Noi in Spania
 
alexandriongroup

Autónomos: doi ani de șomaj; 5 euro în plus pe lună la cotizație

zoom Autónomos: doi ani de șomaj; 5 euro în plus pe lună la cotizație

10 ianuarie 2019

Să se cotizeze în funcție de veniturile reale. Acesta este următorul pas, obiectivul Guvernului la negocierile cu organizațiile lucrătorilor pe cont propriu. Însă mai întâi anul acesta au intrat în vigoare o serie de măsuri, între care urcarea cu 1,25% a bazelor minime de cotizare ale acestor lucrători. Cetățenii înregistrați ca autónomos vor beneficia de mai multă protecție, dar și vor cotiza pentru toate riscurile (contingencias), la fel cum o fac angajații: riscuri comune, incapacitate temporară, accident de muncă și boli profesionale, șomaj (cese de actividad) și formare.   

Baza minimă de cotizare crește cu 5,36 euro. Doi din fiecare trei lucrători pe cont propriu cotizează la Seguridad Social în funcție de baza minimă, care anul acesta este de 944,3 euro pe lună după ce a urcat cu 1,25% (5,36 euro lunar; 64 euro anual). Cotizarea crește cu 0,2 puncte, de la 29,8% la 30%; va urca la 30,3% în 2020, la 30,6% în 2021 și la 30,9% în 2022. Pentru autónomos societarios cotizarea la Seguridad Social se mărește cu 82 de euro. Această majorare este în linia din ultimii ani și sub media cu care a urcat în ultimii 15 ani – 1,4% – deși în termeni acumulați ajunge la 21,1%.

Concediile medicale nu vor cotiza din a doua lună. Lucrătorii pe cont propriu vor primi prestația pentru accident de muncă sau boală profesională din prima zi de concediu medical. De asemenea, vor beneficia de formare continuă și reciclare profesională, la fel ca și angajații. Nu vor mai cotiza la Seguridad Social din a doua lună de concediu medical provocat de o boală sau de incapacitate temporară, până ce li se va da alta.  

Cese de actividad, până la doi ani.Se îmbunătățește prestația ce se primește pentru încetarea activității (cese de actividad), echivalentă cu cea pentru șomaj. Trece de la 12 luni la 24.   

Este un ajutor ce pentru autónomos a funcționat foarte prost din cauza condițiilor ce practic erau extrem de greu de îndeplinit. Lorenzo Amor, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Lucrători pe Cot Propriu (ATA), a declarat că „peste jumătate dintre solicitări sunt respinse. Este de neînțeles. Nici un lucrător pe cont propriu nu își întrerupe activitatea dintr-un capriciu și ca să ia un ajutor de 600 de euro timp de trei luni. Dacă îl cer este pentru că au nevoie și au cotizat pentru el”, a spus. 

Tarif plan, 60 de euro. Tariful plan trece de la 50 de euro la 60. Acest cuantum include contingencias comunes și profesionale, iar lucrătorii care beneficiază de acest tarif nu trebuie să cotizeze pentru întreruperea activității. Condițiile pentru a beneficia de tariful plan sunt: lucrătorul pe cont propriu să se înscrie pentru prima dată în regimul specific sau să nu fi fost de alta în cei doi ani imediat anteriori. De anul acesta au fost incluși și lucrătorii agrari, dar cu 50 de euro.    

Pluriactividad, din oficiu. Nu va trebui să cereți înapoierea plusului de cotizare plătit la Seguridad Social în cazul desfășurării mai multor munci (pluriactividad). Este vorba de autónomos care au și un serviciu por cuenta ajena. Pentru ei este prevăzută înapoierea a 50% din surplus când cotizațiile por contingencias comunes depășesc cuantumul stabilit anual.   

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: