Noi in Spania
 
alexandriongroup

Eurocomisarul pentru politică regională, Corina Creţu: „Pentru România este o pierdere faptul că aceste creiere și forța de muncă atât de necesare pleacă”

zoom Eurocomisarul pentru politică regională, Corina Creţu: „Pentru România este o pierdere faptul că aceste creiere și forța de muncă atât de necesare pleacă”

7 martie 2019

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a avut o vizită de lucru în Madrid pe 21 și 22 februarie.

La întâlnirea cu primarul municipiului, Manuela Carmena, a discutat despre rolul orașelor în cadrul viitoarei strategii europene privind agenda urbană. „Salut implicarea activă a capitalei Spaniei în diferite inițiative urbane lansate de UE”, a scris eurocomisarul pe pagina sa de Facebook.

„Sunt de părere că este important să existe interes și implicare la nivelul administrațiilor locale din toate orașele din Europa, fie ele mai mari sau mai mici, în a găsi împreună răspunsuri la multiplele probleme cu care se confruntă locuitorii din mediul urban.

Și mă bucur că, prin investițiile pe care le face în toate statele membre, politica de coeziune contribuie substanțial la găsirea celor mai potrivite soluții la problemele urbane”, a declarat.  

La reuniune, ce a avut loc la sediul Primăriei Madrid, s-a vorbit despre rolul tot mai activ pe care orașul vrea să îl aibă în dezbaterea viitorului Uniunii Europene în termeni de priorități politice și bugete.

După cum a subliniat Primăria, Madridul continuă să își consolideze protagonismul, după cum „o demonstrează faptul că în ianuarie anul acesta a fost ales ca să coordoneze, alături de Nisa și Forul European de Securitate Urbană, grupul de lucru de securitate urbană și spațiu public în cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene”.

Pe plan economic, după cum a subliniat primarul Manuela Carmena, accentul s-a pus pe necesitatea ca „următoarele bugete europene să beneficieze de o mai mare flexibilitate care să permită instituțiilor municipale să garanteze investiția publică pe termen lung”. 

Și comisarul european Corina Crețu, și primarul Madridului, Manuela Carmena, au coincis asupra necesității de a crește rolul femeii pe diferite planuri în administrația publică europeană.    

Eurocomisarul Corina Crețu a vizitat și municipiul madrilen Fuenlabrada, unde a mers la  Centrul de Inițiative pentru Formare și Muncă cu ocazia implementării Proiectului MILMA, din cadrul inițiativei Urban Innovate Actions, un program al Comisiei Europene ce oferă ariilor urbane mijloacele necesare pentru a găsi soluții inovatoare, cu privire la care nu există experiențe prealabile pentru abordarea provocărilor orașelor.

Primăria Fuenlabrada a obținut recunoașterea Comisiei Europene în ceea ce privește politicile pentru muncă și dezvoltare în Uniunea Europeană, a informat eurocomisarul Corina Crețu în cadrul reuniunii pe care a avut-o cu primarul localității, Javier Ayala, și reprezentanți a peste 40 de firme și organisme implicate în proiectul MILMA. Obiectivul acestui Plan, ce beneficiază de o finanțare de 4,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, este dezvoltarea de noi mecanisme pentru facilitarea intrării pe piața muncii a șomerilor, formarea și oferirea de locuri de muncă prin intermediul unor acorduri ce vor permite desfășurarea de ore de practică, acțiuni formative, intermediere pe piața muncii sau sprijin în inițiative europene. 

În cadrul vizitei proiectului european inovativ de integrare socială și ocupare a forței de muncă MILMA comisarul european Corina Crețu s-a întâlnit cu câțiva dintre cei 6.444 de compatrioți ai noștri din Fuenlabrada.     

„Este foarte emoționant să mă văd cu românii, oriunde trăiesc. Le împărtășesc, în primul rând, emoțiile, pentru că și eu sunt un om care trăiesc departe de țară, și întotdeauna încerc să-i ajut, pentru că știu că nu e ușor”, a declarat, pentru Noi în Spania.

Deși ne-a spus că știe că am venit aici pentru o viață mai bună, că cetățenii spanioli sunt oameni primitori și speră din tot sufletul să ne simțim ca acasă, a declarat că „sigur că pentru România este o pierdere faptul că aceste creiere și forța de muncă atât de necesare pleacă”. „Pe de altă parte, este dreptul pe care România l-a obținut la Revoluție, prin multe sacrificii – acela de a avea cetățenii dreptul de a munci în altă parte și a căuta o viață mai bună”, a adăugat. 

Mângâind un copilaș care a întâmpinat-o în brațele mamei sale, amândoi în costum popular, eurocomisarul Corina Crețu a declarat că se bucură  că ne păstrăm limba, tradițiile, cultura și reușim să ne integrăm în societate în același timp.   

A vorbit de unirea românilor, mai ales în străinătate. „Faptul că vă aveți unul pe altul este foarte important, pentru că avem același sânge, aceleași idealuri de a trăi mai bine, de a munci, de a ne integra, de a ne crește copiii pentru a avea o viață mai bună.

Sunt convinsă că și dumneavoastră, ca toți ceilalți români, de aceea vă aflați aici, pentru a-i ajuta și pe cei de acasă, pentru a vă ajuta și copiii. Eu vă admir din tot sufletul și vă doresc succes.

Din ce a văzut și a discutat în Madrid, ce ar recomanda autorităților de la București?

Aici este un proiect care poate fi considerat un model nu numai pentru România, ci pentru toată Europa. Din păcate, avem această provocare legată de migrație. În România, de pildă, avem procesul prin care satele sunt părăsite, mediul urban este sufocat, iar oamenii nu-și găsesc locuri de muncă. Acest proiect este emblematic prin faptul că reușește să antreneze și tineri, dar și oameni mai în vârstă, pentru a-și îmbunătăți talentele și a-și găsi locuri de muncă.

De pildă, am văzut aici cum se pregătesc asistente medicale care să aibă grijă de bătrâni sau de persoane cu dizabilități. Se organizează și cursuri pentru ospătari… Aceste cursuri ajută ca nici un om să nu simtă că este lăsat în urmă, să știe că comunitatea are grijă de cetățenii săi. Deci, acest lucru l-aș recomanda cu toată căldura autorităților din România, mai ales pentru orașele mici și mijlocii.

Iată că domnul primar Javier Ayala a reușit să aducă la aceeași masă și companii, și fondurile europene, pentru a ajuta acești cetățeni să se integreze în societate”, ne-a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.                   

                                                                                                  Ana-Maria Cornilă 

    

 

                                                                                           

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: