Noi in Spania
 
alexandriongroup

Premierul Viorica Dăncilă, în vizită de lucru în Spania

zoom Premierul Viorica Dăncilă, în vizită de lucru în Spania

6 septembrie 2018

Prim-ministrul Viorica Dăncilă se află în perioada 6-7 septembrie în vizită de lucru în Regatul Spaniei. Astăzi a avut o întrevedere cu omologul său spaniol, Pedro Sánchez, și a fost primită de regele Felipe al VI-lea.

Șefa Executivului este însoțită în Spania de vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de miniștrii Teodor Meleșcanu (Afaceri Externe), Mihai Fifor (Apărare), Stefan Oprea (Mediul de Afaceri) și Rovana Plumb (Fonduri Europene).

Pe agenda acestei vizite sunt aspecte ce țin de cooperarea în plan european dintre România și Spania; aprofundarea relațiilor bilaterale în domeniul economic, al apărării, administrației publice, absorbției fondurilor europene. Un alt subiect de interes comun îl reprezintă aprofundarea cooperării în plan european, în perspectiva preluării și exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, după acum a anunțat premierul, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.  

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost primită, pe 6 septembrie, de către Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea.

Premierul român și Majestatea Sa au evocat relația privilegiată dintre cele două țări poziționate geografic la extremele continentului european. Totodată, au evidențiat nivelul excelent al relațiilor între România și Regatul Spaniei la nivel politic și sectorial, cu precădere cel economic, cât și la nivel uman, în contextul bunei integrări în societatea spaniolă a celor peste un milion de români care trăiesc și muncesc în această țară. Prim-ministrul României a menționat, de asemenea, că Spania este un adevărat model în plan european din punct de vedere al modului de integrare al cetățenilor, atât la nivel guvernamental, cât și al societății.

Din perspectiva exercitării Președinției României la Consiliul UE în prima jumătate a anului viitor, s-au discutat aspecte legate de pregătirile și prioritățile țării noastre pentru acest mandat.

În context, șeful Executivului a subliniat oportunitatea aprofundării colaborării dintre România și Spania cu privire la principalele subiecte aflate pe agenda europeană, pentru a genera, prin eforturi comune, rezultate pozitive pentru Uniunea Europeană, pentru statele membre și pentru cetățeni. De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a subliniat că obiectivul major al României pentru viitorul Europei este unitatea și coeziunea proiectului european, țara noastră dorindu-și o Europă construită în baza principiilor și valorilor fundamentale, generatoare de prosperitate, securitate și stabilitate.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și Majestatea Sa Felipe al VI-lea au discutat, de asemenea, despre subiecte de interes pe agenda politică internațională.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, joi, convorbiri și cu președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, în cadrul vizitei de lucru în Spania.

Cei doi oficiali au salutat cooperarea excelentă în domeniul economic, aflată pe un trend pozitiv atât în planul schimburilor economice, în jurul cifrei de 4 miliarde de euro, cât și al volumului investițiilor spaniole în România. Evoluția schimburilor comerciale bilaterale confirmă o relație economică în creștere.

Prim-ministrul român a subliniat faptul că România are un mediu economic stabil și atractiv; în context, a exprimat aprecierea față de investițiile realizate în România de companiile spaniole, în special în domeniul energiilor regenerabile, construcțiilor și sectorului imobiliar. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a încurajat participarea companiilor spaniole la licitațiile organizate de autoritățile române pentru proiecte finanțate prin programele operaționale derulate în prezent, dar și participarea la proiecte de investiții în parteneriat public-privat sau la programul de privatizare a companiilor românești de stat.

Discuțiile au confirmat interesul ambelor state pentru dezvoltarea, în continuare, a unei relații privilegiate între cele două țări. În acest sens, cei doi oficiali au convenit continuarea demersurilor în perspectiva organizării primei ședințe comune de guvern, inclusiv prin identificarea de noi oportunități de cooperare sectorială.

În cadrul întrevederii, a fost agreată intensificarea cooperării la nivelul autorităților centrale, precum și al administrației locale, inclusiv prin înfrățiri și contacte directe, astfel încât autoritățile din România să beneficieze de buna expertiză spaniolă în modernizarea administrației publice.

În acest context, au fost semnate două memorandumuri de înțelegere, ce permit elaborarea de proiecte comune în domenii precum apărarea și modernizarea administrației publice:

- Memorandum de înțelegere între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din Spania privind cooperarea în domeniul apărării;

- Memorandum de înțelegere între Institutul Național de Administrație (INA) din România și Institutul Național de Administrație Publică spaniol (INAP).

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele de extindere a cooperării în domeniile infrastructurii rutiere și feroviare, având în vedere proiectele aflate în derulare cu parteneri spanioli și expertiza în domeniu a părții spaniole. S-a convenit crearea unui grup de lucru tehnic între autoritățile responsabile în domeniu, care să faciliteze accesul la experiența Spaniei în acest sens.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit pentru atitudinea constructivă a autorităților și a societății spaniole față de comunitatea românească din Spania, a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare.

Premierul a abordat problematica acordării dublei cetățenii românilor rezidenți în Regatul Spaniei, precum și aspecte legate de recunoașterea extinsă a statutului Bisericii Ortodoxe Române.

Cei doi demnitari au evocat legăturile istorice, culturale și lingvistice dintre cele două țări și au subliniat angajamentul ferm pro-european al cetățenilor români și spanioli.

A fost evidențiat totodată interesul ambelor părți de a menține constant dialogul bilateral în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019.

Oficialul român a arătat că o bună coordonare în pregătirea Summit-ului de la Sibiu din mai 2019 reprezintă o ocazie de a evalua propunerile, ideile și așteptările statelor membre UE și ale cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii, inclusiv în perspectiva următorului exercițiu electoral european.

Prim-ministrul României a comunicat, de asemenea, interesul pentru experiența dovedită de Spania în domeniul absorbției fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii, agriculturii, turismului și a societății în general. A fost salutată și colaborarea în materie de afaceri interne.

Șeful Executivului de la București a reiterat că aderarea la Spațiul Schengen continuă să reprezinte o prioritate politică majoră pentru România, mulțumind pentru susținerea constantă de care se bucură țara noastră din partea Spaniei în acest dosar.

În context, a fost abordată problematica provocărilor comune, din perspectiva poziționării celor două țări în vecinătatea estică, respectiv sudică a UE și a convergenței intereselor pentru o vecinătate democratică, sigură, prosperă și predictibilă. Premierul român a împărtășit preocupările spaniole privind evoluțiile din ultimele luni în domeniul migrației ilegale.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la buna cooperare existentă în formate de colaborare multilaterale.

În finalul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat președintele guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, invitația de a efectua o vizită în România.

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: