Noi in Spania
 

Vatra Digitală Românească, o platformă educativă interactivă pentru copiii români de pretutindeni

zoom Vatra Digitală Românească, o platformă educativă interactivă pentru copiii români de pretutindeni

1 decembrie 2020

Limba română reuşeşte să ne unească, din nou, pe toți într-o platformă educativă interactivă, VATRA DIGITALĂ ROMÂNEASCĂ, în ciuda constrângerilor impuse de actuala pandemie Covid 2019. Aici, copiii români de pretutindeni își dau întâlnire în prima rețea digitală de educație non formală, ne-a informat asociația Rumes Europa, într-un comunicat de presă.  

Vatra digitală românească a fost lansată concomitent la începutul lunii octombrie atât în Spania, cât și în Italia. Include activități interactive, ateliere interdisciplinare realizate on-line, deschise tuturor copiilor români interesați, indiferent de regiunea în care trăiesc și învață, dar și activități speciale realizate în parteneriat cu școli din Roma și Madrid. De asemenea, include o platformă digitală educativă, cu lecții, fişe de muncă independentă şi activități în completare care se actualizează săptămânal.

Rețeaua „Vatra Digitală Românească” pentru copiii români din diaspora se dorește un spațiul virtual gratuit, deschis tuturor copiilor. Specialiștii gestionează și dirijează conținuturile și modalitățile de participare luând în considerare elementele psiho-pedagogice particulare ale acestui segment de populație, îndrumând și orientând interesul pentru limba și cultura română într-o manieră atractivă și adaptată condițiilor actuale ale societății, generate de apariția virusului Covid 19, cu scopul de a pune bazele unei viitoare conexiuni de durată, interesante, inovatoare și captivante cu elementele de limbă, cultură și civilizație românească.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, pe Platforma Vatra digitală românească s-a lansat proiectul educativ Cărțile României, un proiect îndrăzneț și în același timp ambițios, gândit pentru a fi realizat de-a lungul acestui an școlar. „Obiectivul nostru este acela de a descoperi, de a cunoaşte România prin intermediul unor strategii didactice moderne, actuale, bazate pe interesele şi necesitățile copiilor care participă la activităţile realizate pe platforma digitală”, ne-a transmis asociația Rumes Europa.

Pentru prima dată în istoria educației românești din diaspora copiii își vor alege temele și tot ei vor scrie conținuturile sub îndrumarea profesorilor de specialitate. Ingeniozitatea proiectului constă și în modalitățile de abordare a conținuturilor: de la cea explorativă și descriptivă la cea istorică sau interpretativă, după caz, și în funcție de vârstă, dar și la rezultatele așteptate: ebook accesibile, practicabile și moderne, așa cum chiar copiii, autorii acestora, și le doresc. Lucrul în echipă, interacţiunea directă şi indirectă, investigația dirijată, brainstormingul, multă libertate de exprimare şi acţiune oferă ocazii reale de a lua decizii şi de a-şi asuma responsabilităţi care duc, implicit, la crearea unei motivaţii puternice, la dobândirea încrederii în forţele proprii şi la o implicare deopotrivă efectivă şi afectivă a participanților în realizarea acestui proiect:  o serie de cărți despre țara noastră, Cărțile României.

Echipa de organizare dorește ca prin aceste activități cultural-educative interactive şi interdisciplinare să ajute la păstrarea, afirmarea şi promovarea identității culturale româneşti, să deschidă noi căi de comunicare interculturală şi educație non-formală interactivă, dând populației româneşti stabilite în special în Spania şi Italia, dar și în alte zone din lume, posibilitatea exprimării cultural-artistice, consolidării interne şi întăririi legăturilor acesteia cu România.

La realizarea interacțiunilor educative de pe Platforma VDR participă atât specialiști din diferite domenii educative, cât şi profesori de Limbă, cultură şi civilizaţie românească din Spania şi Italia.

Coordonarea acestui proiect se realizează în cadrul departamentului „Educație și cultură” RumEs Europa. Prin organizarea de activități cultural-educative de acest tip se urmărește, de asemenea, mărirea gradului de cointeresare a populației româneşti în conținutul de elemente culturale, tradiționale şi de civilizație pentru menținerea în acest fel a contactului lingvistic şi cultural cu România.

Gândită şi pregătită special pentru copiii români din diaspora platforma digitală interactivă deschide pentru ei porțile României pentru ca împreună cu organizatorii să descopere frumuseţile acestui colţişor din Europa, unde au trăit bunicii, străbunicii şi ne trăiesc încă părinţii, precum şi prietenii, mulți, din copilărie. S-a pregătit, aşadar, această Vatra Digitală Românească, un loc de „ṣezătoare” pentru copiii români de pretutindeni, cu tot dragul şi bucuria de a-i auzi vorbind în limba română despre țara noastră, despre trecutul și prezentul ei, despre ce a fost, ce este și ce va fi România!, ne-au comunicat reprezentanții asociației Rumes Europa.   

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: