Noi in Spania
 
alexandriongroup

Tribunalele anulează amenzile Fiscului pentru bunurile din străinătate

zoom Tribunalele anulează amenzile Fiscului pentru bunurile din străinătate

1 august 2019

Sistemul de sancțiuni implementat în 2012 contra cetățenilor care nu își declară bunurile din străinătate dă dureri de cap Fiscului. Comisia Europeană a anunțat că va denunța Spania la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru că a stabilit un model de amenzi „disproporționate și discriminatorii”, contra căruia a emis deja un raport dur, în 2017.  În așteptarea avizului comunitar, judecătorii spanioli anulează multe hotărâri sancționatoare relaționate cu declararea așa-numitului formular 720, pe care Fiscul, pentru moment, îl menține în vigoare.   

Cea mai recentă lovitură a Justiției asupra Fiscului a fost dată de Tribunalul Economic Administrativ Regional din Castilla y León. Cazul este al unui tânăr care în 2013 a prezentat din proprie inițiativă formularul 720, declarând că are 98.168 de euro într-un cont deschis în Italia. La verificările sale, Hacienda a detectat că la sfârșitul anului 2012, când contul avea 46.000 de euro, s-a înregistrat un transfer de 6.000 de euro, ce a lăsat în cont 52.000 de euro la sfârșitul anului. O cifră care, pentru doar 2.000 de euro, schimba totul, deoarece normativa te obligă să prezinți formularul 720 dacă se depășesc 50.000 de euro în străinătate. Fiscul l-a acuzat pe tânăr că a prezentat declarația după terminarea perioadei prevăzute de lege, considerând că ar fi trebuit să facă declarația încă din 2012.   

Astfel, Agencia Tributaria a demarat procesul sancționator. Considerându-se bunurile nedeclarate câștig patrimonial nejustificat, fără termen de prescriere, impune o sancțiune de 150% din cuantum și aplică amenzi de 5.000 de euro pentru fiecare informație omisă, cu un minimum de 10.000 de euro, sau de 100 de euro dacă, cum este cazul acesta, este vorba de o întârziere.

Astfel, Fiscul i-a cerut contribuabilului să plătească 19.944 de euro pentru impozitul neplătit; 2.558 de euro drept dobândă pentru întârziere și o sancțiune de 29.915 de euro. În total: 52.417 de euro. Cetățeanul afectat a reclamat și a declarat că banii din cont erau donații primite de la tatăl său, pentru care se plătise impozit, deși Fiscul nu a considerat valabil contractul prezentat și a subliniat că plata impozitului nu s-a făcut până în 2015.

Cazul este a fost unul dintre exemplele cu care avocatul Alejandro del Campo, de la DMS Consulting, a ilustrat situația în denunțul făcut la Bruxelles pe tema formularului 720.           

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: