Noi in Spania
 

Măsurile sociale pentru cetățenii care nu își pot plăti chiria sau ipoteca

zoom Măsurile sociale pentru cetățenii care nu își pot plăti chiria sau ipoteca

4 aprilie 2020

A. PROTEJAREA PERSOANELOR CARE LOCUIESC CU CHIRIE

 

Ce criterii trebuie să îndeplinească o persoană pentru a fi considerată ca fiind într-o situație de vulnerabilitate? 

Vor putea să fie considerate persoane într-o situație de risc de vulnerabilitate toate persoanele în șomaj, lucrătorii afectați de ERTE (Expediente de Regulación de Empleo Temporal) sau reduceri de normă de lucru ori lucrătorii pe cont propriu care și-au văzut reduse substanțial veniturile.

Persoana interesată va trebui să demonstreze că în luna anterioară cererii de a fi considerată într-o situație de risc de vulnerabilitate că veniturile tuturor membrilor unității familiale nu au atins triplul IPREM (Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples este de 537,84 euro/lună), crescut în funcție de copii sau persoane în situație de dependență și care sunt în îngrijire. De asemenea, chiria plus cheltuielile comune trebuie să depășească 35% din veniturile nete ale căminului.     

 

Pot să fiu scos din locuință pe durata crizei?  

Guvernul a suspendat până ce se vor împlini șase luni de la sfârșitul stării de urgență toate evacuările din locuințe când nu există o alternativă pentru familiile într-o situație de vulnerabilitate.     

 

În cazul în care contractul de închiriere mi se termină în curând, pot să fiu evacuat din locuință?     

Se vor prelungi automat pe șase luni toate contractele de închiriere în vigoare ce sunt pe punctul de a se încheia. Datorită acestei măsuri niciunui chiriaș din Spania cu contract de chirie în vigoare nu i se va putea urca chiria în următoarele șase luni.    

 

Criza provocată de COVID-19  m-a afectat direct și nu pot să îmi plătesc chiria. Ce pot face?  

Guvernul spaniol a pus în practică, prin Institutul de Credit Oficial, un sistem de microcredite, fără comisioane și fără dobânzi pentru chiriaș, astfel încât toate persoanele într-o situație de vulnerabilitate să poată să își achite chiria locuinței.   

 

Cum și când va trebui să achit aceste microcredite?  

Chiriașii care beneficiază de aceste microcredite girate în întregime de stat și cu condiții avantajoase vor putea să le înapoieze într-un termen de șase ani, perioadă ce poate fi extinsă până la șase ani în cazul în care există dificultăți.    

 

Cine poate beneficia de aceste microcredite?   

Vor putea beneficia de aceste microcredite toate persoanele în șomaj, lucrătorii afectați de un ERTE, de reduceri de normă de lucru pentru îngrijire ori lucrătorii pe cont propriu care și-au văzut reduse substanțial veniturile.

 

Doresc să beneficiez de un microcredit, ce trebuie să fac?

În aceste caz trebuie să vă puneți în contact cu banca dumneavoastră pentru a începe formalitățile. Va trebui să prezentați documentele care să dovedească situația de vulnerabilitate în care vă aflați din cauza crizei sanitare.  

 

Sunt un mic proprietar. Veniturile pe care le am din închiriere îmi sunt periclitate de pandemia de coronavirus?

Decretul garantează că toți micii proprietari își vor primi integral veniturile din închirierile de locuințe. În același timp garantează că marii proprietari și fondurile de investiții își vor asuma o parte din impactul măsurii efectuând reduceri sau reeșalonări ale datoriei chiriașilor.   

 

Sunt într-o situație de vulnerabilitate și proprietarul locuinței are multe case. Ce se poate întâmpla?   

Dacă un chiriaș este într-o situație de vulnerabilitate, iar proprietarul locuinței în care stă este un fond de investiții sau are multe case, chiriașul va putea solicita amânarea temporară și extraordinară a plății chiriei, iar proprietarul va avea două opțiuni: ori trebuie să reducă 50% din datoria chiriașului, ori trebuie să restructureze această datorie astfel încât chiriașul să o poată plăti fracționat, într-o perioadă de cel puțin trei ani.     

 

B. PRELUNGIREA MORATORIULUI IPOTECILOR LUCRĂTORILOR PE CONT PROPRIU ȘI SIMPLIFICAREA CRITERIILOR DE VULNERABILITATE   

 

Guvernul a prelungit moratoriul ipotecilor (incluzându-se în aceasta și localurile și birourile) oamenilor de afaceri, ale lucrătorilor pe cont propriu și a celor care au suferit consecințele stării de urgență sanitară. S-au simplificat și criteriile cu privire la vulnerabilitate pentru posibilii beneficiari, astfel încât să nu se poată face interpretări care să le limiteze drepturile.  

 

Mi-am pierdut locul de muncă din cauza stării de urgență. Când mi se va cere să-mi plătesc ipoteca?

Guvernul a prelungit la trei luni (față de o lună, cât era până acum) moratoriul pentru plata ipotecii pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau cărora li s-au redus veniturile din cauza epidemiei de coronavirus.   

 

Am o mică afacere și am suferit pierderi semnificative din cauza crizei provocate de coronavirus. Ce fac cu ipoteca localului? 

Moratoriul pentru plata ipotecilor pentru achiziționarea locuinței curente s-a extins și la localuri și birouri ale lucrătorilor pe cont propriu care se află într-o situație de vulnerabilitate. Astfel, micii oameni de afaceri care nu își pot desfășura activitatea pe perioada stării de urgență ori au suferit pierderi semnificative vor putea să opteze pentru a nu-și mai plăti temporar ipoteca.    

 

Care sunt în prezent criteriile de vulnerabilitate pentru a putea beneficia de un moratoriu în plata ipotecii? 

Cele patru criterii de vulnerabilitate ce trebuie îndeplinite pentru a solicita un moratoriu în plata ratelor ipotecii atât pentru locuințe, cât și pentru localuri sunt următoarele:

1. Persoanele care rămân în șomaj ori suferă o pierdere substanțială a veniturilor sau vânzărilor în calitate de oameni de afaceri (cel puțin 40%)   

2. Totalul veniturilor membrilor unității familiale nu poate depăși, în luna anterioară solicitării moratoriului, limita de trei ori IPREM (1.613 euro), deși sunt cazuri, de exemplu, să ai copii în întreținere, o vârstă înaintată sau un grad de handicap, când urcă această limită.  

3. De asemenea, rata ipotecii (plus cheltuieli și utilități de bază) trebuie să fie egală sau mai mare de 35% din veniturile nete pe care le primesc toți membrii unității familiale. 

4. Se va înțelege că s-a produs o alterare semnificativă a situației economice când efortul pe care îl reprezintă rata ipotecii asupra veniturilor familiei a crescut de cel puțin 1,3 ori.  

 

Cum îmi demonstrez condiția de persoană într-o situație vulnerabilă?

Va fi suficientă o declarație care să certifice situația de vulnerabilitate economică din cauza pandemiei de coronavirus, chiar dacă ulterior va trebui să demonstrați acest fapt cu documente.  

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: