Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ziua de 1 Decembrie, marcată în locuri emblematice ale Spaniei

zoom Ziua de 1 Decembrie, marcată în locuri emblematice ale Spaniei

8 decembrie 2016

Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat Ziua Naţională a României în Plaza Mayor din Madrid prin proiectarea culorilor drapelului naţional românesc pe faţada emblematicei clădiri Casa de la Panadería, în prezența unor oficiali români şi spanioli. Momentul a fost urmat de un spectacol de dans şi muzică tradiţională susținut de ansamblul Transilvania din Maramureș și de prezentarea unor imagini din România.

Această manifestare a completat seria de evenimente organizate în 2016 în România și Spania, cu ocazia aniversării a 135 de ani de relații diplomatice între cele două țări.

Între partenerii Ambasadei noastre la Madrid la organizarea acestui eveniment au fost

Consiliul Județean Maramureș  și Digi mobil.

Ambasadoarea Gabriela Dancău le-a mulțumit „prietenilor spanioli pentru sprijinul pe care ni-l oferă în efortul nostru dedicat aprofundării excelentei relații dintre România și Spania, dintre români și spanioli”.

„La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”, a urat ambasadoarea noastră la Madrid când s-a iluminat Casa de la Panadería în culorile tricolorului. 

„Să aveți parte de cele mai frumoase împliniri!”, ne-a urat.

Horacio Díaz del Barco, consilier pentru Turism în Primăria Madrid, a declarat că „românii, comunitatea străină cea mai numeroasă din Madrid capitală, cu aproximativ 50.000 de persoane, cu sudoarea frunții, vitalitatea și entuziasmul lor contribuie la creșterea acestui oraș ce ne primește pe toți, fără să ne întrebe de unde venim”. 

În public, membre ale asociației Rază de Soare au avut o pancartă cu mesajul „Te iubim, România!”. 

„Noi suntem mândri că suntem români. Am dori ca și România să fie mândră de cetățenii ei, din străinătate și de acasă”, ne-a declarat Daniela Ene, președinta  asociației Rază de Soare.   

Emoționată de inițiativa Ambasadei, a mărturisit că „sentimentele nu se pot transpune pe deplin în cuvinte”.

Ionela Ivan și-a pus tricolorul pe umeri. A venit cu nepoțelul ei de zece ani, Marius, născut pe 1 decembrie. „Anul trecut am fost la spectacolul ce s-a organizat de 1 Decembrie în Torrejón, dar este prima dată când sărbătoresc Ziua Națională cu atât de mulți români”, ne-a spus.  

„Ne simțim un pic mai aproape de cei de acasă. Le mulțumim autorităților spaniole că au acceptat să sărbătorim 1 Decembrie în acest loc emblematic pentru Madrid”, a declarat Jenica Nicu. 

Ionuț și Alina, din București, au venit în vizită la rude și prieteni din Madrid, profitând de cele câteva zile libere din țară. Nu au știut de evenimentul organizat de Ambasadă în unul dintre cele mai emblematice locuri ale Madridului, au venit în Plaza Mayor atrași de muzica noastră populară. „Nu ne-am așteptat să vedem o sărbătorire a Zilei României chiar în centrul Madridului. Veneam spre Plaza Mayor și am auzit deodată cântându-se românește”.

Preasfințitul Timotei Lauran, episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a fost și el în Plaza Mayor pentru a sărbători Ziua Națională a României.

Alături de români au asistat la spectacol și spanioli și turiști străini. Perechea lui Luis Vázquez este româncă. „Mă bucur că ni se arată folclorul României, nu este atât de cunoscut cum ar trebui, dat fiind numărul mare de români care trăiesc în Spania”, ne-a spus tânărul, care până acum a fost de trei ori în țara noastră.

 

 

Români, spanioli, turiști străini s-au prins în horă. 

În Arganda del Rey, Asociaţia Socioculturală Dor Român, constituită în anul 2006, a sărbătorit sâmbăta trecută și Ziua Naţională a României, şi împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea asociaţiei. Președintele asociației, Vasile Moldovan, a rememorat momente importante din activitate și le-a mulțumit membrilor asociației și colaboratorilor pentru implicare și dăruire. Gabriela Tone și Macedon Botârlă, corul asociației Dor Român i-au bucurat cu cântece populare și colinde pe cei prezenți la restaurantul Sabor y Arte, unde a avut loc evenimentul.   

Pe 3 decembrie, la Espacio Joven La Plaza din municipiul Fuenlabrada, a avut loc a doua ediție a concursului Românași și româncuțe cu talent, organizat profesoara de Limbă, Cultură și Civilizație Românească, Vanina-Mirela Constanti-Peța. Acest eveniment  se înscrie în seria manifestărilor cultural-artistice dedicate aniversării unui deceniu de funcționare a cursului LCCR, sub egida Institutului Limbii Române, București, dar și Zilei Naționale a României. 

Concursul  a avut trei secțiuni: Mult e dulce și frumoasă, astă limbă-a noastră (recitare de poezii); Mă mândresc cu portul meu! (parada și prezentarea costumelor populare); Micii artiști (concurs de talente). Câștigători, votați de publicul participant, au fost toți copiii care au participat. Și Moș Nicolae, ajutat de mămici cu suflet și disponibilitate, le-a trimis cadouri. De asemenea, cadourile extra venite din partea sponsorului au ajutat la entuziasmul românașilor și româncuțelor din Fuenlabrada și Valdemoro, îndrumați de profesoara lor, Vanina Constantin.

La organizarea spectacolului a contribuit și Asociația pentru Integrare Europeană Danubio.   

În Torrejón de Ardoz, Asociația Muntenia a organizat, pe 3 decembrie, un program artistic ce a cuprins dansuri populare românești, cântece patriotice, prezentarea costumelor populare românești și o expoziție cu obiecte de artizanat românesc.

Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură din Torrejón de Ardoz. Au participat ca invitați reprezentanți ai Ambasadei și Consulatului României la Madrid alături de consilieri din partea Departamentului de Cultură al Primăriei din Torrejón de Ardoz, ne-a informat Florica Chiriță, președinta Asociației Muntenia.   

ICR Madrid s-a alăturat Asociaţiei Culturale Obatalá în organizarea unui eveniment cultural pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României în Coslada.

Expoziţia Instantanee de iarnă. Măşti şi costume tradiţionale. Fotografii de Florin Andreescu poate fi vizitată  până pe 20 decembrie la Centrul Civic „El Cerro” din Coslada (Avda. Manuel Azaña, s/n).

Organizatorul evenimentului este Asociaţia Culturală Obatalá din Coslada. Colaborează ICR Madrid, Concejalía de Cultura Participación Ciudadana y Educación.  

Noi suntem români au cântat într-un singur glas românii stabiliți în Salamanca.    

Peste 500 de români cu steaguri tricolore în mâini au cântat Noi suntem români în auditoriul Calatrava, de la Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Salamanca. Într-o atmosferă vibrantă, românii, cu lacrimi în ochi de dor de țară, au încins hora mare.

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi (IEH) pentru românii de pretutindeni și Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Țării, au marcat această zi printr-un spectacol susținut de Dinu Iancu Sălăjanu, Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu-Juverdeanu, Ilie Caraș și artiști locali în Salamanca. Evenimentul a avut loc pe 27 noiembrie și a fost pentru prima oară când în zona Salamanca a fost organizată o asemenea manifestare.

„Noi românii, chiar dacă suntem departe de locurile natale, purtăm cu noi dorul și dragostea de țară. Păstrăm în ființa noastră un cult pentru actul de cultură și întreaga noastră spiritualitate se bazează pe acesta” a afirmat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

La eveniment au fost prezenți Vicarul General al Arhidiecezei Romano-Catolice din Salamanca și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Preotul Emanuel Cojocaru al Parohiei Ortodoxe Române din Salamanca a adresat mulțumiri doamnei Maria Ligor, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Preasfințitului Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe a Spaniei și Portugaliei și celorlalți preoți din zona Salamanca pentru sprijinul acordat.

Partenerii IEH și ICR în organizarea acestei acțiuni au fost Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei și Parohia Ortodoxă Română din Salamanca.

Pe 3 decembrie, Plaça La Mare de Déu dels Desamparats sau, mai popular, Plaza de la Virgen, una din pieţele publice cele mai emblematice ale municipiului Valencia, s-a umplut de coloritul costumelor populare româneşti şi al drapelelor tricolore. Pentru a marca Ziua Naţională a României, Asociaţia Suflet Românesc – Alma Rumana a organizat, în colaborare cu Asociaţia Românilor din Valencia (AROVA) şi Grupul de dans popular românesc Datina, un flashmob cu tematică folclorică românească, o premieră în Spania, ne-a comunicat Daniel Iacob, președintele AROVA.   

În prezenţa domnului Dragoş Viorel Tigău, şeful serviciului consular român din Castellón de la Plana, spre surprinderea turiştilor aflaţi în zonă şi conform planului-surpriză specific unui flashmob, în piaţa publică au răsunat primele acorduri ale cântecului Cântă cucu-n Bucovina. În timp ce trecătorii încercau să înţeleagă ce se întâmplă, din toate colţurile pieţei şi de pe străzile laterale au început să apară participanţii, strângându-se în jurului domnului Gheorghe Caulea, care, cu o interpretare magistrală, a emoţionat până la lacrimi auditoriul. Apoi, cei peste 70 de dansatori oficiali, în speciali români, dar şi spanioli, din Valencia şi localităţile limitrofe, cărora li s-au adăugat ad-hoc multe persoane din public, s-au aşezat la locurile stabilite şi au început, în ritm lent, de Ardeal, dansul. Apoi, ritmul a crescut în intensitate cu un dans din zona Moldovei, pentru ca să crească şi mai mult, la final, cu o sârbă oltenească, la care a participat aproape tot publicul, chiar şi un grup de turişti chinezi, care au savurat momentul cu bucurie.

„Participanţii au dorit să dovedească în primul rând unitate şi hotărâre în comunitatea românească din zonă”, ne-a spus Daniel Iacob. Copiii mai mici, care nu au putut dansa, majoritatea în costume naţionale şi cu fluturaşi tricolori în mâini, şi-au încurajat de pe margine părinţii, în timp ce copiii mai mari au desfăşurat o pancartă cu inscripţia 1 Decembrie – Ziua Naţională a României/Día de Rumanía/Dia de Romania (în română, castiliană şi valenciană), iar drapelul românesc a fluturat în piaţă pe tot parcursul momentului artistic.

Flashmob-ul s-a încheiat cu intonarea imnului României de către participanţi, cu urale de „România! România!” şi aplauze.

Pe lângă sponsori, firme românești, activitatea a fost sprijinită de către Consulatul României la Castellón de la Plana, Parohia Ortodoxă „Sfinţii Arhangeli Mihail şi Gavriil” din Valencia şi Parohia Ortodoxă „Sfântul Efrem cel Nou” din Torrent.

 

  

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: