Noi in Spania
 
alexandriongroup

„Ne bucură faptul că au început echipele să ne caute pe noi”

„Ne bucură faptul că au început echipele să ne caute pe noi”

26 mai 2016

„Cel mai bun să câștige” este deviza după care se conduce Neluțu Cîrlan, responsabilul proiectelor sportive și antrenorul echipei de fotbal din cadrul asociației socio-culturale Dor Român din Arganda del Rey. 

Cu 26 de ani de experiență în fotbal în România, mărturisește că i-a plăcut ideea de a forma și o echipă de fotbal în cadrul acestei asociații ce se remarcase de-a lungul anilor prin diverse proiecte culturale și sociale.   

„Echipa asociației Dor Român s-a înființat în 2010. Primiserăm invitația de a participa la turneul Solidaridad, organizat de Primăria Arganda. Am acceptat, însă, între noi fie vorba, noi nu aveam o echipă de fotbal…”, spune.

Știm cu toții că uneori e nevoie de un catalizator pentru a ne mobiliza. A fost și cazul membrilor asociației Dor Român: „Conducerea asociației știa că jucasem 26 de ani fotbal, m-a întrebat dacă nu voiam eu să mă ocup. Am spus: Facem. Și atunci, împreună cu Eugen Mare, acum antrenor secund, am analizat dacă putem face o echipă cât de cât pentru a ne putea prezenta onorabil, ca să ieșim un pic cu capul sus din turneul acesta, pentru că mie fotbalul «de curtea școlii» nu-mi place… Mobilizarea a fost rapidă. Ne-am bazat pe membrii asociației și pe câțiva jucători pe care îi cunoșteam. Mi-a plăcut că imediat conducerea asociației ne-a oferit echipament, două mingi… Plus susținerea pe care am avut-o în tribună, pentru că un lucru mare a fost să avem douăzeci de oameni care să ne încurajeze, să ne facă galerie”, își amintește.

Au făcut treabă bună, au reușit să se claseze pe locul IV. „Au participat opt echipe din diferite țări. Dar imediat ne-am propus ca în următorii ani să și câștigăm turneul. Și așa a și fost. În anii următori l-am câștigat, de două ori la rând. Ne pare rău că în ultimii ani nu s-a mai organizat…”. 

Din 2011 asociația organizează Cupa Dor Român, care se adresează iubitorilor de fotbal din toată Spania. „Participă și echipe sud-americane, spaniole, din Maroc… Am ajuns la ediția a șasea”, spune Neluțu Cârlan.

Cum e prezentul echipei de fotbal a asociației? „Au fost șase ani de căutări, în care am schimbat peste 50 de jucători… Tot timpul am căutat și căutăm să atragem cât mai mulți tineri. Poate veni și cineva de 50 de ani, nu îl refuz, dar el va juca atât cât poate pentru vârsta lui. Iar cel care are 22 de ani și dovedește că merge, atunci el va juca permanent”, explică.

Un lucru îl are foarte clar: „Dacă nu ești serios, indiferent de valoarea ta, îți atragem atenția că lucrurile nu merg așa, pentru că ții un loc ocupat pe care nu poate veni altcineva pentru că tu ești în echipă doar cu numele…”.  

Sunt de ceva vreme o formație bine închegată. „Anul trecut am câștigat Cupa Dor Român. Recent am obținut locul III în Liga de Fotbal 7 din Villar del Olmo. Colaborăm foarte bine cu echipa de Mundialito a României, care joacă diferite amicale cu noi, cu cei de la clubul Boca Juniors, cu două echipe de români din San Martin de la Vega. În fiecare duminică jucăm fotbal cu echipe din toată Comunitatea Madrid – din San Martin de la Vega, Colmenar, Villarejo de Salvanés, Extremera. Ne bucură faptul că au început echipele să ne caute pe noi”, spune.

Nu le este ușor să își mențină rezultatele frumoase pe care au început să și le strângă în palmares. „Jucăm fotbal 7, șapte formează echipa de bază, dar suntem 16 în lot, avem multe rezerve. Cum munca este pe primul plan, trebuie să ne organizăm. Am avut jocuri când am fost nouă la teren, din 16. Din cauza faptului că mulți băieți lucrează și sâmbăta, până la ore târzii, chiar și duminica, adesea în alte zone din Comunitatea Madrid, nu au putut să vină la unele jocuri esențiale din competiții. Însă am strâns din dinți și în ultimul joc, hotărâtor, am reușit să învingem”.

Ține să atragă atenția că, cu toate acestea, „echipa este bine structurată, avem și un antrenor secund, și responsabil de partea medicală. Ne străduim să facem lucrurile bine”.  

Ce înseamnă fotbalul pentru el? „Am început să joc fotbal de la șapte ani. Am jucat în campionatul românesc până în 1996, timp de 26 de ani. Începutul a fost la Sport Club Bacău. Mulți ani am fost fundaș dreapta. Am fost și mijlocaș dreapta, într-un an; când am fost la Inter Vaslui, chiar am fost obligat să apăr… Însă în 1980 am avut un accident grav într-un meci Sport Club Bacău-Dinamo. Din cauza aceasta nu am mai putut continua la un nivel mare… După accident am jucat la Pașcani, apoi la Vaslui, după aceea la echipe miniere, la Gura Humorului, la Vatra Dornei. Când am trecut de 30 de ani am venit spre Bacău. Dar atunci nu am mai prins echipele de divizie…”, spune. 

Mărturisește că îi pare rău că lumea fotbalului din România s-a schimbat mult față de vremurile generației de aur. „Antrenorii de pe vremea aceea căutau noi fotbaliști talentați în școli. Era o arie de selecție mult mai mare decât în prezent. Acum toată lumea vrea să devină fotbalist, dar fără muncă… Și nu este nici disciplină… În anii ”70 nu exista «nu vreau». Dacă voiai să te duci într-un sport, indiferent care, erai obligat să respecți ceea ce spunea antrenorul”.  

Spune deschis că îi place că în asociația Dor Român fiecare pune umărul la treabă, toți se implică, fie că este vorba de proiecte sportive, fie că se organizează cercul literar, spectacolul de 1 Decembrie (un eveniment cu care ne-a obișnuit asociația de ani buni) ori o excursie. Iar în afară de lucrurile făcute bine, „ne place ca omul să fie stimulat. Dacă ne referim doar la evenimentele sportive pe care le organizăm pe lângă Cupa Dor Român – turnee de tenis de masă, la categoria masculin, feminin, pentru copii, turnee de șah, de table, de scrabble – chiar dacă nu putem oferi premii în bani, dar dacă le dăm câștigătorilor o diplomă, o medalie, publicăm în ziar un articol, cum am făcut-o de atâtea ori, îi putem bucura. Așa am făcut de la început și așa dorim să continuăm”.   

***

Dacă vreți să faceți parte din echipa de fotbal a asociației Dor Român puteți suna la numărul de telefon 610 654 214.

 

                                         

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: