Noi in Spania
 
alexandriongroup

Principalele puncte ale mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE

zoom Principalele puncte ale mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE

10 ianuarie 2019

La 12 ani de la aderarea sa la Uniunea Europeană, România a preluat, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, responsabilitatea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE este marcat de două aspecte importante: deţinerea, pentru prima dată, a acestei atribuţii şi organizarea, pe perioada mandatului Preşedinţiei României, a alegerilor pentru Parlamentul European.

„Preşedinţia României la Consiliul UE se va derula într-un context european şi internaţional complex, mandatul acesteia urmând a fi calibrat în funcţie de evoluţia unor dosare cu miză majoră la nivelul Uniunii. În acest moment cele mai vizibile dintre acestea, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit şi Cadrul financiar multi-anual post 2020.”, conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

Consiliul UE, în cadrul căruia se reunesc miniştrii statelor membre pentru a discuta despre legislaţia europeană, nu are un preşedinte permanent. Lucrările sale sunt conduse de către ţara care deţine preşedinţia Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni. De exemplu, reuniunile pe o anumită temă vor fi prezidate de către reprezentanţii responsabili de tema respectivă din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE, se explică pe site-ul https://europa.eu

Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE.

Membrii Consiliului UE sunt miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor.

Miniștrii din statele membre ale UE se reunesc în cadrul Consiliului pentru a discuta, modifica și adopta acte legislative și pentru a coordona politici.

Împreună cu Parlamentul European, Consiliul este principalul organism cu putere decizională al UE.

Consiliul UE nu trebuie confundat cu Consiliul European (summit trimestrial în cadrul căruia liderii UE se reunesc pentru a stabili direcțiile generale ale politicii europene) sau cu Consiliul Europei (instituție care nu face parte din UE).

Ce face Consiliul Uniunii Europene?

Negociază și adoptă legislația UE, împreună cu Parlamentul European, pe baza propunerilor înaintate de Comisia Europeană. Coordonează politicile țărilor UE. Elaborează politica externă și de securitate a UE, plecând de la orientările Consiliului European. Încheie acorduri între UE și alte țări sau organizații internaționale. Adoptă bugetul anual al UE, în colaborare cu Parlamentul European.

Componență

Nu există membri permanenți ai Consiliului UE. Acesta se reunește în 10 configurații diferite, fiecare corespunzând unuia dintre domeniile politice supuse dezbaterii. În funcție de configurație, fiecare țară își trimite ministrul care se ocupă de domeniul abordat.

Cetățenii UE pot adresa întrebări generale privind organizarea, lucrările și activitățile Consiliului Uniunii Europene.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: