Noi in Spania
 
alexandriongroup

Organizarea alegerilor pentru Președintele României

zoom Organizarea alegerilor pentru Președintele României

5 septembrie 2019

Potrivit ultimelor modificări legislative în materie electorală, cele două runde de alegeri pentru Președintele României, organizate în afara granițelor, vor avea loc în 8, 9, 10 noiembrie (primul tur), respectiv 22, 23, 24 noiembrie 2019 (al doilea tur).

Într-un comunicat de presă, Ambasada României în Spania a informat:

Cetățenii români cu drept de vot, din Spania, vor avea la dispoziție trei opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

1. Votul prin corespondență

Data limită pentru înscrierea ca alegător prin corespondență este 11 septembrie 2019, ora 23.59 (ora României), pe site-ul www.votstrainatate.ro. Pentru înregistrare este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate în curs de valabilitate, precum și o copie/fotografie a documentului care atestă dreptul de ședere în străinătate.

Cetățeanul român cu drept de vot care s-a înregistrat ca alegător prin corespondență va primi la adresa furnizată toate documentele necesare pentru votul prin corespondență, precum și instrucțiuni de completare și transmitere a votului (pentru ambele tururi ale alegerilor). Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure că trimite (în România sau la misiunea diplomatică) plicul cu votul său în timp util, astfel încât el să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență cel mai târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, plicurile sosite după această dată fiind anulate.

Documentele care atestă reşedinţa în Spania în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019: certificat de înregistrare ca cetăţean comunitar; adeverinţă de înregistrare în Registrul municipal; permis de conducere; card de sănătate, carnet de elev/student; documente care conţin NIE/numărul de identificare al străinului, respectiv carte de muncă, certificat de persoană în căutarea unui loc de muncă sau certificat de înscriere la asigurările sociale.

2. Votul la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate, dacă NU au optat pentru votul prin corespondență

Referitor la votul tradițional, cetățenii români aflați în străinătate în perioada alegerilor pot vota la oricare secție de votare ce va fi organizată în străinătate, în baza unui act de identitate românesc, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pentru a-și exercita dreptul de vot cetățenii români trebuie să aibă 18 ani, împliniți în ziua alegerilor inclusiv.

3. Votul la o secție de votare nou înființată, pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați

De asemenea, o altă modalitate de a vota este în cadrul unei secţii de votare nou înființate. În cazul în care există interes pentru scrutin într-o anumită localitate, cetăţenii români pot solicita Autorităţii Electorale Permanente de la Bucureşti amenajarea unei noi secții de votare în acea localitate. Autoritatea Electorală Permanentă va da curs solicitării în situația în care se înregistrează minimum 100 de astfel de solicitări.

Pentru a solicita înființarea unei secții de votare, cetățenii români din străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, pe portalul www.votstrainatate.ro, până la data de 11 septembrie 2019, ora 23.59 (ora României). Pentru înregistrare este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate.

Chiar dacă au solicitat înființarea unei noi secții de votare, cetățenii români pot vota, la alegerile prezidențiale, și la altă secție organizată în străinătate, nu doar la cea înființată ca urmare a cererii acestora.

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23.59.

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor: Vineri, 8 și 22 noiembrie 2019, între orele 12.00-21.00; sâmbătă, 9 și 23 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00; duminică, 10 și 24 noiembrie 2019, între orele 7.00-21.00.

Cum se face înscrierea pe  portalul www.votstrainatate.ro

Aveți nevoie doar de 5 minute pentru a vă înscrie pentru vot prin corespondență.  

Intrați pe https://www.votstrainatate.ro/, care este site-ul oficial, realizat special de Autoritatea Electorală Permanentă din România pentru votul românilor din străinătate. În josul acestei pagini găsiți butonul „Vreau să votez prin corespondenţă”. Apăsați pe el şi începeți să completați cele câteva date necesare.

În căsuţa „CNP” scrieți codul dvs. numeric personal, adică numărul de 13 cifre care apare pe buletinul şi paşaportul oricărui român. În căsuţa „Nume” scrieți numele dvs. de familie. Dedesubt sunt câteva litere şi cifre pe care le scrieți, exact aşa cum sunt afişate, în căsuţa „Cod Captcha” de mai jos. După ce ați completat aceste trei căsuţe, apăsați pe butonul „Validare”.

Autoritatea Electorală Permanentă verifică pe loc că aceste date sunt corecte, după care puteți să completați imediat restul în căsuţele de dedesubt. Adică prenumele şi adresa din Spania la care să primiți, prin poştă, buletinul de vot.

Începeți cu căsuţa „Prenume”, în care treceți numele de botez. Mai departe, când apăsați pe căsuţa „Ţară”, se deschide o listă alfabetică a ţărilor din lume, şi alegeți „Spain”.

Apoi apăsați pe căsuţa „Localitate” şi începeți să scrieți numele oraşului sau satului din Spania în care locuiți. Sistemul recunoaşte ceea ce scrieți şi vă afişează o listă cu localităţile din Spania al căror nume include cuvântul pe care ați început să îl scrieți. Alegeți din această listă localitatea dvs. şi treceți la căsuţa „Subdiviziune teritorială”. Aici va fi o singură opţiune, şi anume comunitatea autonomă din Spania în care se află localitatea pe care ați ales-o. Apăsați pe aceasta şi sistemul o completează automat în acea căsuţă.

Apoi scrieți în căsuţele „Stradă”, „Cod poştal” şi „Număr imobil” adresa dvs. exactă din Spania. Este foarte important să completați aici datele corecte şi complete, pentru că la această adresă veți primi, prin poştă, buletinul de vot. Dacă este nevoie, completați şi căsuţele „Număr bloc” şi „Apartament”.

Mai este nevoie doar să completați „Adresă de e-mail”, pentru că aici veți primi un mesaj de confirmare a înscrierii dvs. pentru votul prin corespondenţă. Este recomandabil să treceți în căsuţa „Telefon mobil” numărul dvs. de telefon din Spania (în format internaţional, adică +34 şi numărul de mobil).

Alegeți ori „Doresc să trimit votul prin corespondenţă în ţară” ori „Doresc să trimit votul prin corespondenţă la misiunea diplomatică”. Dacă trimiteţi votul în ţară, nu trebuie să plătiți nimic, pentru că veți primi acasă atât buletinul de vot, cât şi un plic deja plătit cu care să-l trimiteţi în România. Dacă alegeți să trimiteţi votul la misiunea diplomatică, tot prin poştă, va trebui să plătiți dvs. expedierea plicului până la Ambasada României în Regatul Spaniei.

Ultimul pas este să faceți fotografii după un act de reşedinţă în Spania şi după un act de identitate. Actul de reşedinţă poate să fie NIE, empadronamiento, permisul de conducere spaniol, „tarjeta sanitaria” sau chiar carnetul de student. Actul de identitate poate să fie cartea de identitate românească (adică buletinul) sau paşaportul românesc. Oricare ar fi, trebuie să nu fie expirat.

Când apăsați pe „Adaugă fişier” lângă căsuţele cu documente, telefonul vă întreabă dacă să faceți pe loc fotografia documentului sau să încărcați de pe telefon o fotografie deja făcută a documentului. Puteți să alegeți oricare variantă.

Dacă faceți această cerere de pe un calculator, trebuie să aveți deja pe acesta fotografii sau copii scanate ale celor două documente.

După ce ați încărcat cele două fotografii cu documentul de identitate şi documentul de reşedinţă în Spania, nu mai trebuie decât să bifați că sunteți de acord cu „politica de confidenţialitate” şi să apăsați pe „Trimite cerere”.

Veți primi foarte repede un e-mail de la Autoritatea Electorală Permanentă pentru a confirma înscrierea pentru vot prin corespondenţă. Nu mai rămâne decât să apăsați pe link-ul din acest e-mail şi ați încheiat!

Acum puteţi vota de acasă! Veți primi acasă, din timp, plicul cu buletinul de vot şi cele necesare pentru a-l trimite la autorităţile electorale din România. Votați acasă, introduceți buletinul de vot în plicul special primit în acest scop şi îl duceți la poşta spaniolă, fără să plătiți nimic!

Înscrierea pentru votul prin poştă este valabilă pentru ambele tururi la alegerile prezidenţiale – din 10 şi din 24 noiembrie. Nu e nevoie să vă înscrieți din nou pentru al doilea tur, veți primi şi pentru acesta acasă, din timp, buletin de vot.

Ultima zi în care vă puteţi înscrie pentru votul prin corespondenţă este 11 septembrie.

Cum vor vota românii care s-au înscris pentru vot prin corespondență?

Primirea documentelor – Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă: două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot; două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior.

Votarea – Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are nici un semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf (de mână). Se introduc plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează.

Atenție! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

Expedierea – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:

– îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală din Spania;

– îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei, pe cheltuiala sa (doar dacă, la înscriere, a ales acest lucru);

– îl poate depune personal la sediul Ambasadei.  

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: