Noi in Spania
 
alexandriongroup

Doriți să votați la alegerile municipale spaniole și pentru PE? Trebuie să figurați în Registrul Electoral

zoom Doriți să votați la alegerile municipale spaniole și pentru PE? Trebuie să figurați în Registrul Electoral

10 ianuarie 2019

Cetățenii din țările Uniunii care au rezidența în Spania pot vota la alegerile municipale și pentru Parlamentul European (PE), ce vor avea loc pe 26 mai 2019. Însă trebuie să fie incluși în Registrul Electoral (Censo Electoral) până la data de 30 ianuarie. De asemenea, trebuie să fie majori în ziua votului.

Pentru includerea în Spania în Registrul Electoral în vigoare este necesar să ne înscriem în prealabil în Padrón municipal și să ne declarăm dorința de a ne exercita dreptul la vot aici.  

Trebuie să se înscrie doar cetățenii care nu s-au înscris anterior în Censo Electoral.   

Declarațiile prin care vă exprimați voința de a vota în Spania la alegerile municipale și pentru Parlamentul European se pot trimite prin Poștă, internet sau se pot depune personal la primăria de care aparțineți.        

Pentru a face declarația pe internet cetățeanul trebuie să aibă NIE, iar Oficina del Censo Electoral să fi primit numărul de identitate al străinului în cauză de la Registro Central de Extranjeros. Persoanele interesate trebuie să intre pe Instituto Nacional de Estadística, Sede Electrónica (https://sede.ine.gob.es), să dea clic pe „Inscripción en el Censo Electoral de los extranjeros residentes en España para las elecciones municipales y al Parlamento Europeo de 2019”, să își dovedească identitatea prin intermediul unui certificat electronic asociat numărului de identitate de străin (NIE) și să marcheze opțiunea de manifestare a voinței de a vota. Cetățenii care nu au certificat electronic și au primit comunicarea de la Oficina del Censo Electoral cu codul CTT (clave de tramitación telemática) pot face declarația dovedindu-și identitatea cu NIE și CTT primit.

Dacă CTT este în alb, înseamnă că Oficina del Censo Electoral nu are numărul dumneavoastră de străin. În acest caz, nu vă puteți declara prin internet dorința de a vota, dar puteți să o faceți prin Poștă.

Cetățenii care au primit scrisoarea și vor să se înscrie în Registrul Electoral din Spania trebuie doar să completeze declarația din scrisoare, să o semneze și să o trimită la Delegația Provincială a Biroului Registrului Electoral de care aparțin (adresa este deja scrisă), prin Poștă, nefiind nevoie să pună timbru.  

Pentru a ne exprima dorința de a vota pe 26 mai putem merge și la primăria de care aparținem și să cerem formularul respectiv (modelo DFA). 

Toți cetățenii Uniunii Europene care au rezidența în Spania își pot declara intenția de a vota în Spania la alegerile municipale și la cele pentru Parlamentul European în orice moment la primăria de care aparțin, folosind formularul oficial ce le stă la dispoziție.

Informații suplimentare putem solicita la primăria de care aparținem sau sunând la Delegación Provincial de la Oficina del Censo Electoral (tel.: 901 101 900).       

Dacă ne înscriem să votăm la alegerile municipale și pentru Parlamentul European organizate de Spania, nu vom mai putea vota la aceste alegeri organizate de România. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: