Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ziua Naţională a României, sărbătorită printr-o diversitate de evenimente

zoom Ziua Naţională a României, sărbătorită printr-o diversitate de evenimente

29 noiembrie 2018

Cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, Ambasada României din Regatul Spaniei, împreună cu Institutul Cultural Român Madrid au organizat, pe 22 noiembrie, o recepție pentru autoritățile spaniole, reprezentanţii corpului diplomatic acreditat în capitala spaniolă și membri ai comunității românești.

În cadrul acestui eveniment, Gabriela Dancău, ambasadorul României în Regatul Spaniei, a primit din partea Corpului Diplomatic din Spania, diploma de onoare pentru parcursul profesional din ultimii doi ani.

„Surpriza colegilor mei a fost cu atât mai mare pentru mine întrucât recunoașterea respectivă a venit într-un moment cu totul special, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri”, a mărturisit ambasadorul nostru la Madrid. 

Vineri, 23 noiembrie, românii s-au bucurat, în Alcalá de Henares, de spectacolul de muzică și dansuri populare organizat de Ambasada României în Regatul Spaniei, Consiliul Județean Cluj și Produs de Cluj, în colaborare cu Primăria Alcalá de Henares, pentru a sărbători Ziua Națională a României. Spectacolul a fost susținut de Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” și mai mulți interpreți.

Kilometrul 0 al Madridului şi al întregii Spanii se colorează în drapelul României! Vino în Puerta del Sol din Madrid vineri, 30 noiembrie, la ora 21.00, în ajunul Zilei Naţionale a României, pentru a sărbători alături de conaţionali aprinderea în culorile drapelului românesc a luminilor de pe Real Casa de Correos, sediul Preşedinţiei Guvernului Comunităţii Madrid. La momentul iluminării în tricolor, ansamblul Plaiuri Românești va atrage atenţia tuturor celor din piaţă prin dansuri populare, iar toţi cei care vor să sărbătorească împreună Ziua Naţională a României şi Centenarul Marii Uniri sunt aşteptaţi să încingă o horă în centrul capitalei spaniole.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi în contextul Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, organizează la Madrid, în perioada 29 noiembrie-28 decembrie, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută.

Seria evenimentelor a debutat pe 29 noiembrie cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care s-a desfășurat în impozanta sală de concerte a  Ateneului din Madrid. Concertul s-a intitulat, simbolic, 100 de ani de muzică românească.

Seria evenimentelor se încheie cu prezentarea expoziției România în Primul Război Mondial, la  Nuevo Centro Cultural din Coslada. Expoziția, organizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a României, cu Primăria din Coslada și cu Asociația Obatalá din Coslada, va fi deschisă publicului  în perioada 3-28 decembrie. Expoziție România în Primul Război Mondial prezintă pas cu pas istoria războiului și unificarea națiunii române, cu ajutorul fotografiilor, documentelor și obiectelor expuse care prezintă oameni, locuri și fapte.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Institutul Hispano-Român din Castellón de la Plana, cu Consulatul României din Castellón de la Plana și sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează, în perioada 21 noiembrie-16 decembrie, expoziția Bucureștiul sefard. O istorie de peste 500 de ani în 100 de imagini.

Expoziția își propune să recupereze și să redea publicului povestea în mare măsură uitată a Bucureștiului sefard, al cărui patrimoniu fizic este, din păcate, pe cale de dispariție (prin demolări sau schimbarea aparenței și destinației), la fel ca și comunitatea care l-a creat (din care nu mai există astăzi nici 50 de persoane, incluzând familiile mixte).

Marea Unire din 1918 și Ziua Națională a României sunt sărbătorite și în municipiul madrilen Fuenlabrada. Spectacolul, ce va avea loc pe 1 decembrie, de la ora 19, la Centro Cívico Arco Iris (calle Noruega, 2), este organizat de Parohia Ortodoxă Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și de grupul Suflet românesc. Colaborează Primăria Fuenlabrada, Asociația de Muzicieni și Cântăreți Tineri din Fuenlabrada.

Informații despre alte evenimente organizate cu prilejul Zilei Naționale a României puteți găsi și pe pagina noastră web (www.noiinspania.com).  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: