Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ica Tomi, președinta asociației Salva: „A venit un pic de Românie la noi”

zoom Ica Tomi, președinta asociației Salva: „A venit un pic de Românie la noi”

2 decembrie 2019

„Cum se poate sărbători Ziua României mai frumos decât aducând pe cineva de acasă? A venit un pic de Românie la noi”, ne-a declarat Ica Tomi, președinta asociației hispano-române Salva, care a marcat Ziua noastră Națională printr-o Șezătoare românească, organizată sâmbăta trecută la Museo del Traje din Madrid.  

Două invitate din România, Cornelia și Ana Bodescu, meșteri populari din Salva, localitatea transilvană care a dat numele acestei active asociații, i-au inițiat în arta cusutului cu mărgele pe cei care au venit să se bucure împreună în zi de sărbătoare.  

Români și spanioli au admirat o paradă a costumelor populare, creații ale celor două artiste, învățând să coasă cu mărgele, „prețuind astfel mai mult costumele populare și munca depusă pentru confecționarea lor”, după cum ne-a spus Ica Tomi.

Colinde și vechi cântece românești, interpretate de Valentina Suciu Turdean, Ion Anghel și Macedon Botârlă, i-au emoționat pe mari și mici. 

„Dorim să contribuim la păstrarea identității românești la a doua și a treia generație de compatrioți din Spania. Cred că evenimentele organizate de asociațiile românești de aici sunt foarte importante pentru că noi îi învățăm pe copiii noștri, pe nepoții noștri ce este România. Nu este doar țara părinților și a bunicilor lor, încercăm să îi ajutăm să se identifice cu România lor”, ne-a spus Ica Tomi.  

Ziua noastră Națională a fost celebrată și în municipiul madrilen Valdemoro. Parohia Ortodoxă Română Sfinţii Mărturisitori „Visarion, Sofronie şi Oprea” din Valdemoro, în colaborare cu Asociaţia culturală „Armonia”,  a organizat, pe 30 noiembrie, un spectacol omagial pe scena Teatrului Juan Prado din localitate, după cum ne-a informat Biroul de presă al Parohiei Valdemoro.  

Evenimentul a debutat prin intonarea Imnului Naţional al României.

Centrul de greutate al spectacolului l-a constituit recitalul grupului coral „Axios” din Suceava, condus de Arhid. Vasile Plămadă. Coriștii bucovineni au adus pe pământ iberic mireasma colindului străvechi și a cântecului românesc de sorginte patriotică, ce au ridicat sala în picioare.

Tânăra pianistă Karina Varga Bora a impresionat auditoriul prin acuratețea interpretării următoarelor piese din repertoriul internațional: Studiul nr. 2 și nr. 9 de Moritz Moskowski și Preludiul și Fuga nr. 6 de J. S. Bach.

Grupul de dans popular „Armonia” (instructor, Vasile Țandea) și grupul de dans popular pentru copii „Mugurașii” (îndrumători, Ramona și Ionel Bădin), ambele aparținând parohiei gazdă, au prezentat un potpuriu de dansuri tradiționale din mai multe zone folclorice.

Colindul Trei păstori se întâlniră, cântat de protagoniști împreună cu întreaga asistență, a încheiat această manifestare de suflet.

Spectacolul a fost prezentat de Ileana Daniela Moldovan, președinta asociației „Armonia” din Valdemoro, responsabilă cu organizarea evenimentului.

Din partea autorităților locale au participat: Virgilio Velayos García, consilier pentru Economie, Întreprinzători, Muncă și Finanțe, delegat al Guvernului Local, alături de alți membri ai administrației municipale.

Preotul paroh Dorin Sas a mulțumit publicului român și spaniol prezent în număr mare, felicitându-i pe toți cei implicați în organizare.

„O seară de neuitat, în care sufletul unei comunități de români a vibrat în glas de colind și cântec strămoșesc, în încercarea de a menține (și) prin astfel de acte cultural-artistice identitatea noastră națională și rădăcinile etnice”, ne-au comunicat organizatorii.  

Și Asociația Hispano-Română din provincia Cuenca a sărbătorit Ziua noastră Națională cu un spectacol de folclor autentic, susținut de ansamblul folcloric Doina Bărăganului, al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița. Acest regal de muzică, coregrafie și port popular s-a încadrat în ediția a XI-a a Săptămânii Asociației Hispano-Române din provincia Cuenca.  

„Neîncăpătoare a fost sala de festivități a Căminului pentru Persoane în Vârstă Sagrado Corazón de Jesús, din orașul Cuenca. Un public multicultural, reprezentanți ai instituțiilor publice regionale, provinciale și locale, asociații și organizații non-profit din orașul Cuenca, reprezentanți ai partidelor politice, echipa Consulatului României în Ciudad Real, condusă de doamna consul Doina Boblea, alături de doamna consul Florentina Kemokai, au asistat la un spectacol de excepție oferit de Ansamblul Folcloric Doina Bărăganului, sosit din Slobozia pentru a bucura inimile românilor din provincia Cuenca cu inegalabilul talent artistic”, au informat organizatorii.

În deschiderea evenimentului, președinta asociației, Violeta Vartic, a relatat pe scurt, activitatea desfășurată în cei zece ani de existență, a evidențiat munca și dedicația altruistă a echipei de voluntari și membri, a mulțumit atât întreprinzătorilor care prin contribuția economică au contribuit la realizarea acestui proiect, cât și parohiilor ortodoxe din Cuenca și Tarancón pentru sprijin.

Consulul Doina Boblea a adresat un mesaj tuturor românilor cu prilejul Zilei Naționale, felicitând membrii și voluntarii Asociației Hispano-Române din provincia Cuenca  pentru activitatea desfășurată în acești zece ani.

                                             

                                                                                Ovidiu Constantin

                                                                                Ana-Maria Cornilă

  

 

                                                                                 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: