Noi in Spania
 

Paula-Marinela Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri: Ne dorim o relație strânsă și funcțională între partea de privat în relație directă cu partea de stat

zoom Paula-Marinela Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri: Ne dorim o relație strânsă și funcțională între partea de privat în relație directă cu partea de stat

21 martie 2019

Ambasada României în Regatul Spaniei împreună cu Camera de Comerț a Spaniei, ICEX și CEOE au organizat, la 13 martie, Forumul de Afaceri România-Spania, cu participarea ministrului român pentru mediul de afaceri, comerț şi antreprenoriat Ștefan Radu Oprea, a secretarului de stat pentru comerț spaniol Xiana Méndez și a președinților Camerelor de Comerț a Spaniei și a României, José Luis Bonet și Mihai Daraban.

În cadrul evenimentului, partea română a prezentat, inclusiv cu sprijinul mai multor specialiști în drept comercial, oportunitățile economice și de investiții oferite de România firmelor spaniole, precum și noul cadrul juridic din România privind parteneriatele public-private.

Reprezentanți ai mai multor companii spaniole prezente în România, precum Eptisa, Indra și Ged, au furnizat detalii privind experiența de succes pe piața românească.

În cadrul intervenției sale, ambasadorul Gabriela Dancău a subliniat importanța dimensiunii economice pentru Parteneriatul Strategic româno-spaniol și a reiterat angajamentul pentru menținerea actualelor tendințe de creștere a schimburilor comerciale bilaterale, a nivelului investițiilor și a numărului de proiecte derulate de firmele spaniole în România, inclusiv în contextul disponibilității fondurilor europene alocate României și al experienței de succes a companiilor spaniole în derularea de proiecte.

Evenimentul a inclus și o sesiune B2B, cu contribuția Camerei de Comerț și Industrie a României, în cadrul căreia reprezentanții companiilor românești și spaniole au avut posibilitatea să schimbe informații de interes reciproc.

Cu prilejul Forumului de Afaceri au fost semnate două Memorandumuri de Înțelegere, unul între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior (ICEX) și altul între cele două Camere de Comerț, care să relanseze relațiile economice dintre România și Spania.

În seara zilei de 13 martie, la sediul Ambasadei României în Spania, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României și reprezentanți ai unor companii din România interesate de dezvoltarea afacerilor pe piața Spaniei au avut posibilitatea să dialogheze direct cu antreprenori, români și spanioli, de aici. Companiile românești ai căror reprezentanți ne-au vizitat fac parte din următoarele domenii: tehnologia informaţiei şi comunicaţii, industria alimentară, producția de cosmetice, producția de vopseluri, producția de mobilier, prelucrări mecanice.    

„Evoluția din ultimii ani arată că relația economică româno-spaniolă este pe un trend ascendent, potențialul este destul de mare. În primele 11 luni din 2018, schimburile comerciale ale României cu Spania s-au ridicat la peste 4 miliarde euro, în creștere cu 10,6% față de perioada similară din 2017, Spania situându-se pe locul 8 între investitorii străini prezenţi în România, cu un capital înregistrat de 1,72 miliarde euro şi aproape 6.000 companii”, a informat ambasadorul Gabriela Dancău în alocuțiunea sa.     

La rândul său, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, a declarat: „Cu Spania relațiile sunt speciale, prin prisma existenței dumneavoastră aici, iar pe de altă parte, prin prisma numărului colosal de societăți cu capital spaniol din România. Sunt 5.985, la 1 ianuarie anul acesta”.

Mihai Daraban i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă încredere în Camera de Comerț a României: „Vă stăm la dispoziție cu tot ce putem, în măsura posibilităților noastre. Să aveți încredere, încercăm să facem tot ce este posibil să vă ajutăm și pe dumneavoastră, și pe cei din țară. Scopul nostru este să internaționalizăm businessul românesc din țară și, pe de altă parte, să aducem cât mai multe investiții în România”.

Paula-Marinela Pîrvănescu, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, i-a invitat pe cei prezenți la discuții, „să reușim să facem lucruri împreună, în primul rând, în cadrul fiscal și legislativ pentru dumneavoastră, pentru antreprenori”.    

Demnitarul a vorbit despre „realul succes” al Programului Start-Up Nation. „O surpriză pentru noi, la ediția din 2018, a reprezentat-o numărul solicitărilor venite din diaspora, aproape 1.200 de solicitări înregistrate. Procentul doamnelor și domnișoarelor în calitate de antreprenori care au depus cereri de finanțare este de 46%”, a spus.  

Paula-Marinela Pîrvănescu i-a invitat pe cei prezenți să ia parte la dezvoltarea platformei www.businessromania.gov.ro. „Ne dorim un matchmaking între companii, între antreprenori, atât din țară, cât și din străinătate, o relație strânsă și funcțională între tot ce înseamnă partea de privat în relație directă cu partea de stat”.       

Avem tot ce înseamnă informații privind variantele de finanțare, atât prin fonduri structurale, de la Comisia Europeană, cât și de la bugetul de stat, tot ce înseamnă pachet juridic fiscal pentru orice societate care se înființează în România”, a adăugat.

Se lucrează la o hartă investițională, „adică tot ce înseamnă zonă industrială de dinainte de Revoluție. Ne dorim să le punem pe toate pe masa investitorilor, care pot fi antreprenori cu capital românesc sau antreprenori cu capital străin, și să vină cineva să le dezvolte”.

Anul acesta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat va organiza a doua ediție a unui forum de afaceri, International Business Forum. „La prima ediție am avut 150 de participanți. Dorim să aducem lideri pe piața europeană și globală în ceea ce privește IT-ul, industria auto…”, a informat secretarul de stat Paula-Marinela Pîrvănescu.

Am stat de vorbă și cu doi dintre reprezentanții firmelor din România prezente la reuniunea organizată miercurea trecută la sediul Ambasadei noastre în Spania.     

Suntem aici pentru a găsi un partener pe termen lung, puternic, care să ne distribuie vopselele în Spania”, ne-a declarat Nagy Kálmán, export manager al cunoscutei companii producătoare de lacuri și vopsele Köber, înființată în anul 1991.   

Și firma Fuente de la salud Vasmar, ce colectează, ambalează și distribuie miere certificată bio, colectată din zona montană, dorește să intre pe piața spaniolă. „Căutăm variante de distribuție pe zona Spania, mai ales că avem produsul, eticheta, marca înregistrată, site-ul, chiar în spaniolă”, ne-a informat Marian Teleoacă, administratorul  și patronul firmei.  

Ne-a vorbit despre piața mierii din România. „Este dominată de marii angrosiști, care iau mierea, o filtrează și o vând în Germania ca materie primă, la prețuri mici. Ca să vă dau un exemplu: Am văzut o statistică pe piața Chinei, România este cam pe locul 6 între țările care vând miere în China, cu 2-3 euro kilogramul. Iar Marea Britanie, pe locul 20, vinde cu 11 euro kilogramul. Deci banii pe care îi face Anglia pe locul 20 sunt mai mulți decât cei câștigați de România, de pe locul 6. Practic, noi suntem o țară care exportă materii prime, alții le procesează, fac marketing, după care o parte din produse se întorc la noi, alta merge în alte țări”.

Viziunea firmei noastre este să facem un produs 100% românesc, ca design, ca brand, ca site, etichetă, și a-l vinde așa cum face neamțul, englezul, francezul, pe diferite piețe. Așa pot să rămână cât mai mulți bani în România. Nu toți rămân la mine: o parte merg la cel care face capacul, alta, la cel care face eticheta, la cel care realizează pliantele…”, ne-a explicat Marian Teleoacă.  

Știe că este dificil să intri pe piața mierii din Spania, pentru că aici se produce foarte multă. „Până de curând Spania a fost numărul 1 pe piața internațională a mierii, acum România este pe locul 1. Cred că țara noastră și Spania produc aproximativ 40% din producția europeană de miere: cam 32.000 de tone anual, Spania; 35.000 de tone, România”.

Adaugă: „În schimb, în egală măsură, pentru că piața spaniolă produce multă miere, este foarte educată și caută mierea foarte bună. În plus, în Spania există o tendință mare de a consuma produse bio. Și atunci este o piață mare”.  

***

La 30 noiembrie 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 4.015,70 milioane euro, în creștere cu 10,64% față de aceeași perioadă a anului 2017. Exporturile românești în Spania au totalizat 1.985,21 milioane euro, în creștere cu 14,01% față de aceeași perioadă a anului 2017, reprezentând 3,14% din totalul exporturilor românești (locul 8). Importurile de produse spaniole în România au atins nivelul de 2.030,48 milioane euro, în creștere cu 7,52% față de perioada similară din 2017, reprezentând 2,65% din totalul importurilor românești (locul 13). Balanța comercială a înregistrat un sold de 45,27 milioane euro, favorabil părții spaniole, față de un deficit de 147,21 milioane euro la sfârșitul lunii noiembrie 2017.

Principalele sectoare exportatoare: vehicule și mijloace de transport (28,84%), mașini, aparate, echipamente electrice (16,25%), produse ale regnului vegetal (14,64%), materiale plastice și cauciuc (7,56%).

Principalele sectoare importatoare: aparate și echipamente electrice (23,29%), vehicule și mijloace de transport (17,65%), materiale textile (12,87%).

Conform datelor ONRC, la 31 decembrie 2018 erau înregistrate în România 5.976 companii cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,72 miliarde euro. La această dată, Spania ocupă locul 8 în clasamentul țărilor de proveniență a capitalului străin investit în România, cu o pondere de 3,80% în totalul capitalului străin, conform datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.   

  

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: