Noi in Spania
 

Preasfințitul Timotei Lauran: Preoții cunosc cel mai bine viața românilor de aici. Mai mult decât atât, ei înșiși au aceleași probleme

Preasfințitul Timotei Lauran: Preoții cunosc cel mai bine viața românilor de aici. Mai mult decât atât, ei înșiși au aceleași probleme

28 aprilie 2016

Despre cum văd românii prezența Bisericii pe teritoriul Spaniei, cu privire la sprijinul pe care îl oferă parohiile compatrioților noștri aflați în situații dificile, despre stadiul construcției Catedralei Ortodoxe din Madrid am vorbit, între altele, cu Preasfințitul Timotei Lauran, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.  

 

 

Câte parohii ortodoxe sunt în Spania și ce dificultăți întâmpină acestea?

În Spania, la ora actuală, sunt 112 parohii și 3 mânăstiri. Cea mai mare dificultate cu care se confruntă parohiile noastre este lipsa unui spațiu propriu de slujire. Unele parohii funcționează în biserici sau spații oferite de către Biserica Catolică, altele, în locații puse la dispoziție de primării, însă cele mai multe își desfășoară activitatea în hale industriale sau în spații comerciale situate la parterul blocurilor. În 98% din cazuri, parohiile plătesc chirii care variază între 250 euro și 2.000 euro lunar, ceea ce implică și o dificultate economică. Cei care susțin aceste parohii sunt credincioșii apropiați bisericii și care participă duminică de duminică la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Acești membri ai Bisericii, o mână de oameni, sunt pilonii care susțin parohiile noastre și care fac posibilă și sprijină activitatea pastorală a preoților; și le mulțumesc tuturor, pe această cale.

Sunt, însă, și parohii cu o mică putere financiară, în care credincioșii nu reușesc să acopere integral chiria unui spațiu de slujire. Și aici apare o nouă dificultate: preoții sunt nevoiți să muncească și în afara parohiei, cot la cot cu compatrioții noștri, fie în construcții, hoteluri, ca șoferi, fie în diferite companii de transport, pentru a susține parohia și familia. Aceasta atrage după sine un efort suplimentar pentru un duhovnic, care trebuie să fie în permanență la dispoziția credincioșilor.

Nu putem neglija nici dificultățile cu care se confruntă soțiile preoților, majoritatea având cel puțin o facultate absolvită în diferite specializări, dar care, asemenea multor femei românce cu studii superioare din Spania, lucrează ca menajere în casele spaniolilor.

Care este poziția autorităților spaniole față de Biserica Ortodoxă Română și față de parohiile de aici?

În general, autoritățile spaniole sunt deschise față de Biserica Ortodoxă. Eu personal am fost de mai multe ori invitat la recepții oferite de către Majestatea Sa Felipe al VI-lea, Regele Spaniei, și de Parlamentul Spaniei. Preoții, la rândul lor, au o colaborare bună la nivel de comunități autonome și primării. Trebuie să recunoaștem că Biserica Ortodoxă este o noutate pentru spanioli. Până în anul 2001, în Spania au existat doar două parohii ortodoxe: Parohia Preasfânta Fecioară Maria din Madrid, păstorită de vrednicul părinte Teofil Moldovan, și parohia ortodoxă greacă. Parohiile noastre au început să se înmulțească odată cu venirea masivă a românilor în Spania. Aici, Biserica noastră nu are nici măcar beneficiile de care se bucură asociațiile sau fundațiile, de aceea în momentul de față purtăm discuții cu reprezentanții Statului Spaniol, în vederea semnării unui acord de colaborare între Biserica Ortodoxă și Guvernul spaniol. Statul spaniol recunoaște rolul important pe care îl are Biserica Ortodoxă Română din Spania în procesul de integrare a românilor în societatea spaniolă, după cum a mărturisit și domnul Rafael Catalá, ministrul justiției, manifestându-și interesul deosebit pentru relaţia cu Biserica noastră.

Preoții din Spania cunosc, poate, cel mai bine, greutățile românilor de aici. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care compatrioții noștri apelează la preot?

Este adevărat că preoții ajung să cunoască cel mai bine realitatea vieții românilor de aici, trăind în mijlocul lor, dar, mai mult decât atât, având ei înșiși aceleași probleme. În primul rând, credincioșii vin la Biserică, așa cum e firesc, cu probleme duhovnicești, dar pe lângă acestea, vin și cu alte suferințe sau neîmpliniri. Cele mai multe probleme apar din lipsa unui loc de muncă și din cauza dezrădăcinării. O parte dintre frații noștri trăiesc o adevărată criză de identitate; au plecat din țară din cauza situației economice de acolo, au venit în Occident în speranța unui trai mai bun, dar de la instalarea crizei economice mulți și-au pierdut locurile de muncă și nu mai au siguranța zilei de mâine.

Însă dincolo de starea financiară, mai importante sunt însingurarea și instabilitatea la care ajung în urma acestui conflict declanșat de gândul întoarcerii în țară, unde, din păcate, nu îi mai așteaptă nimeni sau nimic – pentru că mulți dintre ei s-ar întoarce în România, dar nu mai cunosc pe nimeni acolo. Poți trăi într-un oraș care are milioane de locuitori și să fii singur și viceversa, poți trăi într-un cătun cu zece familii și să fii înconjurat de prieteni adevărați care te ajută, fără nici un fel de interes, când ai nevoie. Este un paradox!

Cum percep prezența Bisericii compatrioții noștri aflați pe teritoriul Spaniei?

La această întrebare pot să vă răspundă doar compatrioții noștri. Depinde de cât de mult sunt ancorați în viața Bisericii și de măsura în care cunosc adevărata lucrare a Bisericii. Noi ne străduim să ne facem datoria, dar niciodată nu vom reuși să mulțumim pe toată lumea. În ultima vreme există o campanie masivă și agresivă de dezinformare, menită să arunce o umbră asupra Bisericii. Și noi, slujitorii altarelor, suntem oameni cu neputințe și păcate. Nu suntem perfecți! Greșim de multe ori! Cu această ocazie, având în vedere că suntem în preajma Praznicului Învierii și suntem chemați să ne iertăm unii pe alții, doresc să cer iertare, în numele tuturor preoților și al meu personal acelor persoane pe care le-am supărat într-o formă sau alta!

Cu ce îi ajută bisericile pe cei aflați în situații dificile? Ne puteți da câteva exemple?

Să nu confundăm Biserica cu o instituție socială; Biserica îi ajută pe credincioși în cele duhovnicești, rolul de bază al Bisericii acesta este: mântuirea sufletelor, care, până la urmă, este cel mai important lucru. Sigur că există și laturile socială, educativă și culturală, iar misiunea desfășurată pe aceste planuri este, de asemenea, importantă.

La nivel social, în toate parohiile se organizează regulat precum și la nevoie diferite colecte constând în îmbrăcăminte, alimente, medicamente, bani, care se distribuie persoanelor nevoiașe din Spania și România. Un număr semnificativ de parohii au încheiate parteneriate de colaborare cu Banca de Alimente și împart săracilor zeci de tone de alimente. S-au făcut colecte în bani pentru repatrierea unor români care au trecut la cele veșnice. Și exemplele pot să continue.

S-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani partea educativă, am lansat un program de tabere pentru tineret, la care anul trecut au participat 324 de tineri. În 67 de parohii funcționează școli parohiale, cu un număr de aproape 1.500 de copii, care sunt ancorați astfel în cultura și tradiția noastră străbună, dar sunt ajutați și în integrarea lor în comunitatea spaniolă. În cadrul acestor școli sunt organizate ore de Religie, Geografie, Istoria României, Limba și literatura română, dar și limbi străine (germană, engleză) și cursuri de informatică. Se derulează și programe educativ-catehetice, de recreere și relaxare, se organizează serbări și momente artistice cu prilejul unor sărbători religioase și naționale.

Nu putem sintetiza în cuvinte sprijinul de care frații noștri români se bucură în Biserică, nu vorbim de un ajutor limitat la un domeniu sau altul, cred că, prin harul lui Dumnezeu, preotul este singurul care, într-un fel sau altul, îți oferă ajutor în orice problemă, neajuns, necaz sau dificultate ai avea.

În ce stadiu este construcția Catedralei Ortodoxe din Madrid? Ce surse de finanțare sunt pentru ridicarea ei și cum pot ajuta credincioșii?

Înainte de toate, vreau să subliniez faptul că pe terenul de 1.500 metri pătrați, primit în concesiune din partea Primăriei Madridului de către Parohia Preasfânta Fecioară Maria, în urma unui concurs de proiecte, se va construi nu doar Catedrala – care are o amprentă la sol de 450 metri pătrați, deci nu este o megacatedrală, cum s-a vehiculat în anumite articole de presă –, ci și o școală românească, un centru social, sediul episcopiei noastre și reședința episcopală. Lucrările la întregul complex se află în desfășurare și sunt gata în proporție de 55%.

La ridicarea construcției au contribuit până acum, pe lângă credincioșii Parohiei Preasfânta Fecioară Maria din Madrid, și credincioși din întreaga episcopie, precum și Statul Român. Un real ajutor ni-l oferă, în momentul de față, muncitorii voluntari. Le mulțumim tuturor celor care ajută financiar și cu forța brațelor la edificarea catedralei și care înțeleg necesitatea ridicării unei biserici emblematice în Madrid, biserică ce va rămâne ca o amprentă lăsată de români în inima Regatului Spaniei. Va fi un centru de păstrare a identității noastre religioase, lingvistice, culturale și naționale în această țară. Mulțumim tuturor ctitorilor, Statului român și domnului Gigi Becali, care a donat o sumă de 200.000 de euro și datorită căruia putem continua lucrările în ziua de azi.

Metodele de ajutorare sunt multiple, financiar prin donații în contul deschis special pentru catedrală, direct pe pagina oficială de internet a Episcopiei noastre sau prin intermediul parohiilor, dar și cu mână de lucru; am făcut un apel către toți cei care au experiență în domeniul construcțiilor și doresc să ajute, se pot alătura echipei noastre de voluntari care lucrează pe șantier.

Vă rugăm să le adresați câteva gânduri compatrioților noștri cu ocazia sărbătorilor de Paști.

Prin Învierea Sa, Hristos dăruieşte lumii întregi roade bogate, oferindu-Se şi împărtăşindu-Se pe Sine fiecăruia, în mod deplin şi personal. Dacă omul Îl primeşte în inima sa și dacă inima omului este curată şi bună, Hristos aduce mult rod întru răbdare. El ne iubeşte atât de mult, încât îşi împarte viaţa Sa cu noi, ne răscumpără din păcat şi din moarte, ne iartă mereu şi moare pentru ca noi să fim vii, să moştenim toate darurile Sale şi să ne bucurăm pururea împreună cu El. Le doresc tuturor românilor inimi curate ca să poată cuprinde în ele tot darul lui Hristos și toată iubirea Lui! Hristos a Înviat!

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: