Noi in Spania
 
alexandriongroup

Primăria Madrid extinde în tot municipiul restricțiile de circulație din cauza poluării ridicate

zoom Primăria Madrid extinde în tot municipiul restricțiile de circulație din cauza poluării ridicate

4 octombrie 2018

După o perioadă de alegații – în care s-au primit 71 și s-au luat în considerare parțial sau în întregime 44% dintre acestea – Primăria Madrid a aprobat definitiv, pe 27 septembrie, noul protocol referitor la episoadele de contaminare ridicată, ce îl înăsprește pe cel care era în vigoare din februarie 2016 și extinde restricțiile la tot municipiul. Cheia pentru limitarea circulației autovehiculelor stă în eticheta cu privire la mediul înconjurător ce se primește de la Direcția Generală de Trafic (DGT). Mașinile cele mai afectate sunt cele care nu au eticheta, cu alte cuvinte, cele pe benzină fabricate înainte de anul 2000 și cele pe motorină de dinainte de anul 2006. Sunt urmate de autovehiculele cu eticheta B – cele pe benzină de dinainte de 2006 și de cele diesel fabricate înainte de 2014.  

Ca principale noutăți, protocolul adaugă un nou scenariu la cele de până acum – sunt cinci, nu patru –, schimbă criteriile pentru activarea gradelor de preaviz și aviz, pentru a se ține cont mai mult de districtele din exteriorul M-30, iar restricțiile de circulație se vor aplica în funcție de etichetă și nu după numărul de înmatriculare, cum s-a făcut până acum. În plus, și motocicletelor și ciclomotoarelor li se aplică aceleași restricții. 

Nivelurile de preaviz și aviz se vor activa când se depășesc limitele de dioxid de nitrogen în oricare trei stații din rețeaua de puncte de măsurare, nu doar la două din aceeași zonă, cum era până acum. Începând cu scenariul 3, interzicerea circulației autovehiculelor care poluează cel mai mult se extinde la tot orașul, nu doar la nucleul acestuia. 

Protocolul elaborat de departamentul pentru Mediu Înconjurător și Mobilitate din Primăria Madrid stabilește trei niveluri în funcție de volumul de contaminare și cinci scenarii după măsurile ce trebuie adoptate.

Nivelul de preaviz se va activa când la oricare două stații din aceeași zonă se înregistrează simultan depășirea a 180 micrograme pe metru cub timp de două ore consecutive ori când oricare trei stații din rețeaua de supraveghere arată că s-au depășit 180 de micrograme pe metru cub timp de trei ore consecutive, simultan. 

Nivelul de aviz se aplică atunci când la oricare două stații din aceeași zonă s-a trecut peste 200 micrograme pe metru cub de-a lungul a două ore consecutive, simultan, sau în oricare trei stații din rețeaua de supraveghere, simultan, se depășesc 200 de micrograme pe metru cub timp de trei ore consecutive.     

Nivelul de alertă apare când la oricare trei stații din aceeași zonă (sau două dacă este vorba de zona 4) se depășesc 400 de micrograme pe metru cub timp de trei ore consecutive, simultan.   

Totuși, Primăria Madrid prevede unele excepții la aceste restricții de circulație. Pe durata aplicării măsurilor din Protocolul referitor la poluare, vor putea continua să staționeze pe locurile SER rezidenții (exclusiv în cartierul lor și pe locurile lor), autovehiculele persoanelor cu mobilitate redusă, cele autorizate drept comerciale și industriale cu calificare cu privire la mediul înconjurător CERO, ECO și C, și cele cu B, până la 31 decembrie 2020. Restricțiile menționate nu se aplică nici autovehiculelor staționate în zone rezervate pentru activitatea lor și nici taxiurilor și autovehiculelor pentru închiriere pentru serviciu public cu șofer când sunt de serviciu.      

Pe de altă parte, se aplică excepții la limitarea circulației pentru transportul public colectiv, serviciile de urgență, autovehiculele lucrătorilor a căror oră de începere sau finalizare a programului de muncă este în afara orarului de funcționare a transportului public, cu autorizare prealabilă, autovehiculelor pentru curățenie și îngrijirea arborilor din oraș. Se permite circulația și autovehiculelor comerciale și industriale de distribuție urbană a mărfurilor (egale sau mai mici de 3.500 kg până în decembrie 2019 și peste 3.500 kg până în decembrie 2022), și unor mașini speciale, precum macarale, pentru servicii funerare, pentru transmiterea de emisiuni radio ori de televiziune sau vehiculelor blindate.                       

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: