Noi in Spania
 
alexandriongroup

De când am reînceput să cânt, am întinerit

zoom De când am reînceput să cânt, am întinerit

19 iulie 2018

Mureș, pe marginea ta; Pe la popa pe sub pruni; Auzât-am, bade, eu… Cântece ce le-au mângâiat sufletele multor români din țară, care acum răsună în Spania, la din ce în ce mai multe spectacole la care este invitată cunoscuta cântăreață și culegătoare de folclor Marilena Trifan.  

„Sunt din județul Harghita, de pe Valea Mureșului Superior, din comuna Tămașu. Mulți compatrioți mă cunosc de acasă datorită pasiunii mele pentru folclorul autentic, atât din zona mea, cât și pentru cel de pe valea Gurghiului, de unde era mama mea, de la care am moștenit vocea. De la ea am deprins cântecul”, ne-a spus Marilena Trifan.    

Șapte ani de zile n-a mai cântat, din cauza unor probleme personale, „dar Dumnezeu a avut grijă de mine, și am trecut peste toate”, mărturisește, simplu, vrând parcă să nu revină asupra perioadei în care i-a fost foarte greu în Madrid.  

„Acum trei ani de zile am început să cânt din nou. Două prietene m-au invitat la o petrecere, de 8 Martie, spunându-mi: «Nu se poate, trebuie să vii cu noi, trebuie să cânți”. După atâția ani nici nu mai aveam curajul... Dar aveam nevoie să cânt la spectacole, pe scenă…”, adaugă, zâmbind.

O nouă etapă începea pentru vocea ce tăcuse atâta vreme. „Am început cu asociația Pro Vita Lex, m-am simțit ca într-o familie. Am colaborat și cu asociația Muntenia, acum colaborez cu asociația Salva, între alții. Îmi place că doamna Ica Tomi, președinta asociației Salva, este o adevărată promotoare a folclorului autentic, iar costumele populare pe care le are sunt extrem de valoroase.

Prin intermediul cântecului am cunoscut tot mai mulți oameni dragi, pe care îi prețuiesc mult. Unul e Macedon Botârlă, care are o voce extraordinară, duetul nostru alină dorul de-acasă al multor români. La biserica ortodoxă din Fuenlabrada am filmat două colinde, ce se difuzează pe internet: o colindă culeasă de mine, Coborât-a coborât; și una pe care o interpretez împreună cu Macedon, La nuntă-n Cana Galilei”, spune.      

A început să colaboreze și la activități muzicale cu copii – „la biserica ortodoxă din Fuenlabrada, la Ambasadă, în cadrul programului Ateliere de joacă, la o activitate organizată de o colegă la reprezentanța noastră diplomatică în Madrid, de Sfântul Nicolae, apoi la o acțiune pentru sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie, pentru care i-am învățat pe copii Hora Unirii... M-am bucurat mult când, la ediția de anul acesta a Târgului de Carte de la Madrid, mama unei fetițe mi-a spus: «Și acum îmi cântă Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română...» Mi-aș dori să formez un grup, să am copii pe care să-i învăț despre trecutul nostru. Îmi face o deosebită plăcere să lucrez iar cu copiii, după atâția ani de zile de când am plecat din țară. Pasiunea mea sunt muzica și copiii. De când am reînceput să cânt, am întinerit”, mărturisește.       

Paisprezece ani a lucrat în învățământ în țară. „Mai întâi ca educatoare, în comuna Sărmaș și în alte școli din zonă; între timp, am urmat și cursurile Institutului Pedagogic, apoi am predat limba franceză. Am înființat un ansamblu pentru copii, Brăduțul. Cu el am participat la multe acțiuni culturale, am avut filmări la Televiziunea din Cluj, am făcut înregistrări la Radio Târgu Mureș”, rememorează.  

Se emoționează vorbind de activitatea sa din țară, de festivalurile la care a participat. „Am fost apreciată și premiată la festivaluri naționale și internaționale de folclor, la Festivalul Cântarea României, unde erau jurii deosebit de exigente și care valorau cu adevărat comorile muzicii noastre populare. Și nu analizau doar cântecul în sine, ci și costumația, prezența în scenă”.

Cântecele autentice, culese de Marilena Trifan de la bătrânii din satul ei, de la mama sa, „unele, poate, chiar de acum 200 de ani”, îi bucură pe mulți români care-i ascultă CD-ul, Mureș, dorurile tale, pe care l-a realizat în 2006. „L-am făcut la Televiziunea din Cluj, împreună cu domnul profesor Dumitru Buzoianu, care m-a și descoperit cu mulți ani în urmă, când aveam 15-16 ani, la un festival. El lucra pe atunci la Radio Târgu Mureș…”.  

De curând, Marilena Trifan și Ion Brîndușescu au înființat asociația Dor Călător. Marilena are planuri multe, poate pentru ca să încerce să recupereze toți anii în care nu a cântat și nu a lucrat cu copiii. „Aș vrea să predau lecții de limba română, de istorie în cadrul asociației, dar cel mai mult îmi doresc să formez un grup de copii, e cel mai plăcut să lucrezi cu cei mici. Mulți români au copiii aici, iar aceștia nu știu multe despre țara lor. Ce e mai frumos decât să afle copilul cum au trăit bunica, străbunica? Noi am crescut cu colindatul pe la uși, cu multe obiceiuri, vrem să contribuim și noi la păstrarea lor. Este ceva extraordinar să pot să fac în Spania astfel de activități, să știu că am lăsat ceva în sufletul copiilor și al părinților cu care am lucrat. Cât am fost în țară am avut proiecte minunate cu copiii din școlile unde am predat, acum e rândul să las și în sufletul celor de aici amintiri cel puțin la fel de frumoase”.   

Cu drag de oameni, încă puținii membri ai asociației Dor Călător colaborează și cu alte organizații. „Am fost invitați în Portugalete de către doamna Angela Munteanu, președinta Asociației Culturale Române AMMA. Acolo am cunoscut câțiva membri ai Asociației Rumanía Euskadi Decebal, care ne-au invitat să cântăm la evenimentul prin care sărbătoresc și ei Centenarul”.  

De curând a cântat din nou împreună cu interpretul Macedon Botârlă, în Roquetas de Mar, la o acțiune organizată de asociația hispano-română Salva. „În aproape fiecare sfârșit de săptămână sunt invitată de prieteni și colaboratori să cânt”, spune, zâmbind, uitând parcă de oboseala ce, mărturisește, o doboară uneori.  

Ca multor dintre compatrioții din străinătate, trenul, metroul, autobuzul îi oferă și ei răgazul de care are nevoie ca să ia din nou aer în piept, spre o nouă muncă. „Îmi pun căștile în urechi în tren, în autobuz, ca să mai repet cântecele pentru evenimentele la care sunt invitată. Aș vrea să am mai mult timp pentru cântec, multă lume îmi spune că îi mângâi sufletul... În primul rând, îmi alin mie inima”.

 

                                                                                                      Ana-Maria Cornilă 

 

                                                                                  

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: