unui viitor durabil. Indiferent din ce perspectivă am privi limba română, necesitatea folosirii ei este indiscutabilă.

Să ne amintim și ce spunea Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea…”

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: