Noi in Spania
 
alexandriongroup

„Îmi doresc din suflet ca tradiția românească să nu moară, chiar dacă suntem departe de ţară”

zoom „Îmi doresc din suflet ca tradiția românească să nu moară, chiar dacă suntem departe de ţară”

27 iulie 2017

„Căluşul este unic, foarte greu, nu îl dansează oricine, dar cine îl joacă nu are cum să-l uite…”, spune Marius Florescu, membru al ansamblului profesionist Plaiurile Oltului din 1991 până ce a venit în Spania. „Ştiu dansurile din toate zonele României, am fost 14 ani dansator profesionist, scrie pe cartea mea de muncă, pe lângă faptul că am lucrat la fabrica de ţevi din Slatina. Cu ansamblul Plaiurile Oltului am avut 18 suite de dansuri, am dat spectacole în Austria, Belgia, Turcia, Franţa”, adaugă. 

Ambiţia sa a fost să pună căluşul pe scenă şi în Spania. Şi a făcut-o! La început, în cadrul unei asociaţii din Torrejón de Ardoz, apoi, la îndemnul unor persoane care au văzut că este un profesionist al dansului, „a luat taurul de coarne” şi în primăvara acestui an a înfiinţat asociaţia Plaiurile României, cu sediul în municipiul madrilen Pinto, unde locuieşte de 12 ani şi pe care îl consideră „a doua casă”.

„Ambiţia şi visul meu este să fac un ansamblu semi-profesionist (deoarece pentru a-l face profesionist am nevoie de o importantă susţinere financiară…) reprezentativ al românilor din Spania. După cum arată chiar numele asociaţiei, vreau să fie un ansamblu reprezentativ al românilor. Predau şi montez dansuri din toate marile zone etnofolclorice ale României – Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Oaş, Ardeal, Banat. Încerc să fac un colaj cu care să trecem prin toată România”.

Această tânără asociaţie are 23 de membri – 14 dansatori, solişti şi orchestră. Din cotizaţii şi o contribuție din partea lui Marius Florescu, membrii asociaţiei Plaiurile României au reuşit deja să închirieze o hală pentru repetiţii, au amenajat-o pentru a o face aptă pentru dansuri, şi-au făcut costume în România. „Avem deja montate şi puse în scenă în cele aproape patru luni de activitate două suite de dansuri – una din zona Olteniei şi alta din zona Moldovei – cu costumele aferente zonelor respective. Sper să reuşim cât mai curând să ne luăm şi costume din Ardeal, Banat şi Maramureș”, spune preşedintele asociaţiei.

Munca lor dă roadele aşteptate: au participat la mai multe evenimente organizate de alte asociații şi au câteva invitaţii pentru viitorul apropiat. „Colaborăm foarte bine cu asociaţia Pro Vita Lex, deocamdată cu copiii. Am făcut un dans de fete şi din septembrie voi începe să predau dansuri populare şi cu adulți. Am lucrat şi cu Asociația Hispano-Ecuadoriană Rumiñahuy, care ne-a oferit o diplomă prin care îşi exprimă aprecierea pentru colaborarea cu noi. Au fost încântați de evoluția noastră. Urmează să participăm pe 23 septembrie, în Leganés, la un nou spectacol, în aer liber. Vreau să ne cunoască lumea, sunt deschis la colaborare cu asociaţiile în ceea ce priveşte dansul popular”, spune Marius Florescu, entuziasmat de avântul pe care l-a luat asociaţia Plaiurile României şi că acum are prilejul de a le insufla el altor iubitori ai folclorului nostru fascinaţia pentru căluş, acest dans oltenesc unic în lume, aşa cum, acum mai bine de 40 de ani, a avut şansa de a învăţa de la Iliuţă Brăileanu, actualul coregraf de la ansamblul Doina Oltului şi directorul de la Palatul Copiilor Slatina, organizatorul Festivalului Căluşul Românesc.

„M-am născut în comuna Vâlcele, judeţul Olt, o vatră căluşărească foarte veche. Am copilărit aproape de Căminul Cultural, la trei case de Iliuţă Brăileanu, căruia vreau să-i mulțumesc, lui şi celuilalt mentor al meu, maestrul Nichita Dragomira, deoarece ceea ce am reușit în materie de dans li se datorează în totalitate”.  „Îmi aduc aminte că erau căluşarii maturi şi noi, copii fiind, intram şi, mai după stâlpi, dădeam din picioare… Când am început să joc şi am intrat efectiv în formaţie tremuram de emoţie. Cu formaţia de căluşari din comuna mea am participat şi am câştigat de multe ori Marele premiu sau locul I la Festivalul de căluş. Căluşul este un dans drăcesc, dacă îmi permiteţi să spun. Nu are cum să nu îţi crească tensiunea, când intri pe scenă uiţi de tot”, mărturiseşte.    

Vrea să aducă în Spania cât mai mult din farmecul căluşului. „În limita posibilităţilor, dacă aş reuşi să aduc 50% din experienţa mea şi bogăţia căluşului în Spania, aş fi mai mult decât fericit, este un vis care mă rog la Dumnezeu să se îndeplinească. Mă doare că nu reuşesc să anim lumea”.

Întristat deodată, mărturisește că i-a spus lui Flavius, băiatul său cel mic, care, la 11 ani, în 2002, a participat cu sârba din căluş la Festivalul de la Mamaia, unde a câştigat Marele Premiu, să vină să danseze în ansamblu. „Mi-a răspuns: «Tati, nu vreau să te superi, dar ştii, noi suntem cu alte obiceiuri, nu mai pot eu să fac ce-ai făcut tu…» Şi în România se pierd tradiţiile… Înainte la ţară nunţile se făceau la cort, în curte. Sâmbăta seara jucam până sărea praful, ne strângeam tot satul. Acum nu mai există sâmbătă seara pe deal sau fedeleşul, cum se numea… Acum se fac nunţile direct la restaurant, ne-am pierdut tradiţia…”.  

„Îi rog pe toţi cei care simt româneşte şi care iubesc tradiţia să mi se alăture pentru că realmente am nevoie de persoane cărora  să  le fie drag dansul popular. Degeaba îmi doresc eu să arăt şi să fac dansuri din toată România dacă nu dispun de materia umană… Vreau din toată inima să vină cât mai mulţi, chiar îi rog. Din septembrie vom începe să lucrăm cu copii, îmi doresc să creez o trupă de copii ai membrilor Asociației Plaiurile României. Aceste cursuri pentru cei mici se vor face gratis şi aștept cât mai multe înscrieri pentru că îmi doresc din suflet ca tradiția românească să nu moară, chiar dacă suntem departe de ţară. Putem să o ducem mai departe şi ar fi indicat ca toți cei care au asemenea abilități să facă același lucru indiferent de locul unde se află. Aş vrea să fac cursuri de dansuri şi pentru copiii românilor din zona de sud a Comunităţii Madrid – Pinto, Parla,Valdemoro, Fuenlabrada etc. Suntem atât de mulţi români aici... Nu cred că este o distanţă atât de mare până în Pinto din aceste localităţi… Am dansatori din Alcalá de Henares, din Madrid… Programăm repetiţiile sâmbăta şi duminica astfel încât să putem să fim toţi la repetiţii şi să putem să dăm spectacole”.  

Nu doar solişti sau dansatori sunt invitaţi să se înscrie în asociaţia Plaiurile României. „Efectiv să vină oameni cărora le este drag ceea ce facem şi simt mândria de a fi român, să facă parte dintr-o asociaţie. Nu e neapărat nevoie să dansezi, să cânţi, poţi fi membru al  asociaţiei și ca să priveşti, să participi la acţiunile pe care le organizăm, însăși prezenţa oamenilor este benefică. Avem nevoie de orice român care simte româneşte, cu cât suntem mai mulţi, cu atât mai bine”.

***

Artistul Marius Florescu poate fi contactat la numărul de telefon 642 717 308 sau pe Facebook – Asociatia Plaiurile Romaniei.    

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: