Noi in Spania
 
alexandriongroup

Asociații din Spania cer autorităților române să acționeze ferm împotriva violenței de gen

zoom Asociații din Spania cer autorităților române să acționeze ferm împotriva violenței de gen

29 noiembrie 2018

Cu ocazia zilei de 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, Federația Asociațiilor de Români din Andaluzia (FARA) a transmis, într-un comunicat, că observă „cu îngrijorare lipsa de protecție a femeilor din România și a copiilor acestora, în ceea ce privește violența în familie, lipsa desăvârșită de interes din partea autorităților publice de a elimina această plagă”.

În comunicat, intitulat Împreună pentru siguranța femeilor, solicitarea luării de măsuri pentru apărarea femeilor de orice formă de violență a fost făcută de FARA împreună cu 12 asociații: Rețeaua de Studii Românești RIER; Asociația Hisparucuenca, din Cuenca; Asociația de femei românce din Córdoba;  Asociația Rumanos almerienses, din Roquetas de Mar (Almería); Asociația românilor Carisma juvenil, din Málaga; Asociația Prietenii românilor din Sevilla și Andaluzia, din Sevilla; Asociația Casa României, din Huelva; Asociația românilor din Córdoba/Sânta Ella; Asociația Mediatorilor Interculturali Români Qvorum, din Cataluña; Asociația Dor călător, din Madrid; Asociația Traian, din Córdoba; Asociația Pro Datina, din Valencia.    „Condamnăm public orice formă de violență împotriva femeilor, fizică, psihologică sau verbală și atragem atenția autorităților asupra subfinanțării serviciilor pentru victimele violenței de gen și sexuale, și asupra următoarelor realități pe care le considerăm inacceptabile:

1. Lipsa unei politici de stat care să prioritizeze preocuparea pentru femeile abuzate din România și copiii acestora.

2. Lipsa măsurilor de aplicare a legilor de protejare a femeilor. Scurtarea procedurilor legale.

3. Lipsa de formare a funcționarilor cu care o femeie care denunță un caz de violență de gen intră în contact: polițiști, procurori, judecători, medici legiști: Poliția, Justiția și sistemul medical ar trebui să fie instituții de suport real pentru victime și nu primele inhibatoare de denunțuri. Reprezentanții instituțiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate și profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să depună plângere și să raporteze agresiunea. Pentru că tot aceste instituții sunt cele răspunzătoare pentru toate victimele violenței de gen.

4. Lipsa campaniilor media de informare a drepturilor femeii agresate fizic, psihic, economic sau verbal

5. Lipsa de educație în egalitatea de șanse din școli

6. Lipsa unei educații pro-femeie din școli, media, cultură, religie

7. Lipsa personalului specializat de consiliere psihologică

8. Lipsa unui sistem de supraveghere a agresorilor prin folosirea brățărilor electronice

9. Lipsa căminelor refugiu pentru femeile și mamele cu copii agresate și abuzate

10. Dezvoltarea de programe de educație, consiliere și terapie pentru agresori în fiecare județ

11. Autoritățile trebuie să trateze cu maximă responsabilitate problema violenței asupra femeilor și să includă în educație noțiuni despre egalitatea de gen și pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

12. Lipsa preocupării pentru limitarea fenomenului video-chat-urilor erotice, care a luat în România o amploare inacceptabilă.

13. Lipsa campaniilor de informare cu privire la pericolele abuzurilor care se produc prin rețelele de socializare etc.

14. Lipsa campaniilor de informare cu privire la pericolele la care se expun femeile care acceptă contracte de muncă în străinătate și care cad în capcana teribilelor rețele de proxeneți”, se transmite în comunicat.

Și se adaugă: „Sprijinim și suntem alături de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, rețea care a făcut publice niște cifre năucitoare:

- Una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său ori de fostul partener. (studiu FRA – Agenția pentru Drepturi Fundamentale, 2014)

- Sunt înregistrate anual peste 20.000 de plângeri de loviri sau alte violențe între membrii de familie. (datele IGPR, 2017)

- 55% dintre români consideră că violul este justificabil în anumite situații. (Eurobarometru 449, 2016)

- În fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie.

- La fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată sau agresată sexual în familie. (studiul Rețelei VIF, 2017)”

Asociațiile semnatare ale acestei luări de poziție atrag atenția că aceste realități dramatice din România sunt „absolut inadmisibile pentru secolul în care trăim și pentru lumea în care trăim”.  

„Pentru aceasta ne alăturăm cererii organizațiilor membre ale Rețelei VIF, susținem lista expusă mai sus, cu special accent pe următoarele măsuri, pe care le revendicăm cu titlu de obligativitate imediată:

- ordinul de protecție provizoriu sa fie emis de către Poliție imediat după constatarea faptei

- să se promoveze finanțarea adăposturilor și a serviciilor pentru victime

- să se implementeze cerințele Convenției de la Istanbul, pentru a asigura o protecție reală pentru victimele violenței de gen

În același timp cerem autorităților publice române să se implice efectiv în protejarea româncelor din diaspora, prin campanii de informare și prin acțiuni de combatere a traficului de persoane, România fiind prima țară exportatoare. Dezintegrarea rețelelor de prostituție ar trebui să fie una dintre preocupările imediate ale oricărui ministru de interne”, mai scrie în comunicat.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: