Noi in Spania
 

Programele MRP și informații privind alegerile pentru preşedintele României, prezentate de o delegație de la București

zoom Programele MRP și informații privind alegerile pentru preşedintele României, prezentate de o delegație de la București

24 octombrie 2019

Cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Spaniei, o delegație mixtă compusă din reprezentanți ai Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP), ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Autorității Electorale Permanente a avut, pe 10 octombrie, o întrevedere cu membri ai comunității românești și ai mediului asociativ din Comunitatea Madrid, în marja vizitei de lucru derulate în perioada 3-11 octombrie în Regatul Spaniei.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean; secretarul general al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Alina Hagima; directorii în Autoritatea Electorală Permanentă Oana Tuluc și Andrada Albescu și Florian Grozea, prim-colaborator al Ambasadorului României în Spania, ministru plenipotenţiar, au realizat o prezentare a programelor, proiectelor și obiectivelor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, cât și o informare privind alegerile pentru preşedintele României, din perioada 8-10 noiembrie (primul tur ) și de pe 22-24 noiembrie (al doilea tur).

Participanții la discuții au primit detalii importante și despre votul în străinătate, despre modul în care se vor derula alegerile prezidențiale din acest an și au fost încurajați să profite de fiecare dintre cele trei zile de scrutin de care dispun în acest an.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, a făcut câteva precizări de ordin legislativ. A declarat că, față de alegerile de pe 26 mai și cele anterioare, care au fost organizate conform unui cadru legislativ depășit, acum acesta s-a schimbat. „În baza studiului comparat pe care l-am făcut pe legislația Uniunii Europene și nu numai, cred că în momentul acesta avem cel mai generos cadru legislativ existent în materie electorală”.

A reamintit că cetățenii români care se află în străinătate au la dispoziție trei zile în care își pot exercita dreptul la vot; dacă la ora 21 sunt mai multe persoane la rând ca să voteze, ele pot vota până la ora 23.59; se poate vota oriunde, fără preînregistrare.

A atras atenția că, în lipsa unei evidențe a românilor din străinătate, „este greu să estimezi câtă lume va veni la o anumită secție de votare”.

Directorul în Autoritatea Electorală Permanentă Oana Tuluc a reamintit că plicurile cu votul prin corespondență trebuie trimise în cel mai scurt timp, deoarece plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la Biroul electoral pentru votul prin corespondență sau la misiunea diplomatică, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru Turul 1.

„În cazul în care plicul dumneavoastră nu ajunge la Birou până pe 7 noiembrie, pe 8 noiembrie veți primi un mail prin care vi se va spune că plicul expediat nu a ajuns și vă puteți exercita dreptul de vot la orice secție deschisă pe teritoriul statului în care locuiți”, a explicat directorul în Autoritatea Electorală Permanentă.

Oana Tuluc a informat că, dacă un cetățean este pe lista electorală permanentă la o secție de votare pentru care a optat și în zilele în care se votează este într-o altă localitate, poate vota. „Doar că va vota pe lista electorală suplimentară, care este electronică”, a explicat.

Dacă în a treia zi de vot, la ora 21, se constată că afară este coadă, procesul de vot se poate prelungi până la ora 23.59. 

În ceea ce privește timpul de votare la alegerile pentru preşedintele României, Oana Tuluc a declarat că este de părere că acesta va fi mult mai scurt decât pe 26 mai, deoarece „vom avea un singur buletin de votat, listă electronică, semnătură electronică”.

În ceea ce privește votul prin corespondență, directorul în Autoritatea Electorală Permanentă Andrada Albescu le-a solicitat celor prezenți în sală să transmită comunității românești de aici mesajul că acesta „este o modalitate sigură, datele alegătorilor sunt în siguranță, conform Regulamentului general privind protecţia datelor”.

Membrii comunității românești din regiunea Madrid au dorit să afle informații și despre proiectele MRP, atât despre finanțările nerambursabile puse la dispoziție de către minister, cât și despre programele prin care se dorește reconectarea românilor din diaspora și a copiilor lor cu țara de origine.

Secretarul general al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Alina Hagima, a declarat: „Am venit pentru a monitoriza proiectele în derulare cu MRP și pentru a identifica nevoia, pentru a realiza care sunt dorințele dumneavoastră pentru anul 2020 și care ar trebui să fie proiectele pe care le vom demara anul următor”.

A vorbit despre proiectele ministerului din care face parte. A menționat că va fi deschisă o altă sesiune de finanțare în ianuarie 2020, imediat ce bugetul va fi aprobat. „O să încercăm să ne limităm la o singură sesiune de finanțare”, a atras atenția.

S-au oferit detalii despre etapele necesare pentru a realiza proiecte eligibile ca să se obțină fonduri, dar și despre taberele ARC, unde an de an copii români din toate colțurile lumii au ocazia să cunoască și să îndrăgească România.

Reprezentanții MRP le-au transmis asociațiilor românești că pot solicita costume populare, cărți și manuale în limba română, pentru ca, indiferent de vârstă, conaționalii din Spania să poată rămâne aproape de cultura și limba română.

O altă temă importantă a discuțiilor a fost cea a drepturilor și libertăților românilor din Spania, în calitate de cetățeni europeni. A fost menționată, în acest sens, campania națională Informare acasă! Siguranță în lume!, prin care MRP și instituțiile partenere fac pași importanți în prevenirea traficului de persoane și a abuzurilor în muncă.

Reprezentanții românilor de aici au întrebat dacă există noutăți cu privire la dubla cetățenie, română și spaniolă.

Florian Grozea, prim-colaborator al Ambasadorului României în Spania, a răspuns: „Tema dublei cetățenii este un element constant pe agenda relației bilaterale, a dialogului politic. Noi am spus-o tot timpul: e o problemă cu privire la care autoritățile spaniole au luat notă. Problema acordării dublei cetățenii pentru cetățenii români, cetățeni ai unui stat-membru al Uniunii Europene, din punctul de vedere al Statului spaniol, este extrem de complexă și complicată. Prevede modificări legislative, inclusiv constituționale, care vor fi avute în vedere la un moment dat, când contextul politic intern din Spania o va permite”.

                                                                                                                                             Ana-Maria Cornilă 

 

                                                                                        

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: