Noi in Spania
 
alexandriongroup

Creștere cu 166% față de anul trecut a numărului de candidați la examenele pentru naționalitate

zoom Creștere cu 166% față de anul trecut a numărului de candidați la examenele pentru naționalitate

19 decembrie 2019

118.626 candidați au dat în 2019 examene pentru verificarea cunoștințelor socio-culturale și despre Constituția Spaniei (conocimientos constitucionales y socioculturales de España – CCSE), înregistrându-se o creștere importantă (166%) a numărului acestora față de anul trecut, când se prezentaseră 71.347 candidați.  

CCSE, elaborat de Institutul Cervantes, este examenul pe care trebuie să îl treacă cetățenii care vor să primească naționalitate spaniolă prin rezidență în Spania sau ca urmare a ascendenței sefarde.   

Numărul de candidați a crescut lună de lună începând cu luna februarie a acestui an, mai ales în ultimul trimestru (septembrie, octombrie și noiembrie). La cea mai recentă sesiune de examene, care a avut loc pe 28 noiembrie, s-au bătut toate recordurile, cu un total de 17.685 candidați (față de cei 9.822 din noiembrie 2018). În septembrie deja fuseseră peste 16.000 de candidați, și un număr aproape egal, în octombrie.

Această creștere din ultimele trei luni se explică prin cererea ridicată din partea candidaților sefarzi, deoarece de pe 1 octombrie anul acesta nu a mai fost în vigoare, după patru ani, legea care le permitea să solicite naționalitatea spaniolă în calitate de descendenți din evrei expulzați din Sefard (Spania) în 1942.  

62% (73.287) dintre cei înmatriculați anul acesta au dat examenul CCSE în Spania, în timp ce 38% (45.339) au făcut-o în afara țării, mai ales în țări din America Latină (Mexic, Venezuela, Columbia, Argentina și Panama), cât și în Statele Unite ale Americii (se remarcă orașele Chicago și New York), Israel și Turcia. Circa 97% dintre candidați au trecut examenele și au obținut calificarea „apt”.  

Deja se pot face înscrieri la oricare dintre cele zece sesiuni de examene din 2020. Datele examenelor CCSE de anul viitor (care se organizează în ultima zi de joi din lună) sunt: 30 ianuarie, 27 februarie, 26 martie, 30 aprilie, 28 mai, 25 iunie, 30 iulie, 24 septembrie, 29 octombrie și 26 noiembrie. În august și decembrie nu se susțin examene.     

În 2020 vor fi peste 300 de centre de examen recunoscute de Institutul Cervantes, dintre care 183, în Spania. Restul centrelor se găsesc în aproape 60 de alte țări.

Institutul Cervantes le oferă candidaților, începând cu luna mai a acestui an, o aplicație oficială și gratuită ce le permite să acceseze întrebările din Manualul pentru pregătirea examenului CCSE, care îi ajută să studieze și să își verifice cunoștințele despre Constituția Spaniei și cu privire la realitatea socio-culturală din Spania. 

Cu aproximativ 20 de zile după susținerea examenului, candidatul poate să consulte și să își descarce rezultatele obținute prin intermediul paginii web pentru examene a Institutului Cervantes. De asemenea, va primi un comunicat de la această instituție, însoțit de certificatul cu calificativele, care, de asemenea, se poate descărca de pe aceeași pagină de internet. 

Toate informațiile cu privire la examenele CCSE sunt disponibile pe pagina https://examenes.cervantes.es/es/ccse/que-es.   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: