Noi in Spania
 
alexandriongroup

Cărțile României. Un proiect educativ inovator și autentic în diaspora românească

zoom Cărțile României. Un proiect educativ inovator și autentic în diaspora românească

2 iunie 2021

Frumusețile României (Marea Neagră, Dunărea și Delta Dunării, Munții Carpați, dar și poveștile și poeziile pentru copii, tradițiile și obiceiurile noastre, personalitățile culturii românești, între altele) au prins viață în lumea virtuală în 10 cărți format eBook, scrise de elevi și profesori de Limbă, cultură și civilizație românească din Spania și Italia, „pentru toți copiii curioși și pasionați de România”, după cum ne-a spus Mihaela-Elena Bogdan, profesoară de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în câteva şcoli şi licee din municipiul Madrid.   

1. Ce reprezintă pentru copiii din diaspora românească acest proiect? Ce sunt Cărțile României?

Lumea cărților, așa cum o cunoaștem noi, profesori și copii ai Cursului de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR) din diaspora, este o lume minunată, căreia am dorit să îi deschidem anul acesta porțile cu un proiect inovator și interesant. L-am lansat cu câteva luni în urmă, de Ziua României! Am decis să fim „stăpâni” chiar în această lume a cărților și „să ne jucăm” alergând printre cuvinte românești dintr-o parte într-alta a țării!

În acest fel, în ultimele luni, frumusețile României au prins viață în lumea virtuală în 10 cărți format eBook, scrise de noi, pentru noi și pentru toți copiii curioși și pasionați de România. Se numesc Cărțile României și ne vorbesc despre Munții Carpați, despre Dunăre și Marea Neagră, despre daci și despre romani, despre artă și tradiții românești, despre poezii și povești pentru copii, despre castele și orașe ale României. Lansarea acestora a avut loc într-o întâlnire online pe platforma educativă Vatra digitală românească, cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, în prezența unor oaspeți de onoare: actrița Daniela Nane, jurnalista Monica Tarău, de la Radio România Internațional, și Ramona Samson, de la Comisia Europeană. Iar acum, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, oferim în dar aceste cărți tuturor copiilor pentru ca, în acest fel, să aibă mereu porțile deschise către cunoașterea țării noastre și astfel să poată fi cât mai aproape de România.

 

2. Să înțelegem că rezultatul final nu este destinat doar copiilor care au participat la acest proiect?

Cele zece cărți format ebook, realizate de aproximativ 200 de copii, completate și coordonate de 14 profesoare de Limbă, cultură și civilizație românească din Spania și Italia, se adresează tuturor acelor copii români din diaspora interesați în a cunoaște și a accesa informații accesibile pentru nivelul lor de înțelegere, despre România. Proiectul s-a desfășurat în cadrul Cursului de Limbă, cultură și civilizație românească în țări ale Uniunii Europene, proiect inițiat de Ministerul Educației din România în anul 2007 și a fost prezentat pe Platforma educativă Vatra Digitală Românească, prima rețea online a copiilor români de pretutindeni.

3. Care au fost modalitățile de lucru pentru a ajunge la rezultatele propuse?

Proiectul Cărțile României este inovator și autentic, din orice perspectivă l-am privi: cea didactică, în ceea ce privește obiectivele și modalitățile de învățare, rezultatul final, prezentarea celor 10 eBook, relația de colaborare între copii sau între copii și coordonatoare și, nu în ultimul rând, implicarea copiilor de alte naționalități (italiană sau spaniolă) în traducerea acestora. Pentru copiii implicați a fost un pas înainte în munca lor de a descoperi România: să ajungă la cunoaștere prin investigație. În primele volume, acelea care descriu Geografia României, copiii au plecat de la cunoștințele generale despre Marea Neagră, Munții Carpați sau Fluviul Dunărea, pe care le-au dobândit la școala la care învață. În ultimele eBook, acelea care descriu istoria, poeziile sau poveștile românești, am folosit ca bază de plecare cunoștințele pe care le-au dobândit în ultimii ani împreună cu noi, profesoarele la Cursul LCCR, iar în cele care descriu obiceiuri și tradiții românești am plecat de la trăirile din familiile copiilor, din vacanțele în România, din cunoștințele asimilate de ei de-a lungul timpului. Plecând de la aceste noțiuni de bază s-au formulat planurile de studiu, de investigație, s-a realizat apoi căutarea dirijată a informației și s-a trecut la realizarea conținuturilor. În acest fel, printr-un efort comun și o planificare minuțioasă a conținuturilor am reușit să realizăm aceste produse educative de calitate și interesante, care reunesc informații complete, clasificate și ordonate pe categorii, despre România.

4. Care au fost obiectivele acestui proiect?

În primul rând, să găsim o modalitate nouă, plăcută, interesantă și captivantă, atât în ceea ce privește formatul recent implementat de lucru online, dar care să fie utilă și pentru munca la clasă. Printr-o coordonare dirijată a acțiunilor am reușit să ajungem la rezultatul final: informație completă, actualizată și clasificată în conținuturi tematice, realizată printr-un efort de investigație al copiilor participanți. Alt obiectiv al proiectului a fost acela de a prezenta informație reală, structurată și accesibilă referitoare la România pentru segmentul de vârstă 8-14 ani al copiilor români din diaspora. Și poate cel mai important obiectiv a fost acela de a realiza un produs nou, modern, actual, la îndemâna copiilor interesați, pasionați de România, indiferent dacă este vorba despre cei care participă la Cursul LCCR sau nu, deschizându-le astfel interesul acestora din urmă pentru a cunoaște țara noastră.

5. Care a fost feedback-ul? Sunteți mulțumită de rezultate?

Eu personal consider proiectul o reușită! M-am bucurat încă de la început, cu un an în urmă, când era doar o idee. A prins formă încetul cu încetul și iată că peste 200 de copii și 14 profesoare am reușit să aducem în prim-plan frumusețile României și să le dăm viață în lumea virtuală, în 10 cărți format eBook. Sunt accesibile de la orice calculator, tabletă sau telefon și la sfârșitul interviului vă prezint legăturile web de acces.

Cât despre feedback, copiii sunt încântați, impresionați de rezultate, de poziția lor de „mici coautori” ai acestor 10 eBook, dar mai ales de felul în care au reușit să documenteze temele, să scrie împreună cu profesoarele lor conținuturile, să relaționeze imagini sau explicații noțiunilor  pentru ca alți copii curioși și interesați de România să poată afla cum este și ce ne oferă țara noastră.

Cât despre doamnele profesoare din Spania și Italia aș putea să spun că acum, o dată în plus, am demonstrat măiestrie didactică prin felul în care ne-am adaptat educației online într-un mod deosebit de eficient și inovator. Ne veți cunoaște numele și prenumele, precum și zona din care venim din Italia și Spania în prezentările realizate fiecărui volum din cele 10 eBook intitulate Cărțile României. Vă invităm la lectură!

Volumul I descrie în imagini și conținuturi, Marea Neagră – marea noastră, atât de frumoasă și de atrăgătoare. Aflăm care sunt reperele geografice și caracteristicile sale într-o manieră simplificată, dar și utilă pentru nivelul de înțelegere al copiilor români din diaspora. Volumul a fost coordonat de doamnele profesoare Mihaela Elena Bogdan și Paula Manolache și realizat de copiii din Comunitatea Madrid. Până la o nouă revedere cu Marea Neagră, vă invităm să „răsfoiți” primul volum dedicat Mării Negre din Cărțile României: https://www.flipsnack.com/VatraDigitalaRomaneasca/c-r-ile-rom-niei-vol-1-marea-neagr.html

CĂRŢILE ROMÂNIEI, auxiliare didactice realizate în format eBook, sunt parte integrantă a Proiectului VATRA DIGITALĂ ROMÂNEASCĂ.

În volumul al II-lea aflăm că Munții Carpați sunt coloana vertebrală a României. Sunt locul în care s-a născut poporul român. Sunt „acasă” și noi suntem bucuroși să îi regăsim în vacanțe sau în călătoriile noastre spre cunoaștere! Este realizat de copii din Italia, sub îndrumarea doamnei profesoare Angela Nicoară, cu sprijinul doamnelor profesoare Maria Di Modugno, Sonia Scarcelli, Assunta Musio, Patrizia Zanoli și directorului Școlii “Corrado Melone” - Ladispoli (Roma), prof Riccardo Agresti.    

Munții Carpați – Vol. 2, Cărțile României

https://www.flipsnack.com/VatraDigitalaRomaneasca/mun-ii-carpa-i-vol-2-c-r-ile-rom-niei.html

 

Volumul al III-lea al Cărților României, intitulat Dunărea și Delta Dunării, aduce în atenția noastră printr-o prezentare accesibilă și un conținut clar și ușor de înțeles, frumusețile și bogățiile fluviului. Dunărea cea „albastră” este fluviul care ne leagă de Europa, iar Delta Dunării este un adevărat paradis, unde totul este atât de plin de viață, de vrajă și de măreție. Locuri în care să te pierzi printre liane și nuferi sau să te cufunzi în reflecții până dincolo de apusul soarelui. Este realizat de copii români și spanioli din Comunitatea Murcia, coordonați de doamna profesoara Ornella Ivan. Lectură plăcută!

Dunărea și Delta Dunării – Vol. 3 - Cărțile României

https://www.flipsnack.com/VatraDigitalaRomaneasca/dun-rea-i-delta-dun-rii.html?fbclid=IwAR16EJjEsKbpjSjV2Qwmq1t2bekeL3uBMLbhL9J3Ufspgd4Lf8VU3lboons

 

Volumul al treilea aduce în atenția cititorilor frumusețile și bogățiile fluviului.  

Volumul al IV-lea, intitulat Orașele României, este realizat de copii din regiunea Zaragoza, coordonați de doamna profesoară Rodica Brezae. În primele trei volume aflăm că Munții Carpați și Marea Neagră, Dunărea și Delta Dunării sunt coordonatele care au constituit de-a lungul timpului vatra românească. Aici s-a născut poporul român și încet-încet s-au ridicat satele și orașele României. În acest volum vom descoperi oraşele: pe hartă și prin conținut sau imagini. Copii născuți departe de pământul care găzduieşte Bucureştiul, Iaşiul, Timişoara sau Constanța, dar care păstrează în suflete mândria de a se numi români, au încercat să vi le apropie şi să se mândrească fiecare cu „steaua” lui!

Orașe – Cărțile României

https://www.flipsnack.com/LccrVatraDigitalaRomaneasca/ora-e-c-r-ile-rom-niei.html?fbclid=IwAR0RSQ1cGaS8l6lFu5ZZMMMwWkfNAfTFkFNYmsvU-sXf7PUCKXgCGCVpf0c

 

Volumul al V-lea descrie Tradiții și obiceiurile românești, care constituie o parte fundamentală a culturii și în special a culturii populare tradiționale a unei țări, ele fiind strâns legate de viața omului și de mediul în care acesta locuiește. Fiecare națiune se definește prin tradițiile sale, iar România este cunoscută pentru tradițiile și obiceiurile sale populare care s-au păstrat vii și se transmit din generație în generație. Vă invităm la lectura Cărții Tradițiilor și obiceiurilor românești, realizate de copii din Italia, sub coordonarea doamnei profesoare Lucia Ileana Pop.

Cartea tradițiilor și obiceiurilor românești

https://www.flipsnack.com/LccrVatraDigitalaRomaneasca/cartea-tradi-iilor-i-obiceiurilor-rom-ne-ti.html?fbclid=IwAR0MtWpGFFjGTQuNCrwvWl0VPKlYn82chCcmxa8XQ6g0stIlptJ88Kop44E

 

Volumul al VI-lea este realizat de copii din Zaragoza, coordonați de doamna profesoară Marioara Panaite, după o lungă incursiune printre Personajele din poveștile românești pentru copii. Copiii din lumea întreagă sunt pasionați de super-eroi și se identifică în imaginea lor: vor să zboare asemeni lor, să salveze lumea, să contribuie la reușita binelui în lupta lui permanentă împotriva răului. Și în poveștile românești personajele principale ajung la rangul de super-eroi: salvează fete de împărat, cuceresc împărății, sunt isteți și viteji, înving zmei, balauri și monștri, se transformă în păsări, albine sau focuri... Aduc liniștea în casele oamenilor în călătoria lor între lumea reală și cea imaginată.

Cartea poveștilor românești ne descrie frumusețea poveștilor românești! Cunoașteți povestea Ilenei Cosânzeana? Dar a lui Prâslea? Aflați-le!

https://www.flipsnack.com/LccrVatraDigitalaRomaneasca/cartea-povestilor-romanesti.html?fbclid=IwAR2fCMfnxFOxg7cixOsbJr28lJgNro-ahhDI8gqiyaEuIUi37tpaguqiK50

 

Volumul al VII-lea descrie o călătorie printre Poeziile pentru copii din literatura română. O călătorie în care vom „cutreiera păduri” alături de Eminescu, îl vom aștepta pe Moș Crăciun lângă Otilia Cazimir, vom sta „cuminți” precum cei doi frați din poezia Elenei Farago, pentru ca mama să ne poată spune poezia Gândăcelul. Și, înspre final, vom ieși la o plimbare cu unul dintre cățeii celebri ai literaturii române: Zdreanță.

Veniți cu noi? Vă întreabă copiii din Zaragoza care au realizat acest volum sub coordonarea doamnelor profesoare Mariana Toma și Sanda Schuller.

Poezii pentru copii. Cărțile României – O călătorie prin lumea poeziilor pentru copii din literatura română   

https://www.flipsnack.com/BD5AC777C6F/poezii-pentru-copii-c-r-ile-rom-niei.html?fbclid=IwAR1kd0drKNm_Zo4d_XSygcMS2DY7AZD-P9Xo5wOwuS3ZbziVtW8xfwzwRa8

 

Cel de-al VIII-lea volum al Cărților României este intitulat Personalități ale culturii românești și este realizat de copii din Comunitatea Madrid, coordonați de doamnele profesoare Carmen Elena Pogonici și Octavia Iancu. Volumul prezintă câteva dintre personalitățile remarcabile ale României, între secolele XIX-XXI: pictori, sculptori, muzicieni, conducători de țară sau oameni de știință. Aceștia au surprins, în ansamblul activității lor, sufletul poporului român, creativitatea și originalitatea acestuia, dăruirea, credința, precum și ingeniozitatea lui. Vă invitam să îl răsfoiți!

Volumul 8 – Personalități ale culturii române. O incursiune printre personalități

https://www.flipsnack.com/BD5AC777C6F/volumul-8-personalit-i-ale-culturii-rom.html?fbclid=IwAR0vIRHIMn7wRCOOknrW4mmdYgg6vMkzDLJW39lfgC-9u7e-MP16YS9nlkU

           

Pornind de la cuvintele marelui istoric și om politic Nicolae Iorga: „Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, câțiva elevi ai cursului LCCR din Castellón, Spania, coordonați de profesoarele lor, doamnele Valentina Belcea și Mirela Bondoc, ne invită, în volumul al IX-lea, intitulat Dacii și romanii, la o călătorie în timp, cu peste două mii de ani în urmă, pentru a descoperi „părinții” României noastre de astăzi și ai limbii pe care o vorbim.

Astfel vom descoperi fapte istorice și personaje eroice care ne vor face să ne simțim mândri de obârșia noastră. Să-i însoțim în această călătorie, răsfoind paginile volumului IX din Cărțile României!

Cărțile României – Dacii și romanii.   

https://www.flipsnack.com/BD5AC777C6F/c-r-ile-rom-niei-dacii-i-romanii.html?fbclid=IwAR1HNNWRWTeydqKeJ1kI-M1nPr_2hE6nLKtjtPj39w-HRDpJeGC7JPfieKs

 

În volumul al X-lea, elevii din San Isidro, Almería (Andaluzia, Spania), coordonați de doamna profesoară Ancuța Maria Crăciun, vorbesc despre castelele din România, care conservă între ziduri povești medievale cu voievozi și regi. Castele care ascund legende a căror veste s-a făcut cunoscută peste hotare, care au văzut lupte sângeroase sau care se scaldă în bijuterii și comori. Cu siguranță ați văzut multe dintre ele, cu siguranță ați încercat să le explicați prietenilor voștri de la școală că nu au existat vreodată și că nu există nici acum vampiri în Transilvania, că povestea contelui Dracula este o poveste imaginată. Cu ajutorul acestui volum, vă veți putea familiariza cu multe dintre secretele principilor medievali și ale castelelor unde aceștia au locuit.

Cărțile României – Principi medievali. Cetăți și castele din România

https://www.flipsnack.com/Lccr2021VDR/cartile-rom-niei-principi-medievali-casele-din-romania.html

 

           

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: