Noi in Spania
 
alexandriongroup

Crește cotizația lucrătorilor pe cont propriu

zoom Crește cotizația lucrătorilor pe cont propriu

5 iulie 2018

Congresul Deputaților a aprobat pe 28 iunie bugetul general al statului pentru 2018, ce implică o serie de schimbări care vor fi bine văzute de cetățeni, între care creșterea pensiilor, reducerea TVA-ului și urcarea salariului funcționarilor. Însă include și o măsură ce va le va face pe cele peste trei milioane de persoane care lucrează pe cont propriu să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a-și plăti cotizația la Seguridad Social. După publicarea bugetului public în Buletinul Oficial al Statului, vor crește cotizațiile pe care le plătesc lunar lucrătorii pe cont propriu la sistemul de Securitate Socială. Baza minimă de cotizare pentru autónomos (aleasă de majoritatea acestora) a fost de 919,80 euro în primul semestru din 2017 și în prima jumătate a acestui an. Cea maximă ajungea până la 3.751,20 euro. De acum, cele două baze cresc până la 932,70 de euro, respectiv 3.803,70 euro, după cum a explicat Infoautónomos.

Cotizația lunară pe care o plătesc lucrătorii pe cont propriu la Seguridad Social se calculează plecându-se de la baza de cotizare și reprezintă aproximativ 30% din aceasta.

După aprobarea bugetului, cotizația crește cu circa patru euro și trece de la 275 de euro din prezent la 278,87 euro.

Lucrătorii pe cont propriu vor începe să plătească cotizații mai mari începând din iulie, deoarece Seguridad Social a încasat cotizațiile pentru iunie vinerea trecută.

Tariful plan de 50 euro pentru noii autónomos rămâne în vigoare. Lucrătorii care beneficiază de această reducere vor plăti aceeași cotizație redusă până ce ajung la un an de activitate.    

Din bugetul general al statului se vor destina circa 520 de milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor lucrătorilor pe cont propriu. Acești bani vor fi destinați, între altele, bonificațiilor pentru îmbinarea muncii cu viața de familie, cât și sprijinului în îngrijirea copiilor și a persoanelor dependente.      

Asociația Lucrătorilor pe Cont Propriu apreciază aprobarea bugetului general, considerând că până la 500.000 de autónomos vor beneficia de reducerea fiscală pe care o prevede. Președintele acestei organizații, Lorenzo Amor, asigură că aprobarea bugetului pentru 2018 este „o veste bună și un pas important ce generează stabilitate și va contribui la generarea în continuare de locuri de muncă și de activitate”.  

A subliniat că se includ îmbunătățiri la pensii, fiscalitate și protecția socială pentru mulți cetățeni din Spania.

Pe lângă reducerea fiscală, vor crește și pensiile lucrătorilor pe cont propriu. Bugetul prevede o creștere a acestora de 1,35%, care, adăugată la cea de 0,25% din ianuarie, implică o urcare de 1,6% în următorii doi ani. În total, 1.220.810 de pensionari care au fost lucrători pe cont propriu vor beneficia de această creștere. În ceea ce îi privește pe restul lucrătorilor pe cont propriu, cei care primesc pensii minime, vor beneficia de o creștere de 3% a acestora. Vor fi 733.000 de autónomos pensionați.   

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: