Noi in Spania
 

Ambasada este a tuturor românilor

zoom Ambasada este a tuturor românilor

22 septembrie 2016

Ambasada României la Madrid şi-a deschis porţile, pe 17 septembrie,  pentru toți cetățenii români care au dorit să viziteze reprezentanța diplomatică și să cunoască modul de organizare și funcționare al acesteia.

Gazde ale evenimentului au fost noul ambasador al României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău, și colegii săi din cadrul ambasadei.

„Este foarte important contactul între comunitatea românească și reprezentanții oficiali ai Statului român în Spania”, a spus ambasadoarea.

Compatrioții au profitat de această ocazie pentru a lua contact direct cu personalul şi spaţiile de reprezentare ale ambasadei, a se fotografia în biroul ambasadorului şi a gusta din produse culinare tradiţionale, oferite cu generozitate de restaurante şi magazine româneşti din Spania.

Sub sloganul „Ambasada României este a ta!”, reprezentanța noastră diplomatică în Madrid a organizat în premieră acest eveniment, atât ca parte a dorinței de a-i apropia pe cetățenii români de misiunea diplomatică, cât și pentru a promova lucrări ale unor artiști plastici români rezidenți în Spania.  

„Mi se pare o idee foarte bună, este o ocazie să ne unim, să ne cunoaștem între noi. Am vizitat biroul doamnei ambasadoare, am avut ocazia să o salut. A fost ceva unic în viață. Le voi recomanda și altora să vină la următoarele ediții ale Zilei Porților Deschise”, ne-a spus Amalia Doboș.

„Faptul că Ambasada se deschide tuturor cetățenilor, nu numai celor care au, de exemplu, o asociație, mi se pare o idee foarte bună, este inedit”, a declarat Mariana Păduraru. 

„E bine că Ambasada este deschisă pentru toată lumea. Ai ocazia să le spui ce te doare direct doamnei ambasadoare și echipei sale. Trebuie să răspunzi acestei mâini întinse. Ușile sunt deschise, dar trebuie să vii”, a spus Ion Someșan. 

„Felicităm noul colectiv al Ambasadei pentru această inițiativă și îi dorim mult succes. Ambasada este a tuturor și, cum a spus doamna ambasador, este casa noastră românească. Așa și trebuie să fie”, ne-a spus Violeta Vartic, președinta Asociației Hispano-Române din Provincia Cuenca.   

I-am transmis și doamnei ambasadoare cuvintele frumoase pe care le au compatrioții despre această inițiativă. „Nu e neapărat ideea mea, e a întregii echipe cu care lucrez. Ambasada este a tuturor românilor”, ne-a declarat Gabriela Dancău.

Programul Zilei Porţilor Deschise a inclus momente speciale dedicate membrilor de toate vârstele ai comunităţii româneşti. Astfel, au fost premiaţi câştigătorii concursului de creaţie literară pentru copii „Vacanța la bunici” (lansat de misiunea diplomatică cu ocazia Zilei Limbii Române), iar toţi cei mici au putut participa la „O călătorie în Europa poveștilor”.

De asemenea, cei prezenţi au putut afla mai multe detalii despre şcoala pe care Ambasada o va găzdui în fiecare sâmbătă, unde activităţi ludice vor fi folosite pentru a le transmite copiilor cunoștințe de limbă română, de cultură și tradiții din ţara noastră. „În funcție de evoluția acestui proiect, îl vom extinde la nivel național”, ne-a informat Gabriela Dancău. 

Vizitatorii au avut ocazia de a descoperi biblioteca Ambasadei, de a viziona clipuri de prezentare a României şi de a fi spectatori la dansuri populare româneşti, prezentate de Ansamblul folcloric „Someșul”.

„Aș dori să știu cum pot cei care locuiesc în afara Madridului să împrumute cărți de la biblioteca Ambasadei. Am văzut o carte care mă interesează, La Roumanie vue par les Français d'autrefois, și aș vrea să o citesc”, ne-a declarat Iulia Monica Carpov, care locuiește în Villarobledo.

Ambasadorul şi personalul Ambasadei au fost la dispoziţia publicului de-a lungul zilei pentru a răspunde oricăror întrebări privind activitatea diplomatică şi de a fi în contact direct cu cetăţenii români pentru care lucrează.

Tuturor vizitatorilor li s-a oferit prilejul de a participa la o tombolă cu premii oferite de firme româneşti din Spania şi de către Ambasadă. Tragerea la sorţi a avut loc la închiderea evenimentului, câştigătorii care au fost de faţă primind premiile pe loc, ceilalţi urmând să fie anunţaţi personal.

Ziua Porţilor Deschise a fost urmată de vernisajul expoziției Dialoguri, a sculptorului Mihai Cămară. Acest eveniment cultural a lansat programul „Serile Acasă ale Ambasadei” care va urmări, lunar, promovarea artiștilor de origine română în comunitatea românească din Spania.

„Ne dorim ca cetățenii români și nu numai, și cei spanioli, să vină să cunoască artiștii români din comunitate. Vom promova diferite regiuni din țara noastră, acest schimb cultural între România și Spania este extraordinar de bine-venit. Să nu uităm că absolut toate relațiile diplomatice dintre state s-au format la început de la relațiile culturale. Pilonul de bază al unei relații este cultura, pe care suntem datori să o promovăm aici, în spațiul spaniol”, a declarat ambasadoarea României la Madrid. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: