Noi in Spania
 
alexandriongroup

Inspecția Muncii le cere angajatorilor să regularizeze cotizațiile pentru lucrătorii în menaj la Seguridad Social

zoom Inspecția Muncii le cere angajatorilor să regularizeze cotizațiile pentru lucrătorii în menaj la Seguridad Social

1 februarie 2021

Important pentru lucrătorii în menaj

Inspecția Muncii le cere angajatorilor să regularizeze cotizațiile pentru lucrătorii în menaj la Seguridad Social

 

 

Seguridad Social a publicat pe site-ul său, pe 28 ianuarie, un anunț pentru persoanele care au lucrători în Sistema de Hogar cu contracte cu normă întreagă înregistrate cu un salariu mai mic de salariul minim interprofesional (Salario Mínimo Interprofesional –SMI). Până la 31 martie trebuie să se comunice salariul actual al acestor lucrători. Dacă nu se vor actualiza cotizațiile lucrătorilor în case, se vor face inspecții.   

 

În următoarele zile, scrie în anunț, Inspecția Muncii și Securității Sociale (Inspección de Trabajo y Seguridad Social – ITSS) va trimite scrisori angajatorilor lucrătorilor în menaj care figurează în bazele de date ale Trezoreriei Generale a Securității Sociale (Tesorería General de la Seguridad Social – TGSS) cu următoarele condiții:  

 

* un contact de muncă cu normă întreagă

* un salariu mai mic decât salariul minim interprofesional în cuantum lunar (950 euro) crescut cu împărțirea proporțională a două plăți extraordinare. Cu alte cuvinte, angajatorul să fi declarat la TGSS un salariu lunar mai mic de 1.108,33 euro.

 

Acest cuantum este rezultatul următoarei operații:

950 (cuantumul SMI)  x 14 (numărul de plăți pe an / 12 (numărul de luni din an).   

În acest sens nu se iau în calcul plățile în natură (de exemplu: mâncarea, dormitul pe durata nopții etc.).    

 

În comunicat se specifică că va fi necesar ca angajatorul să declare, înainte de 31 martie, la TGSS actualul salariu real de la 1 ianuarie 2021. Acest salariu nu poate fi mai mic decât SMI în vigoare mărit cu împărțirea proporțională a plăților extraordinare, adică nu poate fi sub 1.108,33 euro.   

  

Dacă salariul plătit este mai mare de 1.108,33 euro, va fi necesar să declare totalitatea plăților realizate mărite cu împărțirea proporțională a plăților extraordinare. Și acest lucru, independent de obligația de a declara, totodată, restul de retribuții care nu sunt în bani ce constituie salariul lucrătorului în menaj. Suma tuturor conceptelor salariale plătite va trebui să fie declarată când se face procedura în căsuța Retribución mensual.    

 

De la 1 aprilie 2021 dacă angajatorul nu a declarat salariul actual la TGSS, ITSS va realiza inspecții pentru verificări, putându-se aplica sancțiuni.   

 

Cum se comunică varierea de la 1 ianuarie 2021?   

 

* Prin intermediul Sediului Electronic al Securității Sociale:

 

- Serviciul de Variaciones/Correcciones de datos de trabajadores en el Sistema Especial para Empleados de Hogar din Sediul Electronic al Securității Sociale (Variaciones/Correcciones de datos de trabajadores en el Sistema Especial para Empleados de Hogar ). Pentru aceasta este nevoie de certificat electronic, cl@ve ori să își fi comunicat numărul de telefon la Seguridad Social pentru a folosi opțiunea Vía SMS.    

 

- Dacă nu are aceste mijloace de identificare electronică, poate să completeze formularul la care se ajunge prin intermediul unui cod QR ce figurează imprimat pe scrisoarea trimisă de ITSS sau să acceseze prin link-ul https://w6.seg-social.es/ProsaInternetAnonimo/OnlineAccess?ARQ.SPM.ACTION=LOGIN&ARQ.SPM.APPTYPE=SERVICE&ARQ.IDAPP=FRCOGENE&ORGANISMO=T categoria “Empleador/Empleado de Hogar” și procedura “Comunicación de Inspección de Trabajo”. În acest caz, va trebui să anexeze copia după DNI sau documentul de identitate, cât și modelo TA.2/S-0138 (http://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/Trabajadores/Afiliacion/10817/31190/2194).           

       

* Prin intermediul unui Autorizado al Sistema RED: Prin CASIA, selecționând Afiliación, altas y bajas, categoría: Var. datos trabajadores SE Hogar, Subcategorías:

- Cambio retrib. con efect. Retroactivo.

- Cambio Contrato con efectos retroactivos.

- Cambio Nº horas/mes con efectos retroactivos.    

 

De reținut:

Mai multe informații cu privire la cuantumul salariului de plătit lucrătorilor în menaj și alte aspecte din acest domeniu se pot afla accesând https://www.mites.gob.es/itss/web/Documentos/CAMPANA_Servicio_HOGAR/index.html.  

Pentru viitoare varieri ale plăților realizate lucrătorilor în menaj, angajatorul este responsabil să comunice orice schimbare ce se produce în salariul lucrătorului, inclusiv în cazul în care această variere se datorează creșterii anuale a SMI, conform normativei. În acest sens, va trebui să se țină cont de viitoarele actualizări anuale ale SMI și să se comunice varierile pe care acestea le pot implica în plata lucrătorului în menaj.     

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: