Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero: „Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi”

zoom Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero: „Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi”

2 august 2018

Zece români din Spania, promotori ai valorilor și identității românești, au fost premiați cu distincții simbolice în semn de recunoaștere și apreciere a meritelor și contribuției lor la imaginea României în lume, în cadrul celei de a șaptea ediții a Galei „100 pentru Centenar”, organizată, pe 19 iulie, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Spaniei.

Gala „100 pentru Centenar” este un proiect al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni care își dorește să premieze 100 de români de pretutindeni cu activități deosebite, promotori ai elitelor românești.

Această inițiativă este dedicată Anului Centenar și și-a propus să promoveze excelența românească și recunoașterea meritelor și a valorii aduse de membrii comunității românești din Spania.

Ediția de la Madrid a avut loc la Palatul Bauer (Sediul Școlii Superioare de Canto din Madrid), în prezența ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a ministrului pentru politici sociale și familie din guvernul Comunității autonome Madrid, Maria Dolores Moreno Molino, a ministrului fondurilor europene, Rovana Plumb, și a ambasadorului României în Spania, Gabriela Dancău, alături de alți reprezentanți ai misiunii diplomatice românești, reprezentanți ai autorităților centrale, regionale și locale, ai mediului asociativ românesc, membri ai clerului român.

„Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara țării ne amintește, acum, la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de granițe și distanțe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi – ca un popor de oameni harnici, inteligenți, cu putere creatoare, care oferă comunității în care trăiesc rodul muncii, minții și talentului lor. O astfel de comunitate de români muncitori și valoroși regăsim și aici, în Spania”, a declarat ministrul românilor de pretutindeni.

Cadrul favorabil al dimensiunii bilaterale româno-spaniole cu impact asupra comunității românești din Spania a fost evocat de ambasadorul Gabriela Dancău. „Datorită Parteneriatului Strategic dintre România și Spania, care reprezintă motorul central al cooperării bilaterale pentru avansarea unor proiecte în beneficiul comunității românești, consider că cele două state vor continua să exploreze nivelul de maximă prioritate și consistență al raporturilor bilaterale”, a subliniat ambasadorul nostru în Spania.

Ministrul spaniol pentru politici sociale și familie din guvernul Comunității autonome Madrid a exprimat aprecieri privind buna integrare a românilor în Comunitatea Madrid, unde sunt prezenți 193.531 de români, și a exprimat deschiderea și sprijinul autorităților spaniole pentru cooperarea cu România în domeniile comune de interes.

Numerosul public prezent la eveniment a avut, ulterior, prilejul de a asista la recitalul susținut de un alt român de succes pe teritoriul spaniol, pianista Mihaela Duma, absolventă a Universității Autonome din Madrid și a Școlii Superioare de muzică din Țara Bascilor.

După Belgia, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Franța, Grecia, Spania, proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni „100 pentru Centenar” va continua în Germania, Franța, Israel și SUA.

 

LAUREAȚII EDIȚIEI DE LA MADRID A GALEI „100 PENTRU CENTENAR”

 

Dan Munteanu Colán – Doctor în filologie, profesor emerit de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, bursier al Ministerului Afacerilor Externe spaniol, profesor invitat la Universitatea din Oviedo. Este autor a peste 70 de volume de specialitate și traduceri literare din spaniolă, portugheză și română și a circa 400 de titluri  

Martin Mezin – Patronul firmei Carmangeria Românească, cea mai mare fabrică de mezeluri a unui român din diaspora

Preasfinția sa Timotei, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei – Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei a propășit în cei peste 10 ani sub păstorirea Preasfinției sale Timotei, ajungând să aibă 132 de parohii, 20 filii și trei mănăstiri ortodoxe în Spania și Portugalia.

Cornelia Coman – CEO a Nationale Nederlanden Spania. În ultimii zece ani a fost și membră a Consiliului de Supraveghere a NN Asigurări de Viață România, NN Pensii România, NN Asigurări Ungaria și NN Asigurări Bulgaria. Este unul din membrii fondatori ai Asociației de Actuari din România.

Raluca Oancea Ionescu – Medic specialist în Secția de Genetică Clinică, Serviciu de Analize Clinice din Spitalul Clinic San Carlos, din Madrid. Membru al Societății Europene de Genetică Umană și membru al Asociației Spaniole de Genetică Umană.   

Din 2007 predă cursuri de genetică în programe de masterat ale Facultății de Farmacie și ale Facultății de Psihologie de la Universitatea Complutense din Madrid.

Cadrele didactice ale cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din Spania – De 11 ani, cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească reprezintă principala modalitate prin care Guvernul României asigură pentru copiii români din sistemul școlar spaniol accesul la educație în limba română, la cunoștințe despre istoria și geografia României și la cultura românească în general. În anul școlar 2017-2018, cele circa 70 de cadre didactice au predat săptămânal cursul la peste 500 de grupe, din aproape 400 de școli, din 170 de localități din toată Spania.  

Anka Moldovan – În calitatea sa de deputată în parlamentul Comunității Madrid, este primul membru de origine română al unei adunări legislative de comunitate autonomă din Spania. O altă latură fundamentală a Ankăi Moldovan este cea artistică. Cariera sa de pictoriță include expoziții multiple în Spania și în mari orașe ale lumii, a fost recunoscută cu premii naționale și internaționale.

Silvia Marcu – Cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări Științifice, instituție a Guvernului Spaniei. În ultimii 25 de ani a creat punți de legătură între România și Spania, promovând și protejând imaginea României în țara de reședință, prin intermediul cercetării științifice în domeniul relațiilor internaționale, geopoliticii și mobilității umane.

Sebastian Hulub și Ani Dumitru – La librăria PUNCT din Barcelona, înființată de Sebastian Hulub și Ani Dumitru, găsim peste 2.000 de titluri în română, de la manuale școlare la beletristică, traduceri din spaniolă și catalană și autori români în limbile locale.  

Flori Cuţitaru – În vârstă de doar 14 ani când a început procesul de selecție pentru La Voz Kids, cel mai cunoscut concurs televizat de tinere talente muzicale din Spania, Flori Cuţitaru a ajuns în finală după mai multe etape de selecție care au inclus 15.000 de copii.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: