Noi in Spania
 

Cătălin și Tudorița Iatan, ajutați printr-un concert caritabil

zoom Cătălin și Tudorița Iatan, ajutați printr-un concert caritabil

7 iulie 2016

Nu ne aplecăm cât ar trebui asupra „realității de lângă noi”. „Trebuie să fii lângă o persoană aflată într-o situație dificilă în momentul în care are nevoie de tine”, ne-a declarat Violeta Vartic, președinta asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca, prezentă la concertul caritabil ce a avut loc pe 2 iulie pentru Viorel Cătălin Iatan, un tânăr care acum patru ani a suferit un accident groaznic de muncă, rămânând cu sechele grave. Am scris recent despre el și despre dăruirea cu care îl îngrijește de atâta vreme mama sa, Tudorița Iatan.

Acțiunea de sprijin a fost organizată de asociația Muntenia.

Cunoscuta interpretă de muzică populară Ionela Prodan a cântat pentru cei aproximativ 180 de compatrioți care au dorit să sprijine această familie greu încercată. La eveniment, ce a avut loc la restaurantul Los Hornos, din Mejorada del Campo, au participat și grupul vocal Muntenia, formația Los Hornos și cântăreața Vasilica Coroiu.       

„Ar fi trebuit mai demult să ne unim, să creăm o rută, o linie de lucru comună între asociații. Indiferent unde se întâmplă un caz, nu putem lăsa o asociație, un colectiv, un grup, o parohie să acționeze independent. Nu există putere, nici juridică, nici economică. Cred că e absolut necesar ca uniunea noastră și contribuția fiecăruia să fie prezentă, utilă, activă, vie. Consider că încă suntem atât de separați… Și nu înțeleg de ce noi, asociațiile, nu putem să ne unim în proiecte comune”, a atras atenția Violeta Vartic.    

„Este necesar să fim alături de mama lui Cătălin, de această femeie care este un exemplu de curaj, de sacrificiu care atinge apogeul. Eu cred că s-a făcut prea puțin pentru acest caz. Consider că de acest caz, Cătălin Iatan, suntem cu toții vinovați, românii din Comunitatea Madrid și din împrejurimi, pentru faptul că nu a fost suficient popularizat, de mediatizat la timpul respectiv. Consider că trebuie să fim alături atunci când se întâmplă un caz precum acesta. Și trebuie să fie un exemplu pentru toți, să acționăm în momentul respectiv, să nu lăsăm ca timpul să-și pună amprenta și uitarea. Trebuie să fim mai activi, să-l privim mai mult pe celălalt, să ne uităm cu atenție la cel de lângă noi. Consider că mâna pe care o întindem este cea de care noi vom avea nevoie la un moment dat al vieții noastre”, a adăugat. 

Președinta asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca a mărturisit că o doare      „trecerea timpului fără ca noi să sprijinim, să acționăm. Un timp pierdut, în care Cătălin și mama sa au fost singuri, nu au reușit să intre în drepturile legale pe care legislația li le conferă. N-am reușit noi să facilităm un acces la calea jurisdicțională. Avocații români cu siguranță ar fi acționat dacă ar fi cunoscut cazul foarte aproape. Cred că s-a acționat foarte târziu. Și acesta este un exemplu pentru noi toți. Nu doar pentru asociații, ci pentru fiecare român. Atunci când știe un caz de acest gen, să îl popularizeze. Este obligația noastră cetățenească să aducem la cunoștință atât instituțiilor publice, cât și asociațiilor și presei. Când situația s-a mediatizat s-a deschis o cale”.

La concertul caritabil a fost prezent și președintele FADERE, Dan Țecu, care, după cum ne-a declarat Tudorița Iatan, „ne-a ajutat și ne ajută mult”. „Faptul că sunteți aici este un mesaj de susținere și de apreciere în mod special față de doamna Dorina (n.r.: așa îi spun prietenii Tudoriței Iatan)”, le-a spus celor prezenți în sală.  

A reamintit că „astăzi, în România, sunt 85.000 de copii lăsați de noi, cei care suntem aici. Unii, de bunăvoie; alții, forțați de o anumită conjunctură. (…) Iată o femeie care locuia în România, care a lăsat viața ei de acolo. În timp ce toată lumea îi spunea că băiatul ei nu mai are multe șanse, a lăsat totul și a venit aici. Foarte mult timp, cât a stat în spital cu Cătălin, ea mânca pâine cu apă. Nu era nimeni care să treacă pe la dânsa. Este foarte important că ați venit astăzi aici”.

Interpreta de muzică populară Ionela Prodan a fost impresionată de Cătălin și Tudorița Iatan.

„Suntem aici să facem ceva unul pentru altul”, a spus celebra cântăreață, care a susținut recitalul de la concertul caritabil pentru Cătălin Iatan fără să fie plătită. „Astăzi vin lângă voi din dragoste”, a declarat.  

A făcut un apel la unire între români. „Ce au armenii, machidonii, evreii, rușii, grecii, turcii? Suntem frumoși, cinstiți, muncitori, de ce nu suntem uniți?”, a întrebat.  

Tudorița Iatan le-a mulțumit tuturor care au fost alături de ea sâmbăta trecută, când Cătălin a împlinit 38 de ani. 

„Le mulțumesc tuturor acestor oameni, că atât de mulți au răspuns invitației noastre. Le mulțumesc tuturor sponsorilor, patronului restaurantului Los Hornos, organizatorului acestui concert caritabil, asociația Muntenia, cofetăriei-covrigăriei Horno artesano, din Torrejón de Ardoz, care ne-a oferit tortul pentru ziua lui Cătălin. Le mulțumesc tuturor celor din sală care au făcut donații și firmei de transporturi de pachete Nelu Bârsan, care ne-a trimis o sumă de bani”.

Impresionată de sprijinul oferit de compatrioți, ne-a spus că speră „că starea de sănătate a lui Cătălin se va îmbunătăți, că vom avea câștig de cauză în procesul în care suntem cu firma unde a lucrat. Dar cea mai mare dorință a mea este să mă recunoască și să știe și el oamenii care au fost în jurul lui”.

***

Dacă doriți să o sprijiniți pe Tudorița Iatan, iată numărul ei de telefon: 642 696 284.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: