Noi in Spania
 
alexandriongroup

Scriitorul Ovidiu Cornilă: „Nu poți să scrii un poem de calitate în altă limbă decât cea maternă”

Scriitorul Ovidiu Cornilă: „Nu poți să scrii un poem de calitate în altă limbă decât cea maternă”

12 ianuarie 2017

„Să scrii este un act de curaj, fiecare are ceva de spus. Dacă nu îl spune în cuvinte, îl arată în cântece, dacă nu îl transpune în cântece, o face, frumos, într-o frază critică; că nu zice într-un material scris într-o carte, o face într-un articol… În fiecare există o parte de frumusețe, pe care trebuie să o apreciem și să o avem cu noi tot timpul”, a spus scriitorul Ovidiu Constantin Cornilă, președintele Uniunii Lucian Blaga a scriitorilor și artiștilor români din Spania, la seara literară organizată pe 17 decembrie, în Fuenlabrada, în Spațiul Asociațiilor, oferit de Consiliul pentru Egalitate din Primăria acestui municipiu madrilen. La eveniment au participat și scriitorii Sorin Bălășcău, Marin Trașcă, Mariana Vlad și Cornel Drinovan. Au asistat membri ai Asociației Socio-Culturale Dor Român, din Arganda del Rey, și alți iubitori de cultură din diferite municipii.

[ Citeşte mai mult ]

Ziua de 1 Decembrie, marcată în locuri emblematice ale Spaniei

Ziua de 1 Decembrie, marcată în locuri emblematice ale Spaniei

8 decembrie 2016

Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat Ziua Naţională a României în Plaza Mayor din Madrid prin proiectarea culorilor drapelului naţional românesc pe faţada emblematicei clădiri Casa de la Panadería, în prezența unor oficiali români şi spanioli. Momentul a fost urmat de un spectacol de dans şi muzică tradiţională...

[ Citeşte mai mult ]

„Nu vrem să depindem de Serviciile Sociale, vrem să muncim”

„Nu vrem să depindem de Serviciile Sociale, vrem să muncim”

17 noiembrie 2016

David, un băiețel cu pielea precum ciocolata cu lapte, cu ochi mari și părul creț și blonduț, și-a petrecut ziua în care a împlinit trei ani alături de frățiorul său de un an și patru luni, Moises; de mama sa, Nicoleta; de bunica sa și de unchii săi. Doar că aniversarea sa, pe 13 noiembrie, a avut loc în parcarea stației de tren La Serna (Fuenlabrada, Madrid), unde bunica și unchii săi „locuiesc” din septembrie. Din fericire, David, Moises și Nicoleta stau într-o cameră închiriată în apropiere. Și tot din fericire, mama sa a reușit să-i ofere o amintire frumoasă: din puținul pe care îl are, i-a cumpărat un tort mic și a ornat cu baloane colorate cele două mașini în care stau mama ei și alte patru rude. „Mă bucur că am putut să îi cumpăr un tort mic, de copii”, spune Nicoleta, zâmbind stingher.

[ Citeşte mai mult ]

Ionela Prodan: „Și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi”

Ionela Prodan: „Și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi”

13 octombrie 2016

„Peste tot unde românul respiră, am fost și eu aproape. Când îi cânți despre țară, de cei de-acasă, de ce-i frumos în grădina lui, parcă îi bate altfel inima”, ne-a spus celebra interpretă a cântecului popular românesc Ionela Prodan într-o pauză din timpul recitalului pe care l-a oferit la concertul caritabil ce a avut loc pe 2 iulie pentru Viorel Cătălin Iatan, un tânăr care acum patru ani a suferit un accident groaznic de muncă, rămânând cu sechele grave. „A venit timpul să le spun și eu ceva românilor: când aveți nevoie de mine, la orice ocazie: Ziua României, Sfânta Maria, eu sunt lângă voi, pro bono (n.r.: fără plată). Asta mi-a dat așa o înălțare sufletească extraordinară, fiindcă eu cred că este un mesaj de la Dumnezeu. Ce fac eu acum, nu pot să spun mare lucru, cred că n-a făcut nimeni niciodată – să cânt pentru români, pentru sufletul lor… Este adevărat, toată lumea are nevoie de bani, și cât de mulți. Dar a venit timpul să le spun și eu românilor ce drag îmi e, și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi. Și atunci, cel puțin să fiu lângă voi atunci când trebuie”, ne-a zis.

[ Citeşte mai mult ]

Ambasada este a tuturor românilor

Ambasada este a tuturor românilor

22 septembrie 2016

Ambasada României la Madrid şi-a deschis porţile, pe 17 septembrie, pentru toți cetățenii români care au dorit să viziteze reprezentanța diplomatică și să cunoască modul de organizare și funcționare al acesteia. Gazde ale evenimentului au fost noul ambasador al României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, și colegii săi din cadrul ambasadei. „Este foarte important contactul între comunitatea românească și reprezentanții oficiali ai Statului român în Spania”, a spus ambasadoarea. Compatrioții au profitat de această ocazie pentru a lua contact direct cu personalul şi spaţiile de reprezentare ale ambasadei, a se fotografia în biroul ambasadorului şi a gusta din produse culinare tradiţionale, oferite cu generozitate de restaurante şi magazine româneşti din Spania. Sub sloganul „Ambasada României este a ta!”, reprezentanța noastră diplomatică în Madrid a organizat în premieră acest eveniment, atât ca parte a dorinței de a-i apropia pe cetățenii români de misiunea diplomatică, cât și pentru a promova lucrări ale unor artiști plastici români rezidenți în Spania.

[ Citeşte mai mult ]