Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ziua Națională a Culturii Române în Quintanar de la Orden

zoom Ziua Națională a Culturii Române în Quintanar de la Orden

7 februarie 2019

Poetul națiunii române, Mihai Eminescu, este punct de reper în viața fiecărui român

și din eternitate ne arată că este cel mai bun ambasador al culturii române creând prietenii dincolo de hotare. În localitatea manchegă, Quintanar de la Orden, dominată de aventurile lui Don Quijote, există o comunitate de români numeroasă și, cum era normal, o asociație culturală spaniolă-română pe care creatorii ei au numit-o Oamenii, în spaniolă Gente, și care prin activitățile sale păstrează vie limba, cultura și civilizația românească.

În acest sens, pe 19 ianuarie, Asociația culturală spaniolă-română Oamenii

împreună cu Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, cu

sprijinul primăriei din localitate, al asociației de fotografie Kintafoto și al Asociației de scriitori El Comun de la Mancha, l-au sărbătorit pe luceafărul culturii române, Mihai Eminescu în sediul asociației Gente, printr-un program deosebit de interesant și variat.

La acest eveniment au fost prezenți invitați de rang din partea autorităților românești

și spaniole: doamna Doina Boblea, șefa consulatului României în Ciudad Real; domnul Juan Carlos Navalón Lopez-Brea, director regional a Administrației publice din

Castilla la Mancha; domnul Carlos Alberto Madero Maqueda, primarul localității Quintanar de la Orden; consilieri din cadrul primăriei, reprezentanți ai diverselor asociații locale, ne-a informat conducerea asociației Gente, într-un comunicat.

Evenimentul, la care a participat un numeros public, român și spaniol, a început cu

câteva cuvinte de mulțumire din partea președintelui asociației Gente, domnul Sorin Bălășcău, după care președintele Uniunii Lucian Blaga, domnul Ovidiu Constantin Cornilă a făcut o frumoasă prezentare a lui Mihai Eminescu.

Printre invitații speciali s-a numărat și pictorul botoșănean Ioan Oniciuc, care a adus

lucrări inspirate din poeziile și viața lui Eminescu, dar și din spiritualitatea românească.

Această seară a însemnat un recital-maraton bilingv, spaniol-român, prin care publicul prezent a dorit să renască personalitatea poetului român. Peste 30 de participanți au recitat poezii de Eminescu. Seara a fost reîntregită de un mic recital de muzică folk oferit de artiștii Simona și Marius Sabie, de origine din Botoșani, care au primit ropote de aplauze și ovații din public. Aceștia din urmă au răspuns invitației biroului consular din Ciudad Real de a participa la acest eveniment.

Un moment inedit a fost și prezența italianului Fabio Melano, căsătorit cu o româncă,

care în mica lui vacanță în Spania a considerat că este important să participe și să recite în  limba română și care a făcut deliciul publicului demonstrând (dacă mai era necesar) că însăși cultura este un instrument unic de armonizare a sufletului.

O altă surpriză plăcută a fost și cadoul făcut de Antonio Zaragoza Jiménez, primul

membru spaniol al asociației culturale spaniole-române Gente, încă din anul 2011, anul

înființării acesteia, ce a constat într-o fotografie cu statuia lui Eminescu din București,

fotografie făcută anul trecut cu ocazia vizitării României.

La final cei prezenți au fost invitați la un cocktail în onoarea marelui poet.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: