Noi in Spania
 

Mihai Sîrbu, purtător de cuvânt al Ambasadei României în Spania: „Ambasada și toate cele șapte consulate lucrează intens la organizarea procesului de vot”

zoom Mihai Sîrbu, purtător de cuvânt al Ambasadei României în Spania: „Ambasada și toate cele șapte consulate lucrează intens la organizarea procesului de vot”

5 septembrie 2019

Despre cum ne înregistrăm pe www.votstrainatate.ro pentru vot prin corespondenţă sau ca să propunem o secţie de vot în localitatea noastră din Spania, referitor la câte secții de vot vor fi la alegerile prezidențiale din acest an, despre cum își pot exprima cetățenii disponibilitatea de a fi membri ai unei secții de vot, privitor la oportunitatea pe care o au românii de a solicita organizarea unei secții de vot într-o anumită localitate, despre temeri nejustificate cu privire la votul prin corespondență am discutat, între altele, cu Mihai Sîrbu, consilier, purtător de cuvânt, responsabil cu relaţia cu comunitatea română în cadrul Ambasadei României în Spania.

  

 

Prioritatea numărul 1 a Ambasadei noastre în Spania este ca un număr cât mai mare de compatrioți să afle despre cele două modalități de a vota la alegerile prezidențiale din această toamnă, de aceea de peste o lună de zile, în fiecare zi, pe diverse canale (Facebook, pagina web a Ambasadei, pliante), le oferiți informații pe această temă. Care este feedback-ul pe care l-ați perceput?  

Pe internet feedback-ul este foarte clar: primești comentarii, reacții. Vrem să știm ce gândesc oamenii. Eu zic că e foarte bine până acum. Am avut sute de distribuiri, unele anunțuri au fost derulate de 70.000-80.000 de oameni, s-au înregistrat mii de clicuri pe www.votstrainatate.ro.

Avem și reacțiile directe, în sensul că și eu, și colegii mei, am fost și mergem în continuare în biserici românești, de toate confesiunile, să le vorbim oamenilor, să le dăm pliante și să răspundem la întrebări. Am perceput un interes crescut.

Unii oameni percep încă departe luna noiembrie, dar termenul de 11 septembrie este foarte aproape. Mulți alții se gândesc încă de pe acum și întreabă de secții, despre procedura de vot etc.  

Unii cetățeni au preconcepția că este complicat să se înscrie ca să voteze prin corespondență, deși le-ar fi mai ușor să voteze de acasă…

Cel mai simplu sfat este: Intrați pe www.votstrainatate.ro și încercați! Circa 37.000 de alegători din toată lumea s-au înscris. Dacă aveți vreo nelămurire, puteți să întrebați Autoritatea Electorală Permanentă sau Ambasada. Am primit și am răspuns la tot felul de întrebări: Că nu mi se încarcă documentul de identitate în copie scanată, că sistemul nu îmi recunoaște CNP-ul, nu am primit e-mail-ul de confirmare, nu pot să mă înscriu de pe telefonul mobil… Le oferim toate informațiile de care au nevoie.

Orice român care are o întrebare, o neclaritate, poate intra pe Facebook, pe pagina Ambasadei, și ne poate scrie un mesaj. Îi răspundem.

Singurul administrator al votstrainatate.ro este Autoritatea Electorală Permanentă. Dar în privința asistenței în procesul de înscriere, Ambasada poate ajuta cetățenii.

Unii poate nu se înscriu pentru că și-au pierdut NIE… „Sunt foarte multe documente prin care poți dovedi că stai în Spania: cardul sanitar, permisul de conducere spaniol, carnetul de student, documentul de la SEPE prin care dovedești că ești în căutarea unui loc de muncă, vida laboral

Pentru a te înscrie nu trebuie să dovedești cu acte adresa unde locuiești, ci doar că stai în Spania. Vei primi plicurile pentru votare la adresa pe care ai completat-o în formularul de pe votstrainatate.ro.    

Am observat că sunt câteva temeri false despre votul prin corespondență...

Chiar dacă nu mulți oameni au astfel de temeri, e bine să le răspundem. De exemplu: Fiscul… Le dăm trei motive pentru care nu au de ce să se teamă, fiecare dintre acestea este 100% capabil să elimine această teamă. 

Înregistrarea pentru votul prin corespondență îți cere doar o adresă, nu îți solicită să spui ce venituri ai, ce proprietăți… Ce să îți impoziteze Statul român în Spania? Nu există dublă impozitare. În plus, legea română cu privire la protecția datelor personale, și nu de ieri, de astăzi, spune clar: datele personale colectate într-un scop sunt folosite doar în acel scop.

Sunt aproape 40.000 de români în Spania (din circa 700.000 în toată străinătatea) cu paşaport domiciliul în străinătate. A primit cineva vreodată vreun plic de la ANAF pentru ceva din Spania? Sunt deja zeci de mii de oameni despre care Statul român știe clar că au domiciliul în Spania. Și alte câteva sute de mii au rezidența în străinătate... 

Dacă ai domiciliul sau reședința în Spania, dar ai o mașină înmatriculată în România, ai o casă, niște venituri din chirii în România, acestea sunt impozitate în țară de Statul român. Ai venituri, proprietăți în Spania, ai treabă doar cu Statul spaniol.

O altă temere: Oamenii nu știu cum vor fi numărate voturile, cum va funcționa votul prin Poștă. Voturile nu sunt numărate de oricine. Vor ajunge la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), vor fi desfăcute plicurile exterioare, cele care conțin certificatul de alegător, iar plicul interior, sigilat, cu buletinul de vot, se introduce într-o urnă, în țară. Urna aceea se desface ca orice altă urnă de la o secție de vot din România sau din străinătate de o comisie a unei secții de vot. Orice comisie, a oricărei secții de vot, cuprinde și membri de la toate partidele care au candidați și care și-au trimis membri în comisia respectivă. Voturile din străinătate nu sunt numărate de un funcționar AEP, ci de o comisie de secție de vot. Vor fi respectate aceleași reguli ca la numărarea voturilor dintr-o urnă dintr-o secție de vot.     

Mai sunt îngrijorați, pentru că nu au votat niciodată prin corespondență, că nu vor ști ce să facă cu plicul pe care urmează să-l primească. Va fi o foaie cu instrucțiuni. Pui abțibildul cu „votat” unde dorești pe buletinul de vot, introduci doar buletinul de vot în plicul interior, îl sigilezi; plicul din interior și certificatul de alegător, semnat, se pun în plicul exterior, deja francat, pe care lipești abțibildul primit cu adresa unde trebuie să ajungă în România. Sigilezi plicul și îl depui într-o căsuță poștală sau la o sucursală Correos.

Există și posibilitatea de a fi trimis și la Ambasadă sau cetățeanul poate veni cu el la Ambasadă. În oricare caz, plicul trebuie să ajungă la Ambasada din Madrid cu cel puțin trei zile înainte de ziua votului. Plicurile nu vor putea fi depuse la consulate, ci doar la sediul Ambasadei, în Madrid. Însă acest lucru trebuie ales când te înscrii pentru votul prin corespondență.

Noi adunăm aceste plicuri și le trimitem în țară, la comisii speciale pentru vot în străinătate, spre a fi numărate. Legea zice că acestea ar fi numărate la Ambasadă doar dacă s-ar înscrie cel puțin 5.000 de oameni din Spania pentru vot prin corespondență. Având în vedere că s-au înscris doar vreo 1.500 în primele patru săptămâni din perioada de înscriere, e puțin probabil să se înscrie alți 3.500 în cele câteva zile rămase până la 11 septembrie.  

O altă temere: Dacă mă înscriu pentru vot prin corespondență și mă răzgândesc sau se întâmplă ceva și nu trimit plicul, am pierdut dreptul de vot… Este fals. Orice român în ziua respectivă, cu pașaportul sau buletinul valabil, poate vota. I se scanează documentul pentru a se verifica dacă nu a mai votat, și sistemul spune: X s-a înscris pentru vot prin corespondență. Dumneavoastră dați o declarație scrisă comisiei de vot, în care spuneți că nu ați votat prin corespondență, și votați la secție. 

O altă teamă: Dacă nu voi primi la timp plicul? Legea zice că cel mai târziu cu 25 de zile înainte de vot Poșta Română trimite plicurile.

În ceea ce privește turul doi, primești de la început plicurile pentru ambele tururi. După primul tur vezi cei doi candidați care vor intra în turul doi, votezi. Buletinul de vot va avea toți candidații, tu îl alegi pe unul dintre cei doi rămași, procedezi la fel ca în primul tur și trimiți plicul.

Câte secții de vot vor fi la alegerile prezidențiale din acest an?

Dat fiind numărul foarte mare de votanți la alegerile europarlamentare de pe 26 mai, vom încerca să avem în Spania de trei ori mai multe secții decât la orice scrutin. 

De exemplu, în circumscripția Ambasadei – Comunitatea Madrid, Insulele Canare, provincia Guadalajara, Castilla și León, fără provincia Burgos, care revine circumscripției Consulatului General din Bilbao – la alegerile europarlamentare au fost 13 secții, acum lucrăm la organizarea a 41 de secții. Am trimis scrisori la primării, cerând spații: de exemplu, trei secții în Alcalá, două secții în Torrejón de Ardoz etc. Dacă nu vom obține spații de la autoritățile locale, vom închiria spații private. Bineînțeles, pe lângă localitățile mari în care întotdeauna sunt secții, se vor organiza secții și în localități unde nu au fost dățile trecute. Vom încerca să avem în Brunete, Collado Villalba, Parla etc. Iar în Madrid capitală, să nu avem doar în sediile noastre, ci și în alt loc. Dar totul depinde de găsirea de spații adecvate și de membri. Președintele comisiei și locțiitorul trebuie să fie numiți de Ambasadă, însă avem nevoie și de alți oameni din comunitate pentru că fiecare comisie de secție de vot va fi formată din: președinte și locțiitor plus membri, numiți de partide, aproximativ nouă. Dacă de la partide vin doar cinci, să zicem, locurile rămase libere se pot ocupa cu oameni din comunitate (cetățeni care s-au înscris, nu sunt membri ai niciunui partid politic, știu să folosească o tabletă și sunt dispuși să fie în secție de dimineață până seara, trei zile la rând, la ambele tururi).

De mai multă vreme avem discuții cu firme care închiriază sau fabrică urne și cabine de vot, cu firme de pază, cu primării, pentru sedii…

Deci, la alegerile ce se apropie vor fi trei zile în care se va vota, încercăm să avem de trei ori mai multe secții și se va vota mult mai repede, datorită faptului că nu va mai fi atât de mult de scris pe hârtie la fiecare alegător, ci documentul de identitate i se va scana în tabletă și va semna electronic. Iar fiecare membru al secției de vot poate să fie și operator de tabletă.

Cum își pot exprima cetățenii disponibilitatea de a fi membri ai unei secții de vot?

În curând vom începe și procesul prin care cetățenii își vor putea exprima disponibilitatea pentru a fi membri ai secțiilor de vot, la aceștia urmând să apelăm dacă partidele nu vor desemna un număr suficient de membri. Până la sfârșitul lunii septembrie aceste comisii trebuie să fie formate.  

Atât președinții secțiilor de votare, cât și membrii comisiilor vor fi instruiți cu privire la desfășurarea procesului de vot.

Se vor oferi condiții avantajoase financiar: cel care participă ca membru și ca operator de tabletă va primi aproape 800 de euro pentru participarea la ambele tururi. Evident, nu dorim oameni care să vină doar pentru bani… Dacă un cetățean vine ca să își ajute compatrioții, la crearea și funcționarea bună, la capacitate maximă, a unei secții de votare, acela e genul de om de care e nevoie, care, dacă și-a luat angajamentul, îl va respecta.

O altă oportunitate pe care o au cetățenii români este ca atunci când se înscriu pe site-ul www.votstrainatate.ro să solicite organizarea unei secții de vot într-o anumită localitate.  

În Spania suntem în cazul, zic eu, fericit, în care autoritățile spaniole au statistici foarte bune despre rezidenții străini. Ai pe localități, pe provincii, pe comunități autonome câți români sunt. În alte țări, inclusiv din Uniunea Europeană, nu poți ști, din diferite motive, de exemplu, pentru că nu înregistrează naționalitatea străinilor. 

Pe lângă planificările noastre și cetățenii români pot propune înființarea de secții de votare. Poate cineva trăiește într-un sat unde sunt cinci compatrioți, nu cere secție de vot acolo, dar în cea mai apropiată localitate mai mare.

În termen de cinci zile, maximum, de la miezul nopții dintre 11 spre 12 septembrie, Autoritatea Electorală Permanentă transmite Ministerului de Externe lista cu localitățile din străinătate în care au cerut secție de vot cel puțin 100 de români. Și atunci, dacă sunt localități în Spania în care Ambasada și consulatele nu aveau deja în plan secții de vot și s-au înscris cel puțin 100 de români, vom încerca să facem și acolo.    

Trebuie înțeles că oamenii propun o secție de vot, dar amintim că legea zice clar: „cu acordul autorităților locale”. Și apoi, trebuie să se găsească sediu și oameni pentru alcătuirea comisiei de vot. Degeaba Ambasada vrea să facă secție undeva, găsește sediu, cabine, urne, dacă după aceea nu are oameni care să fie în comisie… Comunitatea trebuie să fie activă, să ajute. Noi facem tot ce depinde de noi. Bazându-ne pe statisticile autorităților spaniole, am inclus deja multe localități în care sunt numeroși cetățeni români. Ambasada și toate cele șapte consulate ale României din Spania lucrează intens la organizarea procesului de vot.   

                                                                                                                                                          Ana-Maria Cornilă  

          

                                                                                                             

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: