Noi in Spania
 

Vreau să umplu România de turiști spanioli!

zoom Vreau să umplu România de turiști spanioli!

19 ianuarie 2017

„Turiștii spanioli sunt impresionați de România. E adevărat, își dau seama că avem o mină de aur, dar nu știm ce să facem cu aurul. E acolo să se umple de praf… În loc să-l valorizăm, să-l scoatem, să-l pregătim și să facem bijuteriile cele mai frumoase. Dar noi, nu să vindem aurul brut!”, ne-a spus Nicoleta Boranda, proprietara agenției de călătorii Cazaré viajes, cu care am stat de vorbă despre tot ce avem în țară și nu știm să apreciem la adevărata valoare.

Sperăm că am ales bine momentul să publicăm acest reportaj, chiar în săptămâna în care România se prezintă cum știe ea mai bine la Târgul Internațional de Turism FITUR.      

„Trebuie să facem ceva ca să înfrumusețăm România și să îmbunătățim serviciile. Este singurul lucru de care toată lumea se plânge. Mă întreabă: «Nicoleta, de ce oamenii nu știu să zâmbească?»”, atrage atenția.    

Vă mai amintiți când emisiunea Madrileños por el Mundo ne-a prezentat Carpații, Lacul Sfânta Ana, Sighișoara, Brașov, Sinaia, Parcul Natural Piatra Craiului, Cluj-Napoca, salina din Turda, pădurea Hoia Baciu, în vara anului 2015? Nicoleta Boranda a organizat călătoria în România și a consiliat echipa de televiziune timp de o lună de zile. „Nu am fost plătită, am investit timp, am plătit activități, cazare… Dar sunt mândră de materialul realizat. La sfârșitul emisiunii au scris: Agracedimientos Cazaré Viajes. Visita Rumanía. Pentru mine a fost cea mai mare mândrie”, a mărturisit.

Nu e singurul lucru pe care l-a făcut și îl face pentru țara noastră. „Tot în 2015 am organizat un info trip pentru agenți de voiaj, ziariști, bloggeri, ca să prindem diferite forme de vizibilitate pentru România. Între ei a fost un ziarist de la revista Viajeros, a făcut un articol de opt pagini despre țara noastră. Cine știe ce înseamnă acest lucru, poate să valoreze. Proprietarul revistei s-a întors îndrăgostit de România. Înainte de călătorie îmi spusese că va scrie un articol de o pagină… Nu am vrut să vorbească despre mine, am vrut să cunoască România, să știe ce oferim. Cei care sunt profesioniști în turism recunosc capacitatea și valoarea turistică a țării noastre, dar în același timp își dau seama de lipsa de profesionalism a unora care lucrează în sector. Pur și simplu îmi spun: «Nu știu ce au, nu știu să scoată în valoare ce au». „Vrem să facem, dar să facă altul pentru noi. România primește bani de la Comunitatea Europeană pentru turism, și-i dăm înapoi! Nu știu de ce nu vrem să înțelegem că România poate să trăiască din turism! Dar trebuie să se investească în crearea structurii necesare, să se învețe că amabilitatea și surâsul ajută să umpli o destinație! De ce este plină Andalucía? Pentru că oamenii râd, cântă, îți zâmbesc, te primesc cu brațele deschise”.

Îi place mult turismul de experiențe, să simtă, să cunoască oamenii. „Nu să mergem de la hotel la biserică, biserică-masă, ne urcăm în autocar, fugim. Trebuie să găsim o persoană care țese, una care face olărit sau care pictează icoane… Se poate face un mini curs dacă turiștii vor să învețe cum se pictează pe sticlă sau cum se modelează ceramica. Vrem să vadă și altceva. Pe rețelele sociale am găsit niște băieți extraordinari, din București, din Maramureș, din Bucovina, niște bloggeri deosebiți, care caută produse noi și vorbesc de acestea pe blog. Unul dintre ei are aceeași idee ca și mine: Important este să aducem oameni în România, să vadă ce oferim. Dacă a descoperit într-un sătuleț o doamnă care face minuni din turtă dulce, îmi spune: «Nicoleta, du-te la tanti Ildiko, pentru că face asta și nu știu mai ce…»”. 

În afară de faptul că turiștii văd România, hotelierii, restaurantele câștigă, vrea ca oamenii care fac lucruri deosebite în sătulețe să mențină tradițiile. „Orice spaniol ajunge oriunde pe lumea asta și cumpără ceva să aducă acasă. Când îi duci la un olar vor cumpăra farfuriuțe, suvenire, ăștia sunt bani care intră într-un sat. Și oamenii pot rămâne în localitatea respectivă, își continuă activitatea, tradițiile, meșteșugurile se mențin pentru aceste mici sume pe care le lasă fiecare turist. Această persoană va putea lua un copil lângă ea să învețe. Și se va prelungi activitatea în timp. Vrem ca ia să fie patrimoniu UNESCO, dar trebuie să continuăm să facem ii frumoase! Nu realizate la mașină!”

Stabilește contacte directe, dar lucrează și cu două agenții „care au prețuri extraordinar de bune”. „Oferă același lucru pe care mi-l dă o altă agenție la 700 de euro. Și ei mi-l oferă poate la 300 de persoană, iar cu pensiune completă ar mai fi 100 de euro în plus. Și atunci putem să umplem autocare cu turiști spanioli. Vreau să umplu România de spanioli! Trebuie să câștigăm fiecare turist, care pe urmă să vorbească bine de țara noastră. Important este să câștigi puțin și să ai multă lume. Poate anul viitor vor veni mai mulți… În momentul în care duci 100 de persoane, 1.000, la un preț rezonabil și se întorc mulțumite, ele vor fi cei mai buni agenți comerciali ai tăi și ai României”.

În grupul de agenții din care face parte organizează concursuri din când în când. „Pe Facebook, în grupurile de români, spanioli, fac câte un concurs și invit în România persoanele respective. Cred că este o formă de a vedea că România este o destinație interesantă, pot să vorbească cu vecinii, cu prietenii”.    

Nicoleta Boranda este în spatele unor pagini interesante pe care le-am descoperit mulți dintre noi: pe Facebook, Visita Rumanía; Rumanía enamora; Vacaciones en Rumanía; Best spanish holidays; Orgulloso de ser rumano. Iar pe Twitter: Hola, Rumanía.    

Mărturisește că îi este greu să obțină materiale promoționale despre România din țară. „Autoritățile în domeniu, centrale sau locale, nu ne-au trimis nimic. Tot ce oferim este făcut de noi. Am cumpărat din România hărți, materiale. Dar nu pot veni din țară cu sute de kilograme…”, spune.

Așa a ajuns să își facă material promoțional cu România enamora. „Este hashtag-ul pe care l-am înregistrat. După comentariile făcute de diferiți clienți, care mi-au spus că s-au îndrăgostit de România. Este romantic și adevărat” .

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: