Noi in Spania
 

Gabriela Stan, președinta Federației FARA: Vom încerca să lansăm campanii de informare privind beneficiile implicării în viață civică. Sperăm să ne explicăm bine pentru a trezi interesul românilor

zoom Gabriela Stan, președinta Federației FARA: Vom încerca să lansăm campanii de informare privind beneficiile implicării în viață civică. Sperăm să ne explicăm bine pentru a trezi interesul românilor

10 mai 2018

„Mă simt împărțită între cele două «case», având și familia împărțită, dar mă simt «acasă» și la Ploiești, și în Córdoba. Așadar, definițiile mele se acumulează: sunt româncă, mamă, cordobeză, soție și feministă convinsă, nu doar eu, ci întreaga mea familie. Mai pot spune că sunt o persoană norocoasă, pentru că fac ceea ce îmi place, sunt foarte susținută de către familie, prietene/i și românii/româncele din asociații”, ne-a mărturisit Gabriela Stan, președinta Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia, FARA.

Cu siguranță mulți compatrioți o cunosc de la reuniunile organizate la Ambasada României cu diferite autorități și asociații, dar și datorită luărilor de poziție, bine argumentate, pe rețeaua de socializare Facebook. Însă este interesant să aflăm și aspecte de la începutul vieții sale în Spania, deloc ușor, la fel ca al multor compatrioți din străinătate:

„La începutul lui decembrie 2003 am ajuns în Córdoba în căutarea unui loc de muncă. Aici, orientată de către o altă ploieșteancă, am mers să caut de muncă la două asociații pro-imigranți. La ambele am fost bine primită și, chiar dacă nu știam să vorbesc spaniolă aproape deloc, am primit o ofertă de muncă. Așa am început să lucrez într-o casă, ca internă. La una dintre asociații am cunoscut o cordobeză care mi-a dedicat câteva ore în aproape toate duminicile din 2004 pentru a mă ajuta să învăț spaniola. Era, sau mai bine zis este, voluntară la câteva asociații.

La sfârșitul lui 2004 am început să am și ceva timp liber și l-am dedicat, ca voluntară, celor două asociații care, la rândul lor, mă ajutaseră. Așa am început să mă formez ca mediatoare interculturală și, datorită acestei pregătiri, am început în 2007 să muncesc la asociația Unión Romaní, în Sevilla, și ulterior în ONG-ul Córdoba Acoge, să fiu voluntară în Consiliul Director al Federației Red Acoge, ajungând să fiu președintă la ONG Córdoba Acoge în perioada 2007-2011”.

La sfârșitul anului 2006 a constituit, împreună cu câteva românce și români, Asociația hispano română din Córdoba Traian. „La sfârșitul lui 2011 am terminat etapa mea în conducerea asociației Córdoba Acoge și am început să aplic ceea ce am învățat acolo la Asociația Traian. Dacă la început obiectivul asociației era doar prezentarea României și a culturii noastre în societatea cordobeză și menținerea culturii și limbii române, acesta s-a schimbat pe parcurs și am înțeles cât de importantă era și este și ajutorarea socială, juridică, în câmpul muncii etc. a românilor/româncelor”, ne-a spus Gabriela Stan.

Cum a reușit și reușește să îi ajute pe compatrioți Asociația hispano-română din Córdoba Traian?

„La Asociația Traian eu coordonez activitățile împreună cu un grup de românce/români ce constituie Consiliul Director și voluntari/e. Cum reușim să ajutăm românii/româncele? Câteodată, prin oferte de muncă, altă dată, prin prezentarea României, culturii și populației române în societatea andaluză, pentru că lucrăm în proiecte la nivel de Andaluzia; altă dată, prin informare și orientare și, de multe ori, numai ascultându-i sau însoțindu-i pentru a fluidiza dialogul cu autoritățile spaniole. Sigur, memoria Asociației Traian se publică în fiecare an și acolo se regăsesc o parte din activitățile și programele desfășurate”.

Derularea muncii de zi cu zi a condus la nevoia de alăturare cu alte asociații, pentru ca împreună să reușească să ajute mai mulți compatrioți, din diferite municipii.

„Unul din proiectele Asociației Traian, sprijinit de Guvernul României și cel al Andaluziei, a fost crearea unei rețele de asociații de români în Andaluzia. La primul Seminar al acestui proiect câteva asociații prezente au considerat oportun să creeze o federație de asociații de români în Andaluzia cu scopul de a îmbunătăți activitatea asociațiilor prin cooperare și colaborare. Astfel s-a creat Federația Asociațiilor de Români din Andaluzia, FARA, în noiembrie 2014. 

Din 2016 desfășurăm diferite proiecte: ONG Social MAPP (cu sprijinul Guvernului Andaluziei); proiectul Nexus (cu sprijinul Guvernului României /Ministerului pentru Românii de Pretutindeni), proiectul Rețea Interculturală Occidentală (cu sprijinul Guvernului Andaluziei)”, explică.

Ține să menționeze că „toate proiectele noastre sunt desfășurate în rețea împreună cu alte asociații”.

„În același timp, în acești ani am desfășurat diferite campanii de informare a românilor precum: Campanie de informare privind asigurările de repatriere, Campanie de informare privind drepturile și obligațiile muncitorilor agricoli (această campanie având mai mult de 15.000 de vizualizări pe Facebook și repartizându-se aproape 14.800 de flayere, campanie finanțată de Digi Mobil) etc. Sigur, ne-am implicat și am denunțat și campanii împotriva românilor. Și multe altele, prezentate în Memoria Federației FARA”.

Care sunt problemele și solicitările cu care se adresează compatrioții Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia? 

Din păcate, sunt multe problemele românilor care locuiesc în Spania. Începând de la abuzuri la locul de muncă, violență domestică, trecând prin discriminări în diferite domenii, actele și, adeseori, nerecunoașterea documentelor de identitate românești, programările la Consulate etc. Atunci când detectăm o problemă în una din cele opt asociații ce compun Federația FARA, o discutăm, vedem ce putem face, dacă considerăm oportun, o derivăm și lucrăm cu autoritățile corespunzătoare pentru rezolvarea ei”, răspunde. Dar ține să adauge: „Nu vreau să dau impresia că integrarea noastră este un dezastru din cauza multiplelor probleme întâlnite zilnic. Nici gând. Din fericire, în Spania se fac politici de integrare, campanii de informare, rețele împotriva zvonurilor sau știrilor false etc.”

Gabriela și colegii săi din FARA au reușit să ajute la rezolvarea multor probleme cu care compatrioții au venit și vin la ei. „Sper că am contribuit la deschiderea de căi de rezolvare, făcând cunoscute problemele atât autorităților române, cât și celor spaniole. Facem campanii de informare, pentru că  «un om informat este un om puternic», facem scrisori de denunțare a problemelor întâlnite, denunțuri, tot ce putem, ținând cont că suntem toate/toți voluntare/voluntari”. 

Roadele sunt pe diferite ramuri. „Ca urmare a muncii noastre, în 2017, pentru prima dată, limba română a apărut în campania Andaluzia Diversă și diferite ministere ale Guvernului Andaluziei au început să publice campanii de informare și în limba română”, ne-a informat.

Cum este colaborarea cu autoritățile, române și spaniole? „Destul de bună. Avem o colaborare fluidă cu consulatele României din Sevilla și Almería, cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cu echipa de la Ambasada României, cu autoritățile Guvernului Andaluziei, în special cu Direcția Generală a Politicilor Migratorii, primării etc.”.    

Ce părere are de colaborarea cu celelalte asociații și federații? „Cu federațiile colaborarea este aproape nulă. Cred că în patru ani am semnat împreună doar o scrisoare, care, oricum, apoi, nu a avut nici un impact imediat asupra activităților noastre. Colaborăm cu asociații din Andaluzia, atât de români, cât și de alte naționalități sau din alte domenii (Asociația Rețeaua Internațională de Studii Române; Asociația Punți de culoare; asociația Cooperación y Desarrollo con el Norte de África; Sevilla Acoge; Andalucía Acoge; Córdoba Acoge; Almería Acoge; Jaén Acoge; Movimiento contra la Intolerancia; Enclave Social și multe altele), și câteva asociații de români din restul Spaniei (Asociația Hispano-Română din Provincia Cuenca, Hisparucuenca; Asociația Românilor din Móstoles; Uniunea Muncitorilor Români). Sigur, mi-ar plăcea să colaborăm cu mai multe asociații, dar cred că avem obiective diferite față de multe asociații. Sper ca timpul să rezolve și această problemă”, spune, deschis.  

După părerea sa, cum se implică românii în sprijinirea compatriotilor, în viață civică? „Din păcate, românii se implică puțin în viață civică. Faptul că mulți/multe români/românce nu se simt nici de aici, nici de acolo face ca implicarea să fie aproape nulă. Cea mai importantă implicare este prezența la vot și datele ne arată, an de an, că aceasta este foarte mică. În plus, atunci când cineva ajunge să se implice totuși, se găsesc români/românce care să critice fără nici un fel de suport real. 

Mai sunt și românce/români ce nu activează în asociații, dar sunt activi în localitățile lor de reședință. Încercăm să colaborăm și cu aceștia.

Sigur, atunci când un/o român/româncă are nevoie de ajutor material, compatrioții se implică. Poate că nu în toate cazurile, dar cel mai des nevoile sunt acoperite.

Federația FARA va încerca să lanseze campanii de informare în 2018 privind beneficiile implicării în viață civică și sperăm să ne explicăm bine pentru a trezi interesul românilor/româncelor”. 

***    

Federația Asociațiilor de Români din Andaluzia poate fi contactată la numărul de telefon 677 315 146 (WhatsApp), iar pe Facebook căutând Federația Asociațiilor de Români din Andaluzia FARA.   

                                                                                              Ana-Maria Cornilă 

 

                                                                                                            

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


 1. Gabriela Stan 10/05/2018

  Multumesc mult pentru tot !


 2. Ana Maria Cornila 11/05/2018

  Eu va multumesc pentru tot ce faceti pentru comunitatea noastra din Andaluzia si nu numai!
  Succes si spor in toate proiectele pe care le aveti!

  Cu apreciere,
  Ana-Maria Cornila