Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ministrul Intotero: În afara graniţelor avem 9.700.000 de români

zoom Ministrul Intotero: În afara graniţelor avem 9.700.000 de români

1 august 2019

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a spus, pe 24 iulie, că statisticile cele mai recente arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia.

 „În afara graniţelor avem un număr de aproximativ 9.700.000 de români. Din 9.700.000 cetăţeni aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora; diferenţa, în comunităţile istorice”, a precizat Natalia-Elena Intotero, în cadrul unor declarații de presă.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (...) Motivele cel mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă”, a adăugat Natalia-Elena Intotero.

Ministrul a declarat că cifra românilor plecaţi în străinătate este „foarte mare”.

„Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada ”45-”90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după ”90 şi mare parte din ei au plecat în special în ţările din UE, după intrarea României în UE”, a informat Natalia-Elena Intotero.

Potrivit datelor ministerului, bugetul alocat de instituţie pentru sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora este, în anul 2019, 13.468.000 lei.

Totodată, a fost solicitată majorarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, tot miercurea trecută, că raportul prezentat de ministrul Natalia Intotero privind numărul de români aflaţi în afara graniţelor ar trebui să reprezinte o problemă de securitate şi să alerteze Consiliul Suprem de Apărare a Țării  (CSAT) şi Parlamentul.

„Un raport care ar trebui să alerteze CSAT şi Parlamentul României: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflaţi peste hotare. Avem 10 milioane de concetăţeni în afara ţării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituţiile statului să-şi regândească strategia în relaţia cu Diaspora şi vecinătatea imediată. Statul român are obligaţia de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetăţeni care pleacă peste hotare ne obligă să acţionăm imediat, hotărât şi extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merită să revină acasă. Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Liderul PMP a adăugat că soluţiile pentru ca românii să se întoarcă în ţară vizează debirocratizarea statului şi eliminarea corupţiei din administraţie.

„Prin urmare, nu este suficient să ne limităm la a obţine dreptul garantat la vot pentru românii din Diaspora. În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deţinute de cetăţenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflaţi în afara graniţelor. Debirocratizarea statului şi eliminarea micii corupţii din administrație ar trebui să reprezinte priorităţi”, a afirmat Tomac.

El a declarat că românii din diaspora „reprezintă o resursă uriaşă şi ei trebuie convinşi să revină acasă. Nu prin slogane şi promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească şi să le ofere o perspectivă nouă în ţara lor”, a mai scris liderul PMP.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: