Noi in Spania
 
alexandriongroup

Inaugurarea Centrului Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla

zoom Inaugurarea Centrului Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla

4 octombrie 2018

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a inaugurat, pe 22 septembrie, în municipiul Parla (Comunitatea Madrid), Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul”. Centrul este situat pe calle Sancha Barca, nr. 1.

Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla este un proiect al Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea, realizat în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mc. Anastasia Romana” din Parla și finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin programul „Centenarul 2018”.

Proiectul se desfășoară sub simbolul unificării în „cuget și-n simțiri” a românilor de pretutindeni și își propune să contribuie la creșterea sentimentului de mândrie națională a românilor din Spania și la promovarea valorilor românești. Obiectivele sale principale vizează păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din Spania.

La inaugurarea Centrului au fost prezenți reprezentanți ai autorităților municipiului Râmnicu Vâlcea, o delegație a Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea, precum și membri ai Corpului diplomatic și consular al României pe teritoriul Spaniei.  

A avut loc o slujbă de Te Deum, oficiată în două limbi, română și spaniolă, urmată de intonarea imnului național al României. Programul evenimentului a continuat cu festivitatea de deschidere a bibliotecii înființate în cadrul centrului, după care cei prezenți s-au bucurat de momente cultural-artistice susținute de grupul de copii Mlădițe românești, al Parohiei Parla, formația vocal-instrumentală a Arhiepiscopiei Râmnicului și un recital al sopranei Monica Valentina Scurtu.

Proiectul Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla urmărește sprijinirea românilor din Spania în procesul integrării în comunitatea gazdă și facilitarea accesului acestora la valorile și cultura românească. De asemenea, îi sprijină pe cei care doresc să se întoarcă în România, oferindu-le informațiile de care au nevoie.

Centrul Cultural Românesc „Sf. Antim Ivireanul” din Parla pune la dispoziția românilor din Comunitatea Madrid o bibliotecă cu un fond de peste 3.000 de cărți și documente periodice în limba română, o expoziție de obiecte tradiționale românești și echipamentele necesare comunicării la distanță. Activitățile centrului se concentrează pe păstrarea, dezvoltarea și afirmarea identității etnice, culturale, religioase și lingvistice a românilor din Spania. Comunitatea românilor din Parla va lua parte la acțiuni de celebrare a marilor evenimente din istoria României și la rememorarea momentelor care au marcat devenirea noastră ca stat european. Centrul contribuie, de asemenea, la cultivarea limbii române pentru copiii și tinerii care s-au născut sau trăiesc de mult timp în Spania, încurajând exprimarea culturală și spirituală a românilor.

 

 

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: