Noi in Spania
 

Bătălia de la Anghiari, opera originală ce poate fi admirată în Villarubia de los Ojos

zoom Bătălia de la Anghiari, opera originală ce poate fi admirată în Villarubia de los Ojos

9 mai 2019

Sâmbătă, 4 mai, la Muzeul Etnografic din Villarubia de los Ojos, Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania a organizat expoziția tabloului Bătălia de la Anghiari, operă a sculptorului și pictorului Tiberiu Ovidiu Stan, ne-a informat conducerea organizației culturale, într-un comunicat.  

Tabloul are o istorie veche, el reprezentând bătălia care a avut loc la 29 iunie 1440 între trupele milaneze și o coaliție formată din trupe florentine, venețiene și cele ale statului pontifical. Conflictul a fost descris de Machiavelli și reprezentat de Leonardo da Vinci între anii 1503 și 1506 pe un perete din Salonul celor 500 din Palazzo Vecchio, emblemă de putere a familiei Medici.

Leonardo a abandonat Florența în anul 1506, lăsând tabloul neterminat, posibil din cauza lipsei de experiență în tehnica „affreschi”. Opera a dispărut în 1563, când autoritățile au hotărât remodelarea decorativă a marelui salon.

Tiberiu Ovidiu Stan a realizat tabloul după o copie pictată de Rubens. Elementul original este că reprezentarea a fost sculptată în lemn canadian, cântărește mai mult de o tonă și are trei metri lungime. Criticii afirmă că semnificația centrală a tabloului reflectă gândirea artistului bazată în viziunea pesimistă a omului, care trebuie să lupte pentru a-și învinge temerile.

În calitate de invitați speciali la eveniment au fost cântăreața de muzică populară Marilena Trifan și sculptorul Mihai Cămară, invitați care, la finele vernisajului, au încântat audiența cu cântece și sculpturi inedite.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei din Villarubia, al Biroului Consular al României în Ciudad Real, al Muzeului Etnografic și al companiei Tosfrit.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: