Noi in Spania
 

O elită puternică a comunităţii româneşti din Spania înseamnă o comunitate românească mai puternică aici

zoom O elită puternică a comunităţii româneşti din Spania înseamnă o comunitate românească mai puternică aici

27 aprilie 2017

„Ştiinţa nu are paşaport, nu are naţionalitate, nici cetăţenie, este universală. Făcând parte din această mare castă ştiinţifică, mă simt în Spania aşa cum m-aş simţi în România şi cum, probabil, m-aş simţi oriunde pe Glob pentru că ceea ce transmitem, până la urmă, către ascultătorii noştri, sunt nişte mostre de experienţă – profesională şi umană”, a declarat Oana Andreia Sâmbrian, cercetător la Academia Română, la întâlnirea profesioniştilor români din Spania găzduită, pe 21 aprilie, de Ambasada României la Madrid.

„Este extraordinar ce s-a reuşit în această seară – să fim adunate persoane din domenii atât de vaste, atât de diferite şi îmi exprim adeziunea, subscriu la ideea de a ne constitui într-un grup puternic, într-o oază de românitate nedeznaţionalizată, pentru că acest lucru este important”, a spus Oana Andreia Sâmbrian, autoarea volumului Convergenţe Româno-Spaniole de la Renaștere la Modernism (secolele XVI-XVIII), publicat de Editura Academiei Române şi inclus de curând în colecţia Bibliotecii Naţionale a Spaniei ca „bun cultural de interes major pentru integrarea în colecţiile Statului”.      

Zeci de reprezentanţi din diverse domenii de înaltă calificare – drept, medicină, educaţie, inginerie, informatică, artă, presă, traduceri etc. – s-au reunit pentru a se cunoaşte mai bine şi a discuta despre posibilităţile de organizare, în vederea obţinerii unui impact crescut asupra situaţiei comunităţii româneşti din Spania, relaţiilor dintre România din Spania şi, nu în ultimul rând, asupra ţării noastre.

În prima parte a evenimentului au avut loc câteva scurte prezentări ale unor experţi despre ce înseamnă a fi român în domenii de înaltă calificare din Spania, despre parcursul propriu în această ţară şi despre viitorul comunităţii româneşti de aici.

Raluca Oancea, medic specialist în Genetică Clinică la un renumit spital din Madrid, a declarat că „imaginea României suntem noi, cei care formăm diaspora”.

„De câte ori am fost la Ambasadă tot timpul cineva ridica mâna şi îi cerea doamnei sau domnului ambasador să îmbunătăţească imaginea României. Un singur om nu poate să o facă, imaginea României suntem noi, cei care formăm diaspora”, a spus Raluca Oancea, unul dintre iniţiatorii acestei acţiuni.

„Cred că este cazul să facem un pas înainte şi să ne adunăm, ca să fim cunoscuţi, nu atât în presa românească din Spania, cât în cea spaniolă”, a adăugat.  

A atras atenţia că schimbul de idei nu trebuie să se facă neapărat între profesioniști din acelaşi domeniu. „Eu, cu genetica, domeniul meu, pot găsi un numitor comun cu asigurările, să vorbim despre o serie de boli care se manifestă în perioada adultă, dar despre care tu ştii deja, pentru că ai o anumită mutaţie genetică…”, a explicat.       

Raluca Oancea a sugerat că profesioniştii români din Spania ar putea să aibă şi o publicaţie, cu datele de contact, un fel de Paginas Amarillas a profesioniștilor români din Spania. „Sunt multe lucruri pe care am putea să le facem, dar măcar să dăm startul, aceasta este ideea”, a spus.

A ţinut să sublinieze că apreciază faptul că „echipa actuală a Ambasadei ne susţine, iar acest lucru ne motivează”.    

„Ambasada vă stă la dispoziţie pentru întâlniri interprofesionale şi intraprofesionale. Comunicaţi-ne ideile pe care le aveţi!”, le-a spus specialiștilor prezenţi vinerea trecută la sediul reprezentanţei noastre diplomatice în Madrid Mihai Sîrbu, secretar I, responsabil pentru relaţia cu comunitatea română, în cadrul Ambasadei noastre la Madrid. 

„Facem acest lucru pentru că suntem convinși că o elită puternică a comunităţii româneşti din Spania înseamnă o comunitate românească mai puternică în Spania, înseamnă relaţii mai bune între România şi Spania şi, nu în ultimul rând, arată lucruri mai bune şi despre ţara de unde venim cu toţii”, a declarat Mihai Sîrbu.      

„Lucraţi cel puţin de la egal la egal cu spaniolii şi alţi străini din domenii de înaltă calificare”, le-a reamintit celor prezenţi.  

„Depinde de dumneavoastră ce veţi face mai departe cu relaţiile şi legăturile pe care le stabiliţi în această seară şi la reuniunile care vor urma. Acesta este doar un punct de pornire”, a adăugat.

După prezentarea câtorva profesionişti români din Spania au urmat discuţii libere, în cadrul unei recepţii, prin care cei prezenţi au făcut cunoştinţă cu alţi români din acelaşi domeniu de înaltă calificare sau din alte sectoare.

„Legăturile stabilite în acest fel vor conduce la o mai mare folosire a potenţialului extraordinar al elitei comunităţii româneşti din Spania.

Punctul de pornire reprezentat de acest eveniment va fi urmat de alte reuniuni ale românilor din diverse domenii de specialitate, care vor beneficia de susţinerea deplină a Ambasadei României la Madrid”, a comunicat reprezentanţa noastră diplomatică în Spania.  

 

 

 

 

  

 

   

 

 

 

  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: