Noi in Spania
 

Ionela Prodan: „Și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi”

zoom Ionela Prodan: „Și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi”

13 octombrie 2016

„Peste tot unde românul respiră, am fost și eu aproape. Când îi cânți despre țară, de cei de-acasă, de ce-i frumos în grădina lui, parcă îi bate altfel inima”, ne-a spus celebra interpretă a cântecului popular românesc Ionela Prodan într-o pauză din timpul recitalului pe care l-a oferit la concertul caritabil ce a avut loc pe 2 iulie pentru Viorel Cătălin Iatan, un tânăr care acum patru ani a suferit un accident groaznic de muncă, rămânând cu sechele grave.   

„Și eu am stat foarte mult în străinătate, în Statele Unite, în Canada, în Australia. Știu ce înseamnă dorul de-acasă – o zi, două, 99, și după patru-cinci luni de zile, când vezi că stai acolo, într-un colț, la orice sărbătoare… Eu eram cea care deschidea seara, și tot eu o închideam. La Revelion, se pupau familiile între ele, și eu stăteam într-o parte, și mă gândeam la casa mea, și îmi pica o lacrimă…”, își amintește.   

Însă mărturisește că a fost „plătită și răsplătită pentru meseria mea de oamenii care și astăzi mă iubesc”.    

„A venit timpul să le spun și eu ceva românilor: când aveți nevoie de mine, la orice ocazie: Ziua României, Sfânta Maria, eu sunt lângă voi, pro bono (n.r.: fără plată). Asta mi-a dat așa o înălțare sufletească extraordinară, fiindcă eu cred că este un mesaj de la Dumnezeu. Ce fac eu acum, nu pot să spun mare lucru, cred că n-a făcut nimeni niciodată – să cânt pentru români, pentru sufletul lor… Este adevărat, toată lumea are nevoie de bani, și cât de mulți. Dar a venit timpul să le spun și eu românilor ce drag îmi e, și dacă aș cânta 99 de ani de-acum încolo, nu m-aș achita față de voi. Și atunci, cel puțin să fiu lângă voi atunci când trebuie”, ne-a zis.

Aproape patru ani de zile Ionela Prodan a fost Reprezentant Special pentru Relația cu Românii din Diaspora. „Permiteți-mi să vă prezint câteva dintre realizările care și astăzi îmi bucură sufletul. Doamne, cum mai trece timpul, parcă ieri am lansat și derulat programul cultural Cunoaște România prin cultura sa tradițională, în cadrul M.A.E. -D.P.R.R.P. Prin acest Program am derulat următoarele proiecte: Dotarea Misiunilor Diplomatice cu Obiecte Românești Tradiționale; Promovarea Costumului Popular Românesc prin Misiunile Diplomatice; Promovarea Cântecului Popular Autentic Românesc (prin spectacolele susținute de mine pro bono, cu care cred că v-am alinat dorul de casă, de pământ și de oamenii dragi); Promovarea Folclorului Românesc prin Tânăra Generație din Diaspora. Am descoperit mai multe talente deosebite din Diaspora și le-am prezentat la Radio România, la majoritatea televiziunilor, iar în această iarnă voi realiza un CD cu melodiile lor, pe care cu siguranță le veți asculta și îndrăgi).

În prezent, pregătesc Festivalul Folcloric al Comunităților Românești Tradiționale, care se va desfășura în București în primăvara anului viitor, cu sprijinul Primăriei Capitalei”, ne-a informat.

„Atâția tineri talentați am întâlnit, i-am luat la televiziuni în România, la radio să-și înregistreze piesele, ca să îi ajut să-și șlefuiască cântecele pe care le au, să le dau melodii și texte ca să-și facă și ei repertoriu, pentru că este foarte greu la început. Și eu am fost ca ei, când m-am lansat, acum 43 de ani, la Steaua fără nume… Corina Chiriac a câștigat atunci trofeul la muzică ușoară, iar eu, la muzică populară”, a adăugat.  

Ține să le transmită prin intermediul nostru un sfat: „Este o diferență fantastică între un rapsod al cântecului popular și un interpret al cântecului popular. Interpretul cântecului popular trebuie să stăpânească toate zonele folclorice, pentru că dacă ieși din țară și reprezinți România, ce faci? Cânți numai oltenește, numai de unde ești tu? Cânți tot!”.

Mai știe numărul discurilor, CD-urilor și al altor materiale pe care le-a înregistrat? „27 de LP-uri, vreo 15 CD-uri, comune nu mai știu câte sunt, multe casete de-acelea cum se făceau pe timpuri… Dar important este că au rămas după mine. Sunt oameni care mi-au mărturisit: «Am avut o casetă cu tine și am tras-o pe un CD! De ce nu mai cânți cântecele acelea?» Ce cântece să mai cânt și eu, că tot vreau să aduc alte și alte melodii, pentru că și creația populară este fără de moarte!”, spune. 

Probabil nu multă lume știe că Ionela Prodan a terminat facultatea de Istorie-Geografie și cea de Filosofie. „Mi-am dat definitivatul, gradele în istorie, am ținut și partea de catedră. Pentru că atunci când cobori de pe scenă, ești un om obișnuit, și trebuie să te pregătești într-o anumită profesie. Ți se poate întâmpla un accident cu vocea, ce faci?”, ne-a spus.  

Cum se apropie alegerile, am atins și acest subiect. „Trebuie să ne gândim ce oameni alegem să ne conducă, să existe o relație între alegători și ales, fără probleme de uitare, după campanie să nu mai știi ce-ai spus… Când îmi spui asta, și asta, și asta, nu te uiți la mine, că poate te privesc cu lacrimi în ochi și îmi spun: Să te cred? Te-am ales cu sufletul ca să faci ceva pentru noi!”, ne-a declarat. 

Are multe cântece în care vorbește de familie, de fiecare dată când a avut ocazia a declarat că familia este foarte importantă pentru ea. „Familia este totul! Tatăl fetelor mele, Traian Tănase, un om de omenie, de mare valoare sufletească, bărbat, prieten, părinte sufletesc, m-a ajutat fantastic!”

Ionela Prodan a ținut să le transmită  compatrioților care au fost nevoiți să plece în străinătate pentru a munci că știe că „este foarte greu pentru ei, pentru că nu au plecat de bine de-acasă. Însă dacă te-ai acomodat într-o altă țară, ia-ți cu tine și familia și ia-o de la zero!”.  

„Sper cu credință profundă ca Dumnezeu să ne ajute să se schimbe ceva și în țară! O frumusețe de țară avem, și bogată, cât s-a stors, cât s-a furat, și tot bogată și frumoasă îi!”, a adăugat.  

A mărturisit însă că o mâhnește mult dezbinarea dintre compatrioți. „Românii suferă înfiorător de mult din cauza lipsei de unitate! Am cunoscut armeni, machedoni, evrei, sârbi, nemți. Doamne, sunt de o unitate, trăiesc împreună, nu sunt dezbinați! Unul pe altul ne pedepsim prin felul acesta de a conviețui… Un român îi întoarce spatele altui român… Că de unde are? De ce nu spui: Să-l întreb de unde are, ca să pot să fac și eu la fel?”.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: