Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ornela Ivan, iniţiatoarea Platformei pentru o Viaţă mai bună: Nu mai suntem dispuşi să continuăm să suportăm violenţa împotriva femeilor

zoom Ornela Ivan, iniţiatoarea Platformei pentru o Viaţă mai bună: Nu mai suntem dispuşi să continuăm să suportăm violenţa împotriva femeilor

9 martie 2020

Pentru a afla mai multe informații despre Platforma pentru o Viață mai Bună, proiect ce doreşte să le fie alături tuturor fetelor şi femeilor care au fost supuse oricărui tip de violență, am stat de vorbă cu Ornela Ivan, coordonatoarea proiectului internaţional „O floare pentru Alexandra”, iniţiatoarea Platformei pentru o Viaţă mai bună al Departamentului Cultură şi educaţie - Rumes Europa.

Este licenţiată în Ştiinţe Politice. În anul 2003 a absolvit Universitatea „Lucian Blaga”, Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” din Sibiu cu o lucrare de licenţă privind Reprezentări sociale ale rolului femeii în România postcomunistă. În Spania a absolvit cursuri postuniversitare de specialitate în Egalitate de Şanse şi a lucrat ca expert în domeniu în diferite organizaţii non-guvernamentale, în Primăria oraşului Guadalajara (Castilla - La Mancha) precum şi în Primăria oraşului Torrejón de Ardoz (Madrid).

„Ornela are o sensibilitate specială pentru persoane vulnerabile şi s-a implicat activ atât în România, cât şi în Spania în proiecte care privesc drepturile şi libertăţile oamenilor, în special ale colectivelor defavorizate”, ne-a transmis profesoara de Limbă, Cultură și Civilizație Românească Mihaela Bogdan, care ne-a sprijinit la realizarea acestui interviu.

 

Ce este Platforma pentru o Viaţă mai Bună și care este scopul acesteia?

 

Platforma pentru o Viaţă mai Bună a fost creată cu scopul de a pune la dispoziţia celor interesaţi un spaţiu comun de întâlnire, dezbatere şi reflecţie.

Această platformă oferă posibilitatea ca prin acţiunea lor directă sau indirectă să contribuie la un schimb real de percepţie, viziune şi opţiune în ceea priveşte identificarea celor mai bune soluţii pentru dezvoltarea şi implementarea măsurilor menite să ducă la îmbunătăţirea nivelului de trai şi care să repercuteze implicit într-o viaţă mai bună.

Cu toţii aspirăm la mai bine şi suntem conștienți că depinde de fiecare dintre noi atingerea acestui obiectiv privit din perspectiva individuală însă, de cele mai multe ori, e nevoie şi de forţa colectivă care să impulsioneze schimburi la nivel de politici publice. Dacă politica nu vine cu soluţii pentru cetăţeni, atunci cetăţenii se văd obligaţi să interpeleze politicul.

Platforma pentru o Viaţă mai Bună este o pârghie, o forţă socială şi morală, un mijloc prin care dorim să dăm impuls unor acţiuni care să ducă la îndeplinirea scopurilor propuse.

 

De ce acest proiect, „O floare pentru Alexandra”?

 

Proiectul „O floare pentru Alexandra” face parte din acţiunile pe care RUMES EUROPA le desfăşoară în perioada 1-30 martie 2020. Are ca punct de plecare Cazul Caracal şi tragedia Alexandrei Măceşanu şi vrea să readucă în atenţia societăţii în general o temă importantă precum violenţa domestică şi de gen. Acest proiect constituie o acţiune directă şi firească a unei situaţii care se perpetuează în România de ani buni şi care nu mai poate fi tolerată.

Nu mai suntem dispuşi să continuăm să suportăm violenţa împotriva femeilor, care a ajuns să se confunde cu normalitatea din cauza faptului că, din păcate, în foarte multe cazuri e prezentă în fiecare zi din viaţa noastră. În România, spaţiul public a devenit necontrolabil în contextul în care instituţii precum Serviciile Sociale, Justiţia, Poliţia, Jandarmeria etc., nu-şi dau mâna pentru a crea un sistem coerent şi cu adevărat sigur pentru femei.

Pentru acele persoane care au înţeles violenţa domestică şi de gen ca fiind o realitate a societăţii românești care nu poate fi schimbată de la sine, cred că e momentul să demonstrăm că schimburile sociale sunt posibile, însă e nevoie de implicarea tuturor actorilor sociali în această problematică pentru ca aceste schimburi să devină reale.

 

Care este obiectivul acestui proiect?

 

Acest proiect are ca obiectiv scoaterea la iveală atât a lipsei de organizare din instituţiile statului din România, cât şi evidenta lipsă de coordonare dintre acestea. Dorim să reclamăm pentru toţi românii o altfel de Românie, un altfel de stat, un stat care să-şi îndeplinească obligaţia de protejare a  persoanelor în faţa pericolelor la care sunt expuse, oferindu-le siguranţă, astfel încât să nu se mai repete, niciodată, tragedia Alexandrei, din data de 24 iulie 2019.

 

Ne puteţi rezuma pentru cititorii noştri cazul Alexandrei Măceşanu?

 

După cum bine ştim cu toţii, Alexandra a fost sechestrată, bătută, violată şi, probabil, asasinată. Chiar dacă a reuşit să sune de mai multe ori la 112 şi să descrie cu lux de amănunte locul în care se afla, autorităţile implicate precum şi responsabilii implicaţi în rezolvarea cazului au dat dovadă de o incompetenţă crasă, de indiferenţă precum şi de lipsă de empatie. La toate acestea, s-a adăugat corupţia, care în România nu se mai consideră excepţie de la regulă, este chiar regula însăşi. După cum bine ştiţi, poliţia a întârziat 19 ore în a intra în domiciliul suspectului. Pentru Alexandra a fost prea târziu… Dacă ne aducem aminte, ceva mai târziu suspectul a recunoscut fapta. Din păcate, Alexandra, nu a fost prima lui victimă, Luizei i s-a întâmplat ceva asemănător… Iar în România au fost şi mai sunt victime care au un nume şi un prenume…

 

Care sunt acţiunile pe care le-aţi realizat şi le veţi realiza in cadrul acestui proiect?

 

Până în prezent am avut diverse întâlniri pregătitoare pentru implementarea proiectului, între acestea putându-se enumera: o întâlnire cu directoarea Institutului Femeii / Instituto de la Mujer din Madrid, cu reprezentanţi ai Departamentului Cultură al Primăriei din Guadalajara, întâlniri cu diverse organizaţii non-guvernamentale, precum Caritas şi Crucea Roşie, cu reprezentanţi ai asociaţiilor de femei din Spania, România, precum şi din alte state ale Uniunii Europene.

De asemenea, am avut întâlniri şi cu personalităţi româneşti din lumea filmului, muzicii, artelor şi teatrului, printre care aş putea să o amintesc pe actriţa Sanseverina Lazăr, „Aidita” din serialul „Aída”, difuzat de canalele de televiziune Mediaset din Spania. Ne-a transmis deplina ei dispoziţie pentru a colabora cu platforma noastră şi în acest sens a realizat şi un video de sensibilizare, care deja se află pe pagina de facebook. Artista plastică Ela Ionescu a realizat special pentru această ocazie un tablou intitulat „Incantaţie – pentru Alexandra”, care, de asemenea, se află publicat pe pagina platformei. Şi nu ne oprim aici, aşteptăm în continuare răspunsuri, colaborări speciale de la bloggeri, influenceri etc., pe care le vom publica pe pagina noastră de Facebook.

Acţiunile pe care le desfăşurăm sunt centrate pe cunoaşterea platformei şi a proiectului, performance împotriva violenţei de gen, întâlniri la nivel instituţional între responsabili de diferite departamente de programe şi proiecte, mese rotunde şi video conferinţe, apariţii în presă, televiziune şi radio, organizarea de mitinguri precum şi citirea şi publicarea unui memorand cu ocazia Zilei de 8 Martie, reuniuni de lucru la nivel de grupuri asociative, sesiuni educative şi informative în diferite şcoli şi licee etc.

Acest proiect se va desfăşura în marile oraşe din Spania, dar şi în diverse oraşe din România şi din Uniune Europeană în care există un număr considerabil de persoane care sunt legate într-o formă sau alta de cultura română.

 

Cum se pot alătura persoanele interesate acestui proiect?

 

Toate persoanele interesate pot să ne contacteze atât pe adresa de e-mail (office@platformapentruoviatamaibuna.com), cât şi pe pagina de Facebook a platformei  (https://www.facebook.com/platformapentruoviatamaibuna/?eid=ARDScBDjFAw04OHvjB1bi_1UZTNXML1K1Llh1VGGkQFqBkJgAITvf01nzlMkdHgEdZOweJU1Tay91c7r).

 

Aşa cum am anunţat, în Spania, noi ne alăturăm manifestărilor organizate cu ocazia Zilei de 8 Martie. Orice persoană interesată poate să se alăture mişcării revendicative, în localitatea de care aparţine sau în orice altă localitate doreşte. Pentru cei interesaţi care locuiesc în ţară si în restul UE, vă invităm să urmăriţi pagina noastră de Facebook, pentru a afla mai multe detalii.

Dorim ca acţiunile noastre din acest an legate de Ziua de 8 Martie să constituie încă un pas prin care să aducem în atenţia opiniei publice, a instituţiilor statului problematica deosebit de complexă a femeilor românce, a conştientizării faptului că e necesar să începem să ne unim forţele, femei şi bărbaţi în parteneriat pentru o viaţă mai bună.

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: