Noi in Spania
 
alexandriongroup

Comunitatea Madrid. Cum se obține bonul pentru șomeri

zoom Comunitatea Madrid. Cum se obține bonul pentru șomeri

1 august 2019

Comunitatea Madrid a implementat Bonul Formare (Bono Formación), un inovator model ce permite persoanelor aflate în șomaj din regiunea Madrid să aleagă centrul de formare unde doresc să obțină certificate de profesionalitate și să se formeze pentru a obține un post de muncă, cât și momentul în care să primească formare. Astfel, Comunitatea Madrid a devenit prima regiune din Spania ce dezvoltă această inițiativă.

„Este vorba de un inovator model pentru acordarea de formare orientată către un post de muncă ce mizează pe calitate, eficacitate și control”, a declarat președintele în funcție al Comunității Madrid, Pedro Rollán, în timpul vizitei pe care a realizat-o la Biroul Public pentru Muncă din districtul Usera (Madrid capitală), unde deja se aplică sistemul Bono Formación.

Rollán a subliniat că, odată cu implementarea acestei inițiative, „avem fermul angajament pentru îmbunătățirea posibilităților de angajare și facilitarea intrării pe piața muncii a persoanelor aflate în șomaj”.           

Bono Formación este una dintre cele 70 de măsuri incluse în strategia Madrid por el Empleo, rezultat al dialogului între Guvernul regional și agenții sociali.

Beneficiarii acestui Bon Formare sunt șomerii rezidenți în Comunitatea Madrid și înscriși în rețeaua de birouri pentru căutarea unui loc de muncă. Acțiunile de formare prin acest Bon sunt gratuite. 

72 de centre de formare 

„Această inițiativă are un buget de 6 milioane de euro pentru următorii doi ani, ce va permite formarea a aproape 2.000 de persoane, care vor putea obține 19 certificate de profesionalitate după ce vor urma cursuri în cele 72 de centre de formare ce fac parte dintr-un acord cadru ce garantează condițiile tehnice și de calitate stabilite de Administrație”, a explicat președintele în funcție al regiunii madrilene.

Deși implementarea sa se va face progresiv, birourile pentru Muncă din Comunitatea Madrid pot, de pe 25 iulie, să acorde acest Bon șomerilor printr-un proiect pilot centrat pe familia profesională Comercio y Marketing, ce include de la vânzare-cumpărare până la logistică comercială sau gestionarea transportului. În viitorul apropiat se vor introduce și alte familii și certificate.       

Procesul de emitere a Bonului de formare   

Procesul pentru emiterea Bonului Formare începe în birourile publice pentru muncă, unde un orientator recomandă bonul șomerului când îi elaborează itinerariul personalizat, fiind considerat resursa cea mai potrivită pentru îmbunătățirea posibilităților de a-și găsi un serviciu și ca să intre cât mai repede pe piața muncii.    

Șomerii își primesc bonul de formare și obțin accesul la biroul virtual, unde au un spațiu personalizat prin intermediul căruia își pot alege centrul în care să se înmatriculeze.

Biroul virtual este accesibil de pe dispozitive mobile, calculatoare și în rețeaua de birouri pentru muncă, cu sprijin.    

După începerea cursului, urmărirea formării se face în timp real printr-un sistem de control de asistență a elevilor, prin intermediul unui sistem de semnătură biometrică.   

Pe lângă libertatea de alegere a centrului, Bono Formación permite ca oferta de formare să se mențină deschisă tot anul, nu doar în perioadele subvenționabile. În acest mod se urmărește o adecvare și mai bună a ofertei și a cererii de formare pentru muncă, îmbunătățindu-se astfel posibilitatea de găsire a unui serviciu, facilitându-se intrarea pe piața muncii a persoanelor în șomaj. De asemenea, se îmbunătățește monitorizarea formărilor.     

„Este rezultatul unei munci intense ce s-a derulat de-a lungul mai multor ani, în care am creat acest model specific cu tehnologia adecvată, în cadrul noului Sistem de informare cu privire la muncă din Comunitatea Madrid și a cărui funcționare este regularizată printr-un acord cadru din care fac parte organisme de formare ce vor să adere și îndeplinesc condițiile stabilite de Administrație”, a declarat Rollán.        

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: