Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău: „Progresul de mâine începe cu cartea de azi”

zoom Ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău: „Progresul de mâine începe cu cartea de azi”

7 iunie 2018

„Literatura este bunul nostru cultural cel mai prețuit, construit cu aproximativ 30 de litere, o mână de semne de punctuație și un infinit de istorii. Pe pânză sau pe hârtie, pe unde sau în pixeli, cartea deschide larg porțile libertății, ale cunoașterii, ale gândirii, comunicării, imaginației și chiar ale invenției. Când o închizi, lumea cotidiană ni se pare mai mică, mai strâmtă, dar avem deja instrumentele pentru a face schimbarea. Fără îndoială, progresul de mâine începe cu cartea de azi”, a spus Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, într-o intervenție pe care a avut-o la Târgul de Carte de la Madrid, în cadrul rubricii El Micro de la Feria, pe 1 iunie.

După cum bine știți, România este țară invitată de onoare la a 77-a ediție a Târgului de Carte de la Madrid, care are loc în perioada 25 mai-10 iunie. Desfășurat sub sloganul Historia por descubrir, historias por escribir / Descoperind și rescriind istoria, programul participării României include peste 100 de evenimente: prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, concerte de jazz, expoziții de fotografie. Un maraton cultural organizat de Institutul Cultural Român prin filiala sa de la Madrid și Centrul Cărții sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei și cu sprijinul Asociației Librarilor din Madrid.

Prezența țării noastre la Târgul de Carte în calitate de țară invitată, în anul Centenarului Marii Uniri, constituie o excelentă oportunitate de a prezenta Spaniei momente importante din istoria și cultura României.   

Inaugurarea oficială a salonului de carte de la Madrid a avut loc la 25 mai, în prezența Casei Regale spaniole reprezentată de ASR Infanta Elena, Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Radu Duda, domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Excelenței Sale doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamnei Liliana Ţuroiu, președintele ICR, doamnei Dana Varga, consilier de stat, doamnei Ioana Anghel, director ICR Madrid, doamnei Manuela Carmena, primarul Madridului.

Scriitorul Mircea Cărtărescu, câștigătorul premiului internațional Formentor pentru literatură 2018, a inaugurat Târgul de Carte de la Madrid printr-o conferință magistrală intitulată Utopia lecturii, organizată la Pavilionul României. 

Întâlnirile cu scriitori, conferințele și dezbaterile ce au fost și sunt organizate zilnic la Pavilionul României conferă publicului spaniol oportunitatea de a descoperi nenumărate fenomene socio-culturale care au marcat istoria României în ultimul secol.

În cadrul târgului, în centrul atenției sunt operele literare ale autorilor români traduse în Spania, spaniola fiind limba în care s-au tradus în ultimul deceniu cele mai multe titluri din literatura română.

Pe 27 mai, la Pavilionul României, a avut loc conferința cu tema Familia Regală Română, susținută de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, în fața unui public numeros. 

Pe 31 mai, Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Spaniei a găzduit conferința Diplomația culturală și cultura diplomației, o dezbatere susținută de scriitorul, diplomatul, fostul ministru de externe al României, Teodor Baconschi, și jurnalista, fostul purtător de cuvânt al Comisiei Europene în România, Iulia Badea-Guéritée.

Primarul Madridului, Manuela Carmena, a vizitat, pe 1 iunie, alături de ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, și directorul ICR Madrid, Ioana Anghel, standul național din cadrul Târgului de Carte și expoziția de fotografie dedicată monumentelor istorice si de cult românești incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO din România, semnată de Florin Andreescu. 

Copiilor li s-au dedicat o mulțime de activități, cei mici având oportunitatea să întâlnească scriitori și ilustratori ai cărților pe care le-au văzut și le văd expuse, să participe la ateliere de scriere creativă, să deseneze și să inventeze istorii. 

O astfel de experiență au avut-o și elevii cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească de la Școala CP Ciudad de Valencia din Madrid, împreună cu profesoara Mihaela Bogdan, care au participat la atelierul în limba română pentru copii condus de Adina Rosetti și cu participarea ilustratoarei Cristiana Radu, intitulat Întrebări și răspunsuri fantastice.   

„Mi-a plăcut foarte mult atelierul pentru că pasiunea mea este să citesc. Am putut să cunosc autorul cărții care ni s-a citit. Mi s-a părut foarte interesantă activitatea pe care am făcut-o”, ne-a spus Andrei Călin Mândruc, în vârstă de zece ani.

„Cel mai interesant a fost că am desenat activități și personaje în trecut, prezent și viitor. Mi-a plăcut că am văzut cărți în română, pentru că eu am citit povești de Ion Creangă, Cadou de ziua ta, Bulgăraș de primăvară”, ne-a zis Vlad Andrei Bonici, în vârstă de opt ani. Și Clara Andrea Bunescu, de șase ani, a citit povești din literatura noastră, între care, Capra cu trei iezi. I-a plăcut că a învățat despre timp, ce înseamnă ieri, azi și mâine. Le-a ilustrat printr-un „copac care ieri era mititel, azi e măricel, iar mâine va fi chiar mare”. 

Rebeca Chitic a fost și ea încântată de atelierul la care a participat în cadrul Târgului de Carte de la Madrid. „Pentru mine este foarte important să învăț să citesc și să scriu în limba română pentru că visul meu este să ne întoarcem acasă. Acolo avem oameni dragi nouă. România, te iubesc!”, a declarat fetița, în vârstă de șapte ani.   

„Un atelier care le-a deschis copiilor de la Cursul de Limbă, cultură și civilizație românească de la Scoală CP Ciudad de Valencia din Madrid drumul către poveștile de actualitate ale literaturii române, în care Domnișoara Poimâine a fost protagonista zilei, ajutându-i să descopere personaje și aventuri în limba română, să le cunoască pe scriitoarea Adina Rosetti și pe desenatoarea Cristiana Radu. O incursiune într-un timp în care zânele și vrăjitoarele pun stăpânire pe lumea copilăriei, în care domnișoara Poimâine întruchipează orice copil sau chiar adult prezent în sală. O altfel de lecție despre ce înseamnă un «ieri» uitat de Domnul Timp în castelul său, un «azi» în care mereu răspundem prezent sau un «mâine» în care totul poate fi posibil”, ne-a spus și profesoara Mihaela Bogdan.  

„Vizita ulterioară la Standul României la Târgul de Carte din Parcul Retiro le-a amplificat copiilor apetitul de lectură în limba română. O activitate reușită care i-a entuziasmat si de la care au plecat cu promisiuni pentru noi vizite la Institutul Cultural Român, organizatorul evenimentelor”, a adăugat profesoara.   

La fel de emoționată de întâlnire a fost și scriitoarea Adina Rosetti: „Contactul cu copiii a fost impresionant și plin de căldură, am citit și am desenat împreună, am călătorit în lumi fantastice, dar am stat de vorbă și despre România. Am aflat că pentru ei e o țară frumoasă care se suprapune peste imaginea vacanțelor la bunici. Mulți nu știu unde anume sunt acești bunici, știu doar că sunt „în România” și că acolo e multă verdeață, animale care zburdă pe câmpii și o mulțime de verișoare și verișori cu care se pot juca. Mi se pare extrem de important ca ei să nu uite limba română și cred că merită efortul acestor ore de limbă maternă pe care le fac după școală”.   

Cum putem să le insuflăm celor mici dragul de carte, de lectură? Adina Rosetti consideră că „trebuie să fii flexibil și curios și să nu interzici accesul la diverse fenomene literare (Harry Potter, serii de jurnale pentru puști sau fantasy-uri uneori facile) care pot deschide, până la urmă, apetitul pentru lectură. Să-i tentezi cu povești frumoase, în care se pot regăsi, sau care-i fac să viseze la lumea fantastică în care orice copil își dorește să zboare”.

Vă așteptăm la Târgul de Carte de la Madrid! Mai avem multe cărți și activități de descoperit! 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: